Bornova Belediyesine belediye önünde imar planı protestosu
Bornova Belediyesine belediye önünde imar planı protestosuİZMİR İzmir'in Bornova ilçesi Kızılay Mahallesi'nde yaşayan vatandaşlar, kentsel dönüşüme giren mahalleleri için tasarlanan imar planında büyük bir mağduriyet yaşadıklarını söyleyerek, Bornova Belediyesine tepki gösterdi.
Bornova Belediyesine belediye önünde imar planı protestosu
İZMİR İzmir'in Bornova ilçesi Kızılay Mahallesi'nde yaşayan vatandaşlar, kentsel dönüşüme giren mahalleleri için tasarlanan imar planında büyük bir mağduriyet yaşadıklarını söyleyerek, Bornova Belediyesine tepki gösterdi. Belediye önünde toplanan mahalleliler, imar planının iptal edilmesini talep etti.
Bornova Belediyesi, kentsel dönüşüm planlamaları kapsamında ilçe merkezine en yakın mahallelerden biri olan Kızılay Mahallesi için bir imar planı hazırlamıştı. 30 hektar büyüklüğünde alanı kapsayan imar planı, Bornova Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi meclislerinde kabul edildikten sonra askıya çıkarılmıştı. Askı sürecinde yapılan itirazlar uygun bulunmayarak imar planı çalışması tamamlandı.
Bornova Belediyesi önünde toplandılar
Evleri imar planına dahil olan mahalleliler, imar planında evlerinin arsa olarak görüldüğünü, arsalarının yüzde 45'inin kamu alanına ayrıldığını ve kalan bölümün ise yalnızca yüzde 40'ına imar izni verilmesi sebebiyle büyük bir mağduriyet yaşadıklarını söyledi. Daha önce söz konusu imar planına defalarca itiraz ettiklerini; ancak hiçbir taleplerinin kabul görmediğini söyleyen mahalle sakinleri, bu defa Bornova Belediyesi binasının önünde toplanarak eylem yaptı. Eylemde sloganlar atan mahalleliler, imar planının iptal edilmesini talep etti.
"Belediyenin verdiği evraka güvenerek arsa ve ev alanlar var"
Mahalle sakinlerinden Bilal Kanteper, imarlı ve ruhsatlı evlerinin yok sayıldığını belirterek, "Evlerimizi ev olarak değil arsa olarak görüyorlar. Arsadan yüzde 45 pay alıp ona göre bize imar alanı vereceklermiş. Burayı revizyon alanı ilan ederken insanlara hala belge vermeye devam ediyorlar. Revizyon yapacağın yere imar durumunu veremezsin. Belediyenin verdiği evraka güvenerek arsa ve ev alanlar var. Bu nasıl olacak şimdi? Bizim mahallemizde kaçak yapılar da var; ama kaçak olmayan yerler bile kendi müteahhitlerine parsel parsel veriyorlar. Biz bunu kabul etmiyoruz" dedi.
"236 TL para vererek itiraz dilekçesi yazıyoruz"
Bir diğer mahalle sakini Mustafa Yılmaz ise yıllarca çalışarak bir arsa aldığını ve belediye izniyle arsanın üzerine evini yaptığını vurgulayarak, "İmar affından da faydalandım, 3 katlı binam var. Bana bu revizyonla birlikte 45-50 metrekarelik bir ev düşüyor. O eve ben girersem çocuklarım nerede kalacak? Çocuklarım girse ben nerede kalacağım? Belediyeye başvurduğumuzda revizyon için itiraz dilekçesi vermediğimi söylediler. 236 TL para vererek itiraz dilekçesi yazıyoruz. 2 tane evim var, ikinci evim için itiraz dilekçesi veremedim. 500 TL'yi nereden bulup vereyim?" diye konuştu. "Bize hep pembe tablo çiziyorlar; ama böyle bir tablo yok"
Mahallelilerden Besra Girgör de, yapılan uygulamanın 18. madde uygulaması olduğunu söyledi. Girgör, şöyle konuştu:
"Bu uygulamada arsanın yüzde 45'i kamu alanlarına gidiyor. Kalan arsanın yüzde 40'ına da inşaat yaptırabiliyorsunuz. Belediye bunu asla söylemiyor. Benim 3 katlı evim bir arsa olarak kabul ediliyor. Bize şimdi bir daire bile verilse küçük bir daire olacak. Bu maddi sıkıntılar içinde hepimiz kiracı olacağız. Biz bu projenin iptalini istiyoruz. İtiraz dilekçesi veriyoruz, reddediliyor. Buraya gelip birebir görüşmeler yapıyoruz, hiçbir şekilde sonuç alamıyoruz. Bize hep pembe tablo çiziyorlar; ama aslında böyle bir tablo yok. Mahkeme masrafını karşılayacak durumda bile değiliz."
"Kime peşkeş çekiliyor?"
Bir başka mahalleli Cihan Akbulut ise imar değişikliğine karşı olmadıklarını; ancak imar planının daha hakkaniyetli yapılması gerektiğini söyledi. İmar planı sonucunda kendisine küçük bir daire düştüğünü; ancak kalabalık bir ailesi olması sebebiyle kiraya çıkmak durumunda kalacağını ifade eden Akbulut, "Benim emekli maaşım 3 bin TL. 2 bin TL'den aşağı kiralık ev yok. Ben nasıl geçineceğim? Başkan herkesin bunu kabul ettiğini söylüyor; ama öyle bir şey yok. İnsanlarda itiraz dilekçesine 236 TL verecek para yok. Birçok insan bunu veremedi, diğerlerinin haberi bile yok. Ben buradan Kılıçdaroğlu'na sesleniyorum; İzmir, CHP'nin kalesiydi; ama bundan sonra değil. Ellerim kırılsaydı da ben CHP'ye oy vermeseydim. Benim çoluğumun çocuğumun rızkı gidiyor. Kime peşkeş çekiliyor? Biz kimsenin hakkını yemedik, hakkımızı da yedirmeyiz" dedi.
