Haberler
Muhaliflerden Halep kararı: Şehrin idaresini devretmeye hazırız

Muhaliflerden Halep kararı: Şehrin idaresini devretmeye hazırız

'Yenidoğan Çetesi' duruşmasında ara karar açıklandı: Tutuklu sayısı 29 oldu, 4 sanık hakkında yakalama emri verildi

Tutuklu sayısı yükseldi, 4 sanık hakkında yakalama emri verildi

Fransa'da hükümet düştü! Barnier, tarihin en kısa süreli başbakanı oldu

Fransa'da hükümet düştü! Barnıer, tarihin en kısa süreli başbakanı oldu

DNA sonuçları çıktı! Narin'in avucunda bulunan kıl örnekleri anne ve ağabeyle uyumlu çıktı

Narin'in avucunda bulunan kıl örneklerinin kime ait olduğu belli oldu

Yoksullara 20 Milyar Dolar Çıktı G -8'e 5+1+5'lik 'Ekleme' Göründü

Yoksullara 20 Milyar Dolar Çıktı G -8'e 5+1+5'lik 'Ekleme' Göründü
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İtalya'nın L'aquila Kentinde Düzenlenen G -8 Zirvesi Karbon Salımının Azaltılması ve Açlıkla Savaşa 20 Milyar Dolar Ayırmak Gibi Önemli Kararlara İmza Atarken, Tüm Dünyanın Kaderini Belirleyen Kararların Neden 8 Ülke Tarafından Alındığı Gündeme Geldi. İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi G -14 Çağrısı Yaptı Ama Zirvede G -8+5+1+5 ve G -8+5+1+5+1 Formülleri Ortaya Çıktı.

İtalya’nın L’Aquila kentinde düzenlenen G-8 zirvesi karbon salımının azaltılması ve açlıkla savaşa 20 milyar dolar ayırmak gibi önemli kararlara imza atarken, tüm dünyanın kaderini belirleyen kararların neden 8 ülke tarafından alındığı gündeme geldi. İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi G-14 çağrısı yaptı ama zirvede G-8+5+1+5 ve G-8+5+1+5+1 formülleri ortaya çıktı.

İTALYA’daki G-8 zirvesinde, yoksul ülkelere 3 yıl içinde 20 milyar dolarlık gıda yardımı yapılması konusunda görüş birliğine varılırken, dünyanın kaderini belirlemek için G-8’in yerine global kararları daha çok sayıda ülkenin alması dile getirilyor. İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi’nin G-14 çağrısı yaptı ama G-8 zirvesinde G-8+5+1+5 ve G-8+5+1+5+1 manzaraları ortaya çıktı.

G-14, G-8’in yerini alsın

Berlusconi, zengin ve gelişmiş G-8 yerine, büyük ekonomik karraları almak için G-14’ün oluşması gerektiğini söyledi. Kuzey yarım küredeki zengin G-8 ülkelerinden oluşan G-8, global ekonomik kriz ve küresel ısınmayla ilgili kararların alınmasında sınırlı kalmakla eleştiriliyordu. Berlusconi, “Gelecekte G-14’ün G-8’in yerini alması gerektiğine inanıyorum. G-14, gezegenin global yönetiminde güç sahibi ve temel bir kuvvet olacak” diye konuştu. ABD Başkanı Barack Obama ise, G-20’ye yeşil ışık yaktı ancak “Umarım daha az toplantı yaparız” dedi. Türkiye’de G-20’nin içinde bulunuyor.

Berlusconi’nin çağrısının ardından, dünyayla ilgili kritik kararları alan kitlenin neden daha çok ülkeden oluşmayacağı sorulmaya başlandı. Rakamların yanyana geldiği formüllerle bazı makalelerde dalga geçildi. İtalya’daki toplantılarda G8’e ek olarak G5 diye anılan Çin, Hindistan, Brezilya, Meksika ve Güney Afrika da toplatılar yaptı. Son ada Berlusconi Mısır’ı davet ettiği için zirve G-8+5+1 adını aldı. Dünkü öğle yemeğindeki uluslararası katılım ise G-8+5+1+5 ismiyle anıldı. Çin’in katılmasıyla zirven ‘G-8+5+1+5+1’ şeklinde anılmaya başladı. Etiyopya, Cezayir, Angola, Mısır, Libya, Nijerya, Senegal ve Güney Afrika’da kendi G-8 toplantılarını düzenledi.

Neden dar bir kulüp

40 kadar ülkenin katıldığı zirvede bütün kararları 8 ülkenin almaması gerektiği vurgulanıyor. Barack Obama, önceki gün global ısınma problemiyle boğuşulan ‘Majör Ekonomiler Forumu’nu 8 ülkeyle yapamayacağını belirtip, 9 ülkeyi daha toplantıya çağırmıştı. Neden G-20 olmasın soruları yükseldi. Dünyayı ilgilendiren konularda G-8 tek başına karar alamıyorsa, kulübü bu kadar dar tutmanın manasızlığı tartışıldı.

20 milyar dolar

G-8 zirvesinin son gününde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı toplantıdan gıda güvenliği için yoksul ülkelere 3 yıl içinde 20 milyar dolar tutarında maddi yardım yapılması kararlaştırıldı. Acil olarak 5 milyar doların tarım yatırımları ve açlıkla mücadelede kullanılacağı belirtiliyor. Konferansın yapıldığı salonda büyük bir mutlulukla karşılanan 20 milyar dolarlık yardımla ilgili Dünya Gıda Programı’nın başında bulunan Staffan de Mistura “Tarımı yeniden inşaa ederken, gıda yardımlarını sürdürmeliyiz çünkü global ekonomik kriz 102 milyon insanı daha açlığa itiyor” dedi. 2005’te Gleneagles’de yapılan G-8 zirvesinde, 2010’a kadar Afrika ülkelerine 50 milyar dolar yardım yapılmasına söz verilmişti. Etiyopya Başbakanı Meles Zenawi, G-8 ülkelerinden sözlerini tutmalarını istediklerini söyledi.

Krizden çıkış için daha fazla önlem gerekebilir

Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick: Şu anda çok yüksek seviyede belirsizlik ortamındayız. Tahminler yaparken dikkatli olmalıyız. Gelişen ülkeler için daha çok yardım gerekebilir çünkü bu dalgalarla geliyor.

IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn: Her ne kadar dünya ekonomisi gelecek yıl toparlanmak üzere doğru yolda olsa da bazı ülkelerin krizden çıkışını sağlamak için daha fazla önlem alınması gerekebilir.

ABD Başkanı Barack Obama: Ülkelerin liderleri global toparlanma planına bağlı kalmalı ve daha sıkı finansal finansal düzenlemeleri desteklemeli.

3 bin kişi globalizme karşı eylem yaptı

G-8 zirvesini sayıları 3 bini bulan globalleşme karşıtı protesto etti. Globalizm karşıtlarına 6 nisanda İtalya’daki depreme dikkat çekmek isteyen yerel göstericiler de katıldı ve iki grup yürüdü. Göstericiler “G-8’e Hayır” yazılı tişörtler ve komünizm bayraklarıyla yürüdüler.

İtalya 75 milyon dolar harcadı

İtalya, polis eğitim merkezini organizasyonda kullanabilmek için 75 milyon dolar harcama yaptı.

Zirvenin yapıldığı bina espresso barları ve şık koltuklarıyla dikkat çekti

Aşçılar 3 günde 25 bin kişilik yemek yaptı.

3 bin 700 gazeteci zirveyi izledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi
title