Aşık Veysel Kültür ve Sanat Festivali Başladı
Aşık Veysel Kültür ve Sanat Festivali başladı Aşık Veysel'in torunu Gündüz Şatıroğlu,"Aşık Veysel'e daha çok kulak verelim"SİVAS - Ünlü Halk Ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu, memleketi Sivas'ın Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan köyünde adına düzenlenen festivalde anıldı.
Aşık Veysel Kültür ve Sanat Festivali başladı
Aşık Veysel'in torunu Gündüz Şatıroğlu,"Aşık Veysel'e daha çok kulak verelim"
SİVAS - Ünlü Halk Ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu, memleketi Sivas'ın Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan köyünde adına düzenlenen festivalde anıldı.
Sivrialan köyünde düzenlenen anma programıyla başlayan 24'üncü Aşık Veysel Kültür ve Sanat Festivali'ne Sivas Valisi Davut Gül, Cumhuriyet Halk Partisi Sivas Milletvekili Ali Akyıldız, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız, İl Emniyet Müdürü Turan Aksoy, İl Jandarma Komutanı Albay Sinan Şen, Aşık Veysel'in torunu Gündüz Şatıroğlu ve vatandaşlar katıldı. Vali Gül ve beraberindekiler ilk olarak Aşık Veysel'in köydeki mezarını ziyaret ederek dua etti. Daha sonra protokol üyeleri Aşık Veysel'in müzeye çevrilen evini de ziyaret etti.
Festivalde konuşan Sivas Valisi Davut Gül,"İnsanlar doğuyorlar, yaşıyorlar ve ölüyorlar, sonuç itibari ile unutulmamak bırakılan eserlerle ilgili. Bir çok devlet büyüğü unutuldu, birçok akrabamız unutuldu, birçok hali vakti yerinde olan zengin insanlar unutuldu ama Aşık Veysel unutulmadı. Aşık Veysel'in unutulmamasının sebebi, bıraktığı eserleri, düşünceleri ve fikirleri" dedi.
CHP Sivas Milletvekili Ali Akyıldız ise Aşık Veysel'in felsefesini, şiirlerinde ve yaşamında anlattığı duyguları anlatmanın çok zor olduğunu ifade ederek,"Yaşadığımız günlere şöyle bir baktığımızda gerek içeride, gerekse dışarıda yaşadığımız sorunları gördüğümüz zaman, o kardeş sevgisini, o hümanist bakış açısını bugün gerek ülkemizin içinde, gerekse ülkemizin dışında önümüze düstur almayı başarırsak herhalde hem içeride kardeş kavgası olmaz, hem içeride ötekileştirme olmaz, hem içeride sorun ve sıkıntıları çok kolay bir şekilde çözmüş oluruz hem de dış dünyada yaşadığımız sorunları bitirmiş oluruz diye düşünüyorum" diye konuştu.
"Aşık Veysel'e kulak verelim"
Aşık Veysel'in torunu Gündüz Şatıroğlu da,"Hepimiz beş duyu ile bakıyoruz, anlıyoruz yaşamı, dedemi farklı kılan da bu beş duyunun ötesinde algılayabilmesiydi sanırım. Sadece algılayabilmesi değil bize ustaca yansıtabilmesi. Sazı ile sözü ile dünden bugüne kalmayı zaten böyle başarmıştı. Beslendiği kültürü, yaşadığı toprakları, bizi yani Anadolu insanını beş duyunun ötesinde bize anlatmıştı ve miras bırakmıştı. Bugün bize düşen görev, onun bu farkındalığı ile, onun bu birleştirici dili ile onun kardeşliğe çağrısıyla, bizimde aynı pencereden bakabilmemiz ve onun sesine kulak verebilmemiz. Ben hem Aşık Veysel'in torunu olarak, hem de Aşık Veysel Kültür Derneği başkanı olarak ve en önemlisi bu kültürde yetişmiş bir birey olarak Aşık Veysel'e daha çok kulak verelim bir olalım, birlikte olalım, kardeş olalım ve bu topraklarda hep birlikte yaşamayı kendimize ilke edinelim" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Ozan Ali Küçük Aşık Veysel'in eserlerini söyleyerek, festivale renk kattı.