Haberler

Yumurta Zirvesi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

YUM BİR Başkanı Pala: "Dünyada yumurta üretiminde 10'uncu sıradayız, ihracatta ise dünya ikincisiyiz. 2012 ihracatımız 352 milyon dolar, bu yıl ise 400 milyon doların üzerinde bir ihracat ra...

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı Derya Pala, yumurta üretiminde Türkiye'nin dünyada 10'uncu sırada, ihracatta ise ikinci sırada bulunduğunu belirterek, "2005'de 16 milyon dolarlık ihracatımız varken, 2012'de ise bu rakam 352 milyon dolara çıktı" dedi.

YUM-BİR tarafından Antalya'nın Kemer İlçesi Beldibi Beldesindeki bir otelde düzenlenen Yumurta Zirvesi'ne, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil, TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı AK Parti İstanbul Milletvekili İbrahim Yiğit, AK Parti Bursa Milletvekili Önder Matlı ve sektör temsilcileri katıldı.

Zirvenin açılışında konuşan YUM-BİR Başkanı Derya Pala, sektörün güncel sorunlarına değinmek amacıyla ilk kez böyle bir program hazırladıklarını söyledi.

Dünyanın en iyi madenlerinden biri olarak nitelendirdiği yumurta ile dünyada rekabet etmeye çalıştıklarını kaydeden Pala, birkaç yıl öncesine kadar yumurta üretiminde ağırlığın Avrupa ve Amerika tarafında bulunduğunu, ancak şu anda bunun Asya'ya doğru kaydığını kaydetti.

Yumurta üretiminde Türkiye'nin dünyada 10'uncu, ihracatta ise ikinci sırada bulunduğunu belirten Pala, "2005 yılında 16 milyon dolarlık ihracatımız varken, 2012 yılında bu rakam 352 milyon dolara çıktı. Bu yıl ise 400 milyon doların üzerinde bir ihracat rakamı bekliyoruz" dedi. 2005 yılında 8 milyar civarında yumurta üretilirken, 2012 yılı üretiminin 16 milyara ulaştığını da kaydeden Pala, bu ekonomik gücün kalıcı olmasının, etkin birliktelik sayesinde olacağını bildirdi.

Zirvede konuşan TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı İbrahim Yiğit ise son yıllarda kanatlı sektörde önemli gelişmeler kaydedildiğini belirterek, buna göre yumurta ihracatının da artış gösterdiğini kaydetti. Tavuk etine ve yumurtaya olan talebin artığını söyleyen Yiğit, "Tıpçılar, Türk halkından özür dilemelidir. Çünkü yıllardan beri (yumurta yemeyin, kolesterol yapıyor) diye açıklamalar yaptılar. Ancak sonradan anlaşıldı ki böyle bir şey yok. Bunun olmadığı ortaya çıktı. Bu şekilde yaptıkları açıklamalarla yıllardır halka yumurta yedirmediler. Bu nedenle özür dilesinler" dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil, tarım sektörünün hızla geliştiğini belirterek, bunun sürdürülebilirliğinin de büyük önem taşıdığını dile getirdi.

Tavukçuluk sektörün atık sorunu

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürü Dikmen ise 2002 yılından bu yana sektördeki yaklaşık bin 400 tesisin çevresel etki değerlendirmesi yapıldığını ve olumlu karar verildiğini kaydetti.

Çevre mevzuatının ağır bir mevzuat olduğunu ve bunun gerekliliklerinin yerine getirilmesinin zorunluluğuna değinen Dikmen, "Aksi halde çok ciddi anlamda idari yaptırımlar var. Üretimi 16 milyara ulaşan bir sektörün bu konuda mağdur olmasını istemeyiz. Yaptığımız denetimlerde en çok gördüğümüz husus, tavukçuluk sektöründe kümeslerden kaynaklanan atıkların gelişi güzel bırakılması oldu. Bu sıkıntıların en başta giderilmesi, sektörün ilerlemesi açısından çok daha faydalı olacaktır" dedi.

Yumurta üretimi ve ticareti, marka değeri, yumurta mevzuatı, sağlık ve kümes atıklarının değerlendirilmesi gibi başlıca konularda katılımcılara bilgi verilecek zirve 3 Kasım'da sona erecek. - Antalya

Kaynak: AA / Ekonomi
title
Close