Zirai Mücadelede, İlaç Yerine Faydalı Böcekler Kullanılacak
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen Tarla Günü’nde, zirai mücadelede faydalı böceklerin önemi anlatıldı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen Tarla Günü'nde, zirai mücadelede faydalı böceklerin önemi anlatıldı. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özkan Kayacan, "Kayseri her konuda olduğu gibi bu konuda da Türkiye'ye örnek olacak" dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından organize edilen Biyolojik Mücadele Temelli Entegre Mücadele konulu Tarla Günü elma üreticisi Hasan Sarı'nın bahçesinde düzenlendi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özkan Kayacan, "Zirai mücadele deyince sadece zirai ilaç kullanmak aklımıza geliyor. Biz bu projeye başlarken gerçekten gördük ki, biyolojik mücadele, zirai mücadelenin gerçekten bir parçasıdır ama ülkemizde pek bilinmiyor" dedi.
Kayacan, "Gelişmiş ve medeni olarak baktığımız ülkeler, yıllarca zararlı ilaçları bize sattılar. Sonra kanser oldu, MR cihazları sattılar. Şimdi bakıyoruz kendileri biyolojik mücadele yapıyorlar" ifadesinde bulunarak şunları söyledi:
"Maalesef bizde yüzde 1 bile değil biyolojik mücadele. 2023'te çok rahat bir şekilde bu mücadele yüzde 25'lere çıkarılabilir. Böcekten para mı kazanılır diyebilirsiniz ama kazanılabilir. Yahyalı, Yeşilhisar, Develi bölgesinde yaklaşık 15 ilaçlama yapılıyor. Bu ilaçlama sonrasında kalıntının olmaması mümkün değil. Onun için en başta bu işi bitirmek gerekiyor.
Biyolojik mücadelede kendi içimizde bile arkadaşlarımız bizi eleştirdi. Cem Özkan hocamız bizim ufkumuzu açtı. Tekerlek bir tur döndü artık. Bahçe sahibi arkadaşlar bile bu işin olmayacağını düşünüyorlardı. İnşallah bunu Develi ve Yahyalı ilçesinde de yaygınlaştıracağız. Kayseri her konuda olduğu gibi bu konuda da farklılık yapan bir il oldu. Türkiye'ye örnek olacaktır. Bilimsel çalışmalara önem veriyoruz. Bunları da sahaya yansıtmak çok önemli"
Etkinlikte konuşan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Cem Özkan, "30 yıla yakındır biyolojik mücadele ile çalışıyorum. Bu çalışmaları alana indirmek beni memnun etti. Dünya için yeni bir şey değil faydalı böcek üretimi ama bir sırdır. Yurt dışında faydalı böcekler üreten fabrikalar var ve bu sırrı sizinle paylaşmıyorlar. Türkiye bu konuda biraz geç kaldı" dedi.
Özkan, "Tarım il Müdürlüğü'nün bu işe gönüllü olması bizi memnun etti. İl Müdürünüzün değerini bilin. Başka illerde il müdürü bahçelere korkarak geliyor. İlaç firmalarından korkarak geliyorlar. Burada ilaçlama sayısını yarıya indirdik. Bu bir başlangıç ama daha çok çalışacağız. Biz fazla ilaç kullanıyoruz. Az ilaç kullanarak çevreyi de koruyabiliriz kaliteli ürünler de yetiştirebiliriz" diye konuştu. - KAYSERİ