Haberler

İnşaat'ta İş Kazası Riski 4.6

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ülkemizdeki iş kazalarında 4,6 ile inşaat Sektörü 4. sırada yer alıyor!

Ülkemizde ise her gün 176 iş kazası olmakta, 3 işçi yaşamını kaybetmekte ve 5 kişi iş kazası sonucu iş göremez hale geliyor.

Plato Meslek Yüksek Okulu İş Sağlığı ve İş Güvenliği Bölüm Başkanı Öğretim Görevlisi Demet Parlak Poyraz Türkiye'de, her altı dakikada bir iş kazasının meydana geldiğini söyledi.

4,6 ile İnşaat Sektörü 4. sırada yer alıyor!

Plato Meslek Yüksek Okulu İş Sağlığı ve İş Güvenliği Bölüm Başkanı Öğretim Görevlisi Demet Parlak Poyraz'ın verdiği bilgiye göre iş kazası geçirenlerin sektörel dağılımına bakıldığında ilk sırayı madencilik ve taşocaklığı alıyor. Bu sektörü yüzde 7,7 ile elektrik, gaz ve su sektörü izliyor. Bu iki sektörü, yüzde 5,2 ile imalat sektörü, yüzde 4,6 ile inşaat sektörü ve yüzde 3,7 ile taşımacılık, haberleşme ve depolama sektörü izliyor.

Geçtiğmiz yıl 1.700 kişi iş kazalarında hayatını kaybetti!

Plato Meslek Yüksek Okulu İş Sağlığı ve İş Güvenliği Bölüm Başkanı Öğretim Görevlisi Demet Parlak Poyraz geçtiğimiz yıl Türkiye'de 74 bin 871 iş kazası yaşandığını ve bu iş kazalarında bin 700 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

2 bin 36 kişi iş kazası sonucu, 2 bin 73 kişi de mesleki hastalığı sonucu iş göremez hale geldiğini belirten Plato Meslek Yüksek Okulu İş Sağlığı ve İş Güvenliği Bölüm Başkanı Öğretim Görevlisi Demet Parlak Poyraz; " 506 sayılı kanunda yer alan 'bir sigortalı yüzde 25'in üzerinde sürekli iş göremez duruma gelirse ona bağlanacak gelir, asgari ücretin yüzde 70'inin altına düşemez' alt sınırının 2008 yılında uygulamaya konan 5510 sayılı kanunda olmaması, çok ciddi mağduriyetlere neden olmaktadır. İş kazası sonucu aynı iş göremezlik oranına sahip olan bir kişi eski uygulama ile 800 TL, yeni uygulama ile 150 TL aylık alabilmekte, bu durum da SGK'ya olan güveni sarsmaktadır." dedi

İş kazalarındaki ağır kusur ve yüzde 5'lik kusur indirimi uygulamasının da mağduriyetlerde önemli rol oynadığına dikkat çeken Plato Meslek Yüksek Okulu İş Sağlığı ve İş Güvenliği Bölüm Başkanı Öğretim Görevlisi Demet Parlak Poyraz;, devletin engellilere bağladığı aylıkların, SGK'nın iş göremez duruma gelen kişilere bağladığı aylıklardan fazla olmasının tabloyu daha da kötümser bir hale getirdiğini söyledi. Avcı, bu durumdaki sigortalıların, SGK'nın bağladığı düşük gelir yüzünden daha fazla olan sosyal yardımlara da başvuramadığını hatırlattı.

Dünyada her dakika ise 4 işçi, iş kaynaklı hastalık veya kazalardan dolayı hayatını kaybediyor!

Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) 2013 Yılı İşçi Görünümü Raporu'na göre; dünyada; 1,1 milyar işçi günlük 4 dolara çalışırken 50 milyon kadın ev işçiliği yapıyor. Ayrıca, dünyada çalışan çocuk işçi sayısı 168 milyon olarak açıklanırken 232 milyon kişi ise memleket ve ülkelerini terk etmiş göçmen işçi olarak çalışıyor. Her dakika ise 4 işçi, iş kaynaklı hastalık veya kazalardan dolayı hayatını kaybediyor.

* Kriz öncesi tahminlere göre dünyada her 15 saniyede bir işçi, iş kazaları veya meslek hastalıkları nedeniyle hayatını kaybetmektedir.

* Her gün yaklaşık 6 bin 300 kişi iş kazası veya meslek hastalıkları nedeniyle yaşamını kaybetmektedir. Her yıl yaklaşık olarak 360 bin kişi iş kazası, 1 milyon 950 bin kişi ise meslek hastalıklarından dolayı yaşamını yitirmektedir.

* Her yıl 270 milyon iş kazası meydana gelmekte ve 160 milyon kişi meslek hastalıklarına yakalanmaktadır.

* Her yıl, çoğunlukla gelişmekte olan ülkelerde, zehirli maddelerden dolayı 651 bin işçi yaşamını yitirmekte ve dünyada meydana gelen cilt kanseri hastalıklarının % 10?unun iş yerlerinde zehirli maddelerle temas yüzündenoluştuğu belirtilmektedir. ILO?ya göre bildirim ve kayıt sistemindeki eksiklikler nedeniyle çoğu ülke için gerçek rakamların daha yüksek olması kaçınılmazdır.

* Her yıl asbest yüzünden 100 bin kişinin yaşamını yitirdiği tahmin edilmektedir. Üstelik dünyada asbest üretimi 1970?lerden bugüne sürekli azalmasına rağmen, geçmiş dönemde temasta bulunanlar için risk hala devam emektedir.

* Her yıl silis tozundan kaynaklanan ve ölümcül bir akciğer hastalığı olan silikozis, on milyonlarca insanın hayatını etkilemektedir. Latin Amerika'da maden işçilerinin % 37?si bu hastalığa yakalanmıştır. Bu oran 50 yaşın üzerindeki işçilerde % 50?ye yükselmektedir. Hindistan'da taş kalem işçilerinin % 50?si ve taş kırma işçilerinin % 36?sı bu hastalığa yakalanmış durumdadır.

* ILO?ya göre tüm dünyada istihdam açısından önemli bir yer tutan inşaat sektöründe oldukça yüksek sayılarda iş kazası yaşanmaktadır. Sektörde mekanizasyon artmasına karşın el emeği hala büyük bir rol oynamaktadır. ILO rakamlarına göre tüm dünyada inşaat sektöründe her yıl 60.000 ölümcül kaza yaşanmakta ve buna göre her 10 dakikada bir kişi bu şekilde iş kazası sonucu yaşamını yitirmektedir.

Kaynak: Milliyet.com.tr / Emlak
title
Close