Anadolu'nun İlk Barajı Dünya Turizmine Açılıyor
Anadolu'nun ilk barajı dünya turizmine açılıyor 3 bin yıllık geçmişe sahip olan tarihi Hitit Barajı ve çevresindeki düzenlemelerin yüzde 70'lik kısmı tamamlandı Projenin tamamlanmasıyla Avrupa ve Ortadoğu'yu her alanda etkileyen Hititlerin en önemli yerleşim merkezleri arasında yer...
Anadolu'nun ilk barajı dünya turizmine açılıyor
3 bin yıllık geçmişe sahip olan tarihi Hitit Barajı ve çevresindeki düzenlemelerin yüzde 70'lik kısmı tamamlandı
Projenin tamamlanmasıyla Avrupa ve Ortadoğu'yu her alanda etkileyen Hititlerin en önemli yerleşim merkezleri arasında yer alan Alacahöyük'e turist akını bekleniyor
Çorum Valisi Necmettin Kılıç ;
"3 bin yıldır medeniyetlere hizmet veren ve halende hizmet vermeye devam eden barajı dünyaya tanıtmamız lazım"
ÇORUM - Anadolu'nun ilk barajı olma özelliğine sahip olan ve koruma altına alınan Çorum'un Alacahöyük ilçesine bağlı Alacahöyük köyünde bulunan Hitit Barajı ve çevresindeki düzenlemelerin yüzde 70'lik kısmı tamamlandı.
Dünyanın en büyük medeniyetleri arasında yer alan Hititlerin, 3 bin yıl önce inşa ettiği baraj, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Alacahöyük Sit Alanı dışında bir Arkeopark-Rekreasyon projesine dahil edilmişti. 2002 yılında yapılan kazılarla ortaya çıkan 2,5 metre yüksekliğinde 20 bin metreküp su hacmine sahip Hitit Barajı'nın yer aldığı 277 dekarlık Arkeopark-Rekreasyon alanında turistler için hizmet tesislerinin inşasına devam ediliyor.
Alacahöyük Kazıları Araştırma Merkezi, misafirhane, kütüphane, sergi ve konferans salonu, satış büfeleri, yürüyüş bantları, otopark, Hitit arabalarıyla yapılabilecek geziler için yollar, baraj ve kazı alanları için seyir terasları, doğal tarım alanları, laboratuvar, atölyeler ve çalışma ofisleri gibi bir çok sosyal tesisi içerisinde barındıran projenin tamamlanmasıyla ilk çağda Avrupa ve Ortadoğu'nun mitolojisini, dilini, dinini, siyasetini büyük ölçüde etkileyen Hititlerin en önemli yerleşim merkezleri arasında yer alan Alacahöyük'e yıllık 35 bin dolayındaki turist sayısının 100 bine çıkması hedefleniyor. Alacahöyük'ü cazibe haline getirecek projenin açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yapması planlanıyor.
Vali Necmettin Kılıç, medeniyetin beşiği Anadolu'da ilk medeniyetle ilgili işaretlerin Çorum sınırları içerisinde yer aldığını belirterek, dünya ülkelerinde okullarda öğretilen Hitit Medeniyetinin Çorum topraklarında kurularak geliştiğini söyledi.
Çorum'da Hititlerin 3 bin yıl önce kurdukların baraj halen kesintisiz olarak hizmet ettiğini hatırlatan Vali Kılıç "Ve bu dünyanın ilk bilinen barajlarından birisi olarak kayıtlara geçmiştir. Diğer bir özelliği barajın kesintisiz olarak tüm medeniyetlere hizmet etmesi ve halende bu hizmetini sürdürmesidir. Bu barajı dünyaya tanıtmamız lazım. Bu barajı dünya entelektüel alemine ve bilim alemine tanıtmamız lazım. Bu barajdan iç ve dış turizmde istifade etmemiz lazım. Bu amaçlardan hareketle Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü barajın etrafında bir arkeopark projesini hayata geçirdi. Güzel bir proje. Yüzde 70'lere varan fiziki gerçekleşmeyle arkeopark düzenlemesi artık açığa çıkmıştır. Yakın zamanda tamamlanarak hem dünya bilimine hem dünya insanına hem de iç turizm ve dış turizme açma noktasında çalışmalar bir nihayete gelmiştir" dedi.
Çorum'a turist çekilmesi noktasında çalışmaların devam ettiğini anlatan Vali Kılıç, " Dünyanın bu kadar ilgilendiği dünya insanlığının miras listesinde yer alan Hitit medeniyetinin çok daha fazla ziyaretçi ile tanışması gerekiyor. Bugün itibariyle müzemiz yılda 40 ila 50 bin ziyaretçiyi kabul etmektedir. Ama bu rakamın katlanması mümkündür. Ülkemize gelen Kapadokya7ya gelen turistlerin bir kısmını buraya çekilmesi yönünde çalışmalar devam ediyor. Şuan bu çalışmalar İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz tarafından bu çalışmalar proje ediliyor. Hangi yöntemlerle iç turizme ve dış turizme bu alanları kazandıracağız, tanıtımda neler yapmamız gerektiği konusunda çalışmalarımız var. 2023 hedeflerine ilerlerken Çorum'a gelen turist sayısını birkaç katına çıkarmayı hedefliyoruz. Bunlar henüz mutfak çalışmalarıdır. Bu çalışmalar bittiğinde ilgili makamlara alt yapı çalışmaları, tanıtım çalışmaları, tanıtım çalışmalarıyla birlikte seyahat acenteleri ile görüşmek onları ikna etmek büyükelçilerle görüşerek bu konuda alt yapı oluşturmak için gayret edeceğiz.