Sukuk 10 Milyar Dolar Getirecek
Türkiye'de kira sertifikası piyasası yükseliyor....
Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan, Türkiye'de kira sertifikası (sukuk) piyasasının Hazine Müsteşarlığı ve diğer özel sektör temsilcilerinin ihraçları ile 7 milyar dolara ulaştığını belirtti
Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan, Türkiye'de kira sertifikası (sukuk) piyasasının Hazine Müsteşarlığı ve diğer özel sektör temsilcilerinin ihraçları ile 7 milyar dolara ulaştığını belirterek, "Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde bu tutarın 10 milyar dolar seviyelerini geçeceğini ve en önemli oyuncunun yine Hazine olacağını düşünüyorum" dedi. Uyan, yaptığı açıklamada, Avrupa bankalarının kendi yerel pazarlarında finansal baskı ile yüzleşmeye devam ettiklerini ifade ederek, bu nedenle söz konusu bankaların yurt dışı yatırımlarında önemli bir düşüş gözlemlendiğini dile getirdi. Uyan, Körfez Bölgesi ve Asya'da faizsiz bankacılık prensiplerine göre hareket eden bankaların ihtiyaçlarını karşılayacak yeni yatırım enstrümanlarına olan ilginin ise sürdüğünü söyledi. Uluslararası fonlardaki daralma nedeniyle, Asya ve Körfez Bölgesi'ndeki bazı ülkelerin altyapı faaliyetlerini fonlamak ve kendi yerel likit havuzlarına ulaşmak için sukuk ihraç etmeye başladığını anlatan Uyan, Afrika'daki gelişmekte olan ülkelerin sukuk ihracı ile Ortadoğulu yatırımcıların ilgisini çekmeye çalıştıklarını kaydetti.
"Sukukta bu yıl sıçrama olacak"
Küresel sukuk piyasasının geçen yıl, bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 55'lik artışla 131 milyar dolar seviyelerine çıktığını hatırlatan Uyan, bu yılın ise toplamda 170 milyar dolar ile "sıçrama yılı" olacağının öngörüldüğünü belirtti.
"Önümüzdeki dönemde Körfez bölgesindeki büyük altyapı harcamaları ihtiyacı, global sukuk piyasasının en önemli gelişim etmeni olacaktır" diyen Uyan, Asya'da da sukuk ihraçlarının güçlü ekonomik büyüme, altyapı projeleri, aşırı likidite ve derin yerel borç pazarı ile destekleneceğini ifade etti.
"Hem nitelikli hem de bireysel yatırımcıların kira sertifikası ihraçlarına ihtiyacı var"
Türkiye'deki yatırımcıların sukuka ilgisi hakkında da görüşlerini paylaşan Uyan, faizsiz finans enstrümanlarının ülke ekonomisinin sağlıklı ve tabana yayılarak gelişmesini sağlaması açısından büyük bir öneme sahip olduğunu söyledi. Uyan, bu nedenle söz konusu alanın daha da güçlenerek büyümesini beklediklerini ve tüm çalışmalarını da bu doğrultuda yürüttüklerini kaydetti.
Türkiye'de sukuk işlemlerinin, Kuveyt Türk'ün 2010 yılındaki ilk ihracı ile başladığını anımsatan Uyan, Hazine'nin geçen yıl gerçekleştirdiği ihracın da özel sektör temsilcileri olarak kendilerine daha fazla güç verdiğini ifade etti.
Ufuk Uyan, Türkiye'deki sukuk piyasasının, Hazine ve diğer özel sektör temsilcilerinin ihraçları ile 7 milyar dolara ulaştığına işaret ederek, önümüzdeki birkaç yıl içerisinde bu tutarın 10 milyar dolar seviyelerini geçeceğini ve en önemli oyuncunun yine Hazine olacağını söyledi. Reel sektör firmalarının da yeni kaynaklara ulaşabilme adına kira sertifikası ihracını gündemlerine alacağı öngörüsünde bulunan Uyan, piyasanın hak ettiği derinliğe ulaşabilmesi adına bu konuyu önemsediklerini kaydetti.
"Türkiye'nin adı daha fazla duyulacak"
Kira sertifikası talebini karşılamak adına katılım bankacılığının geldiği seviyeyi de değerlendiren Uyan, Türkiye'de katılım bankacılığının son yıllarda oldukça hızlı bir gelişim gösterdiğini söyledi.
Bu gelişimin sadece finansal büyüklük açısından değil, aynı zamanda müşteri tabanları açısından da geçerli olduğunu belirten Uyan, "Almamız gereken çok fazla yol var. Şu anda Türk bankacılık pastasından aldığımız pay yüzde 6 civarlarında. Önümüzdeki 10 sene içerisinde bu payın yüzde 15 civarlarına çıkacağını düşünüyoruz. Dolayısıyla geçtiğimiz 10 yıldaki hızlı gelişim trendini koruyacağız" diye konuştu.
Sukuk piyasasının, katılım bankacılığının büyümesine paralel olarak gelişip derinleşeceğini belirten Uyan, yatırımcılar için yeni bir ürün olduğu için piyasanın oturmasının biraz zaman alacağını dile getirdi.
Hazine'nin ve katılım bankalarının atacağı adımlar sayesinde küresel kira sertifikası piyasasında Türkiye'nin adının daha fazla duyulacağını ifade eden Uyan, "Kamu bankalarının katılım bankacılığına girmesi ile birlikte tatlı bir rekabet ve işbirliği doğacaktır. Bu durum sektörün gelişimine pozitif bir katkı sağlayacaktır" dedi.