Haberler

Belediyelerin Kaynak Sıkıntısı Bitiyor Mu?

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İller Bankası bundan sonraki dönemde kendi kaynağını kendisi üreterek belediyelere destek sağlayacak....

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ilgili kuruluşu olan İller Bankası A.Ş.'nin yeni kaynak geliştirme atağı devam ediyor. İller Bankası bundan sonraki dönemde kendi kaynağını kendisi üreterek belediyelere destek sağlayacak.

Banka bu kapsamda İstanbul Maltepe'deki Bölge Müdürlüğü yerleşkesi, İstanbul Tuzla ve Elazığ'daki arsaları arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı ile ihaleye çıkarıyor. Projelerden elde edilecek gelirlerle belediyelere önemli bir kaynak desteği sağlanmış olacak.

İlk olarak İstanbul Maltepe'deki 41 bin 752 m2lik arsa, arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı ile ihaleye çıkarılıyor. İmarı ticaret ve konut alanı olan arsa, emsal harici satılabilir alanlar, otopark ve sığınak alanlarından oluşuyor. Geliştirilecek proje ile Maltepe bölgesinin son yıllardaki hızlı gelişimine paralel bir şekilde yeni Kartal Adliye Sarayının hizmete girmesiyle oluşacak konut, ofis ve ticari ünite ihtiyacına cevap verilmiş olacak. Bu arsa üzerinde yapılacak tesislerle hem bölge canlanacak hem de elde edilecek satış gelirleriyle yeni kaynak elde edilmiş olacak. Banka bu arsa üzerindeki İstanbul Bölge Müdürlüğünü Ataşehir'e taşıyacak. Yeni bölge müdürlüğü binası yeşil bina konseptinde, çevreye duyarlı ve modern yapıya uygun şekilde inşa edilecek.

İstanbul Tuzla Merkez Mahallesinde, kullanılmayan ve atıl durumdaki Banka Sosyal Tesis yapılarının bulunduğu 42 bin 190m2'lik arsa da ihaleye çıkarılarak değerlendirilecek. İmar durumu "tercihli turizm alanı" olan arsanın inşaat alanı emsal alanlarla birlikte yaklaşık 38 bin m2'yi buluyor. Denize sıfır konumu ve bölgedeki marinalara yakın bir mesafede oluşu da arsanın değerini yükseltiyor.

Bankanın Elazığ'da bulunan 14 bin 43m2'lik arsasına ise gelir amaçlı proje geliştirmeye yönelik imar çalışması yapılıyor. "T1 - Ticaret ve Hizmet Alanlı" imarı olan arsanın inşaat alanı emsal alanlarla birlikte yaklaşık 35 bin m2'den oluşuyor.

KÂRIN YARISI KENTSEL DÖNÜŞÜME GİDECEK

İller Bankası A.Ş. Genel Müdür Vekili Tuncay Karaman konuyla ilgili yaptığı açıklamada İstanbul Maltepe ve Tuzla arsaları ile Elazığ Bölge Müdürlüğünün yer aldığı arsaların arsa satışı gelir paylaşımı şeklinde ihale edilmesiyle Bankaya önemli bir gelir kaynağı sağlanmış olacağını bildirdi. Karaman, "Banka olarak bundan sonraki süreçlerde gerek kendi gayrimenkullerimiz gerekse Bankanın portföyüne yeni dahil edeceğimiz gayrimenkuller ve belediyelerin ellerindeki gayrimenkulleri ortak projeler üreterek değerlendirmek istiyoruz. Böylece birkaç faydayı aynı anda sağlamış olacağız. Bu projelerle modern kentleşmeye katkı sağlarken proje geliştirmekte güçlük çeken yerel yönetimlere de hem proje anlamında hem de yeni finansman sağlama noktasında destek sağlamış olmaktayız. Projelerin hayata geçirilmesiyle belediyelerin gayrimenkullerinin değerlendirilmiş olmasının yanı sıra belediyelerin yapacağı kentsel dönüşüm için ilave kaynak yaratılmış olacak." dedi. Karaman, Bankanın 2012 yılında 300 milyon TL. yıllık kar beklentisinin olduğunu buna karşılık, gerçekleştirilecek üç yeni projeden 450-500 milyon TL. gelir elde edileceğini belirterek "Bankamızın bir yıllık karı toplam 300 milyon TL. iken yalnızca 3 projeden karın neredeyse iki katı gelir elde edebileceğiz. Bu gelir, önümüzdeki günlerde ekleyeceğimiz yeni projelerle çok daha yüksek rakamlara ulaşacaktır" dedi.

Karaman, Kentsel Dönüşüm Kanununa göre İller Bankasının bankacılık faaliyetleri dışında elde edilecek karın %50'sinin kentsel dönüşüme aktarılacağını vurgulayarak "Projelerle elde edeceğimiz gelirin yarısı doğrudan kentsel dönüşümde kullanılacaktır. Bu şekilde kentsel dönüşümün finansmanına büyük katkı sağlayacağımızı tahmin ediyoruz" diye konuştu.

BELEDİYELERE DAHA FAZLA HİBE VE KAYNAK

Genel Müdür V. Karaman, ayrıca İller Bankası Kanunu gereğince Banka safi karının yüzde 51'inin, il özel idareleri tarafından yerine getirilen, köylerin teknik ve sosyal altyapı hizmetlerinin finansmanı, nüfusu 200 binin altında olan belediyelerin harita, imar planı, içme suyu, atık su, katı atık, kent bilgi sistemi ve benzeri kentsel altyapı projelerinin finansmanı ile nüfusu 25 binin altında olan belediyelerin anılan projelerinin ayrıca yapımının finansmanında hibe olarak kullandırılacağının altını çizdi. Karaman, "Yerel yönetimlere uyguladığımız düşük faiz oranlarıyla finansman politikamız devam edecek, bununla birlikte uygulamaya sokacağımız yeni gayrimenkul faaliyetleriyle Bankamızın karlılığı artmış olacaktır. Dolayısıyla karlılıkla birlikte yerel yönetimlere ve köylere aktarılacak hibe miktarı da finansman desteği de artmış olacaktır" dedi.

Kaynak: Milliyet.com.tr / Emlak
title
Close