Zararlılarla Mücadelede Faydalı Böcek Kullanımı Artıyor
Kumluca Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Aydın: "Sağlıklı, doğal bir yöntem olarak çiftçilerimize biyolojik mücadeleyi tavsiye ediyoruz" Yurt dışından faydalı böcek ithal eden firmanın bölge sorumlusu Polat: "Çiftçilikte faydalı böcek kullanımı her geçen yıl artıyor. Geçen yıla göre bu yıl talep arttı. Gelecek yıllarda daha da artacağını düşünüyoruz"
Türkiye'de sera üretiminde önemli yeri bulunan Kumluca ilçesinde çiftçilerin zararlılarla mücadelede faydalı böcek kullanımının arttığı bildirildi.
Kumluca Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Adem Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl biyolojik mücadeleyi tercih eden 498 çiftçiye 366 bin lira destekleme verildiğini bildirdi.
Biyolojik mücadeleye yönelen çiftçilerin sayısının her geçen gün arttığına dikkati çeken Aydın, "Çiftçilerimizin zamanında müracaat etmemeleri, evrak eksikliği gibi nedenlerle biyolojik mücadele yapan çiftçilerimizin sayısının daha fazla olduğunu tahmin ediyoruz. Sağlıklı, doğal bir yöntem olarak çiftçilerimize biyolojik mücadeleyi tavsiye ediyoruz" dedi.
Kumluca Ziraat Odası Meclis Başkan Yardımcısı Hidayet Kökçe ise sera üretiminde faydalı böcek kullanımında geçen yıllara göre artış olduğunun gözlemlendiğini söyledi.
Kendisinin de serasında biyolojik mücadele yöntemini tercih ettiğini dile getiren Kökçe, "Biyolojik mücadelenin dönümde yaklaşık 900 lira maliyeti oluyor. Devlet, dönüm başına 250 ile 400 lira arasındaki destekleme veriyor" diye konuştu.
Çiftçiler olarak kimyasal mücadeleden uzak durmaya çalıştıklarını vurgulayan Köse, "Hem kendimizin hem de tüketicinin sağlığını düşünerek zararlılarla faydalı böcek kullanarak mücadele ediyoruz. Böylece ürünlerimiz daha kolay pazarlanıyor, ihracat şansı artıyor" diye konuştu.
"Geçen yıla göre bu yıl talep arttı"
Yurt dışından faydalı böcek ithal eden bir firmanın Batı Akdeniz sorumlusu ziraat mühendisi İsa Polat da faydalı böceklerin yurt dışından getirildiğini, üreticilere zararlı böceklere karşı faydalı böcek kullanımını tavsiye ettiklerini söyledi.
Faydalı böcekler sayesinde seralarda kimyasal ilaç kullanılmadığını vurgulayan Polat, faydalı böceklerin sezon boyunca seralarda zararlı böceklere karşı savaştıklarını, bitkileri koruduklarını belirtti.
Kimyasal ilaç kullanımı ile hem üreticiler hem de tüketicilerin sağlığının korunduğunu dile getiren Polat, faydalı böcek kullanımı sayesinde ürünlerin daha kaliteli olduğunu ve daha kolay pazarlandığını ifade etti.
Polat, "Çiftçilikte faydalı böcek kullanımı her geçen yıl artıyor. Geçen yıla göre bu yıl talep arttı. Gelecek yıllarda daha da artacağını düşünüyoruz" dedi.
Geçen yıl firmalarının yaklaşık 2 bin dekar alan için faydalı böcek temin ettiğini bildiren Polat, bu yıl bugüne kadar vatandaşlardan aldıkları taleplere göre faydalı böcek kullanılacak alanın 3 bin dekar civarında olacağını tahmin ettiklerini anlattı. - Antalya