Şanlıurfa'da Konut Fiyatları Cep Yakıyor
Atatürk Barajı ile sosyal ve ekonomik gelişmelerin yaşandığı Şanlıurfa'da, konut kira ve satışındaki artış dikkat çekiyor.
Göçle nüfusun da arttığı kentte, gayrimenkul fiyatları çeşitli nedenlerle yükseliyor. Buna paralel özellikle tayin ve eğitim dönemlerinde kentte ev bulmak zorlaşıyor.
Kira fiyatlarının semtine göre 2 bin liraya kadar yükseldiği kentte, son yıllarda inşa edilen brüt 330 metre kare alana sahip, 5 oda ve 1 salon şeklinde tasarlanan, parmak izi sistemiyle açılan kapıları, perde, doğal gaz, klima ve su akışı dışardan kumanda edilebilen "akıllı binalar" ise katına göre 750 bin ile 1 milyon lira arasında satılıyor.
-"Sıkıntının nedeni proje üretememe"-
Şanlıurfa Tüm Emlakçılar Odası (ŞUTEM) Başkanı Gökhan Gökmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, konut sıkıntısının, arsa fiyatlarının yüksek oluşu, konut üretiminin azlığı ve yeni imara açılan bölgelerdeki altyapı çalışmalarının olmayışından kaynaklandığını savundu.
Şehrin büyümesi için gereken imar bölgelerinin yeterince oluşturulup, müteahhitlere ve vatandaşa sunulmadığını öne süren Gökmen, imarlı arsa yokluğu ve TOKİ'nin sadece bir bölgede küçük ölçekte proje üretmesinin de konut ve kira fiyatlarının yüksek olmasının nedenlerinden olduğunu ileri sürdü.
Müteahhitlerin artık bireysel projeler üretmek yerine bir araya gelerek, toplu projeler üretmesinin hem belediyenin altyapı hizmetleri olmayan bölgelere ulaşımını kolaylaştıracağını hem de vatandaşın ihtiyaçlarını karşılayacağını aktaran Gökmen, şunları kaydetti:
"Konut sıkıntısı Şanlıurfa'nın kanayan bir yarası, özellikle kiralama konusunda vatandaşların taleplerine cevap verilememesi kentin en büyük sıkıntılarından biri. Bunun başlıca sebeplerinden biri de yeterli imar alanın olmayışı, var olan imar yerlerinin ise gerekli alt yapıya sahip olmamasıdır. Sektör olarak geçen 10 yılı emlak açısından kayıp olarak görüyoruz. İnşallah Büyükşehir Yasası ile yöneticiler, kenti gerçek kimliğine kavuşturacak projelere imza atar."
Konut projelerinin nüfus artış hızına cevap veremediğini vurgulayan Gökmen, başta TOKİ olmak üzere büyük inşaat firmaların kentte yatırım yapması gerektiğini vurguladı.
-"Kentin gelişimini olumsuz etkiliyor"-
Emlakçılardan Ömer Faruk Karınca da ev fiyatlarının yüksek olmasının kentin gelişmesini olumsuz etkilediğini söyledi.
Piyasada arsa sıkıntısının yaşandığını ve bu durumun bazı çevrelerce suiistimal edildiğini savunan Karınca, şöyle konuştu:
"Arsa fiyatlarının yüksek oluşu yer sahiplerinin müteahhitlere yüksek oranlarda kat karşılığı yapmasına sebep oluyor bu da daire fiyatlarının yüksekliğine neden oluyor. Bu fiyatlar arttıkça lüks talebi de artmakta. Kimse 'fiyatlar uygundur' demesin. Kayseri, Antalya, Eskişehir, Adana'da konut fiyatları buranın neredeyse yarısı kadar. Bu fahiş fiyatların kente hiçbir katkısı yok, arsa ve dairelerden kazanılan yüksek karlar piyasanın döngüsüne hiçbir etki yapmamakta, aksine kısır döngü içerisinde arsa fiyatlarını ve daire fiyatlarını arttırmaktadır."