Evinizin Tapusu Gerçek Mi?
Büyük hayallerle aldığınız ev, elinizden alınabilir mi?...
İnsanların temel ihtiyaçlarından olan barınma, günümüzde hala en büyük ideallerin arasındaki yerini koruyor. Barınma ya da yatırım amaçlı girdiğimiz "gayrimenkul sahibi olma" yolunda, yaşadğımız heyecanla birlikte hataya düşme olasılığımız oldukça yüksek.
Bir uzman desteği olmadan birçok konuda karışıklık yaşayabileceğimiz bu dönemi nasıl daha iyi idare edebiliriz?
Hâlihazırda devam eden birçok dava, bu süreçte insanların büyük hatalar yapıp, kötü niyetli kişilerce yanlış yönlendirildiğini kanıtlar nitelikte.
Tapu, Tapu İdaresinden Alınır
En büyük yanılgılardan biri de tapu konusunda yaşanıyor. Gayrimenkul alıcısı, müteahhit ya da emlakçıyla aralarında gerçekleşen sözleşmeyi, gayrimenkulün tapusu zannederek yanılgıya düşebiliyor. Aslında tapu işlemleri mutlaka Tapu Dairesinde gerçekleştirilmek zorunda. Noter huzurunda yapılan tapu şerhi bile, tapu dairesinde tasdik edilmedikçe geçerli sayılmıyor.
Konuyla ilgili olarak, YTT Hukuk Bürosundan Avukat Mert Yalçın, Sarıyer'de meydana gelen ve hala adli süreci devam eden bir davadan bahsetti.
"Sarıyer'de çok büyük bir alan üzerinde, lüks konseptle hayata geçirilen projede, müteahhit firma ve alıcılar arasında satış sözleşmesi imzalanıyor, inşaat bitiyor, yaşam başlıyor, ayrıca o bölgede ruhsatla ilgili de bazı sıkıntılar yaşanıyor.
Fakat bir süre sonra yatırımcılar tapularını istiyor. Müteahhit bir süre vaatlerle süreci uzattıktan sonra ortaya çıkarıyoruz ki; müteahhit firma, bu arsayı, bir bankaya borcundan dolayı ipotek vermiş. Dolayısıyla ipotek verilen bir arsanın üzerinde inşaat bitmiş ve yaşam başlamış.
Tabi müteahhitlik firması olduğu için farklı yerlerdeki projeleri finanse etmesi için, -sıkıntılı süreçlerde hep gördüğümüz genel senaryoda olduğu gibi- bir inşaata başlanıyor, müteahhit başka bir arsa bulup burayı satıp bir önceki inşaatın masrafını finanse ediyor.
Çeşitli ekonomik buhran hallederinde ya da ticari hatalardan dolayı mevcut proje örnekteki gibi riske girebiliyor. Bu olayda banka haklı olduğu için tüm gayrimenkul sahiplerinin evlerini satışa çıkarmış durumda ve ev sahipleri ciddi bir mağduriyet halinde. Dava süreci devam ediyor.
Böyle durumlarda mutlaka müteahhit firmanın ticari geçmişi özenle incelenmeli, gayrimenkul alımında çok hassas davranılmalı"
Yeni kanunla birlikte gerçekleşecek düzenlemeler sayesinde bu tarz karışıklıkların daha az yaşanması bekleniyor. Artık ruhsatsız konut satışı yapılamayacak, müteahhitler projelerine tamamlama sigortası yaptırmak ve 36 ay içerisinde kat irtifakı tapusunu vermek durumunda olacak.
Ancak gayrimenkul alacakların, süreç hakkında iyi inceleme ve analiz yapması, imkânları varsa bir uzmandan yardım ve tavsiye alması süreçteki risk seviyesini azaltabilir.