Haberler
İsrail ile Lübnan arasında sağlanan ateşkes antlaşması yürürlüğe girdi

Ateşkes onaylandı! Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

Tükçev Önerdi, Bakanlık Yeşil Işık Yaktı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Atık Odasısız İnşaat

Uzun yıllardan beri, 3 kattan daha fazla olan binalara atık odaları zorunluluğunun getirilmesi için yoğun çaba gösteren Tüketici ve Çevre Eğitim Vakfı'nın önerisine, Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı yeşil ışık yaktı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, çöpleri yerinde ayrıştırarak çevreye verilecek zararları önlemeyi ve atıkları ekonomiye kazandırmanın hedeflendiği, çöp kovası ve bina önlerinde toplama alanlarının oluşturduğu görüntülerin ise ortadan kalkacağı belirtildi.

İMAR YÖNETMENLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILACAK…

Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'nde yapılacak değişiklikle, üç ve daha fazla katlı yeni binalarda evsel atık ayrıştırma sistemi zorunlu olacak. Sistem devreye girdiğinde çöpler, evsel, plastik, cam, kağıt ve bitkisel atık yağ olmak üzere 5 kategoride toplanacak.

Atık baca sistemi, binanın planında uygun olan bölüme konulacak. Dairelerdeki elektronik sistem, içinde boruların bulunacağı bacayla bağlantılı olacak. Elektronik sitemin üzerinde "cam atığı", "kağıt atığı", "evsel atık", "plastik atık" ve "bitkisel atık yağ" butonları yer alacak.

Atık yağlar, "bitkisel atık yağ" butonuna basarak açılan hazneye boşaltılacak. Yağ, boru yoluyla, binanın altına kurulacak atık toplama merkezine gönderilecek.

Atık toplama merkezinde ayrı toplanacak çöpler, lisanslı kuruluşlarca haftada bir gün toplanacak. Bu sayede isteyen bina yönetimi de apartmanın çöpünü maddi olarak değerlendirebilecek.

ASLAN: ÇEVRE ADINA ÇOK SEVİNDİK

Öte yandan kısa adı TÜKÇEV olan Tüketici ve Çevre Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Av. Beyhan Aslan, uzun yıllardan beri binalarda atık odalarının bulunması gerektiğini, bu odalara daire içerisinden kontrollü atıkların ayrıştırılarak ulaştırılması gerektiğini önemli vurguladıklarını, hatta bu konuyla ilgili bir projeye destek vererek Tokat'da pilot uygulamayı başlattıklarını belirterek "Bakanlığımız bu konuda görüş bildirmesi bizleri mutlu etti" diyerek konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Hazır kentsel dönüşüm devreye girmişken, inşaat projelerinde atık odalarının da yer alması için yasal alt yapı oluşturulmalıdır. Ayrıca çevre mühendisinin izni olmadan inşaat ruhsatı bile verilmemelidir. Bu yatırımlarda kullanılacak araç ve ekipmanlarda vergi muafiyeti, gümrük muafiyeti, çalışanlarında sigorta indirimi, yakıt ve enerjide sübvansiyonları da uygulanmalıdır" dedi.

Kentsel dönüşümün büyük bir fırsat olduğunu da yineleyen TÜKÇEV Başkanı Beyhan Aslan konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bakanlığın rakamlarına göre Türkiye'de 20 milyon konut stoku var ve bunun içinden 6 milyon konutun yeniden yapılması veya sağlamlaştırılması gerekiyor. Biz diyoruz ki, bu 6 milyon konut bir fırsat. Ambalaj atık odalarını yapalım. Hatta çevre mühendisleri bu sitenin, apartmanın atıklarının nereye konulacağını çizdikleri planla imzaları ile tevsik etsinler. Çevre mühendislerinin de raporu olmadan inşaat ruhsatı verilmesin. Nasıl insanlar araçlarını koymak için garaj yapıyorlarsa, çöplerini koymak içinde mutlaka bir yer yapmaları lazım. Birçok ülkede bu böyle… Bir yandan da tabii yasal yaptırımlara da ihtiyaç var. Avrupa'da çöp ile ambalaj atığını karıştıranlara ceza veriliyor. Bizde ise seyrediliyor. Mutlaka bu olayı çözmemiz, yaptırım getirmemiz gerekiyor. Bu alışkanlığı yerleştirmemiz lazım. Bakanlığın ve sayın bakanımızın bu konudaki müjdesi bizleri mutlu etti. İnşallah en kısa zamanda yasal düzenleme yapılır ve atık odaları uygulaması hızla devreye girer. Bu nedenden dolayı başta bakanımız olmak üzere tüm bakanlık çalışanlarına çok teşekkür ederiz."

HEDEF 5 MİLYAR LİRA GELİR…

Çevre ve Şehircilik Bakanı uzmanları, Atık yönetiminde istihdam edilen iş gücü sayısı 60 bin kişiyi geçtiğini, sağlanan katma değerin ise yıllık 1 milyar lirayı aştığını belirterek "2023'e kadar bu rakamı 5 milyar liraya çıkarmayı hedefliyoruz" dediler.

Türkiye'de geçen yıl sonu itibarıyla 2 milyar 250 milyon tonun üzerinde ambalaj atığı, 100 bin ton bitkisel atık yağ, 45 bin ton madeni atık yağ, 60 bin ton atık akü, 90 bin ton ömrünü tamamlamış lastik ile 610 bin ton tehlikeli atığın geri kazanımı sağlandı.

Kaynak: Bültenler / Emlak
title