Haberler

Yıldız: Yerli Kaynaklarımıza Sahip Çıkmalıyız

Yıldız: Yerli Kaynaklarımıza Sahip Çıkmalıyız
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, sert kış şartlarında bazı enerji platformlarının donduğunu, bir kısım enerji sevkıyatlarında da arızalar meydana geldiğini belirterek, "Bu kış şartlarında yerli kaynaklarımıza sahip çıkmamız"...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, sert kış şartlarında bazı enerji platformlarının donduğunu, bir kısım enerji sevkıyatlarında da arızalar meydana geldiğini belirterek, "Bu kış şartlarında yerli kaynaklarımıza sahip çıkmamız gerektiğini bir kez daha gördük. Bizim mutlaka yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarımızı ön planda tutmamız lazım" dedi.

Hattat Holding'e ait Hema Endüstri AŞ'nin Bartın-Amasra'da yerli taşkömürü ile kuracağı 1.320 Megavatlık (MW) termik santrallin "mühendislik, satınalma ve inşaat" işleriyle ilgili, Hattat Holding Çinli AVIC International firması 1 milyar dolarlık bir çerçeve anlaşması imzalandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın şahitliğinde gerçekleşen anlaşmaya, Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat ile AVIC International Cooperation Başkan Yardımcısı Liu Jun imza koydu.

İmza töreninde konuşan Bakan Yıldız, bir kısım bilimadamlarına göre mini buzul çağında yaşandığını ve mevsim normallerinin çok altında seyreden hava sıcaklıklarının hükümetlerin enerjiyle alakalı bir kısım tedbirler almasını gerekli kıldığını kaydetti. Soğuk havalar nedeniyle Hazar'da bazı enerji platformlarının donduğunu, bir kısım boru hatlarında ve enerji sevkıyatlarında arızalar meydana geldiğini dile getiren Yıldız, bütün bu gelişmelerin yerli kaynakların önemini bir kez daha ortaya koyduğunu vurguladı.

Yıldız, "1.320 MW'lik santralin imza törenindeyiz. Bu projeyi destekliyoruz. Gerek yerli taşkömürü gerekse yerli linyit kömür kaynaklarımızla beraber ülkemizdeki enerji portföyünün yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarımızın değerlendirilmesiyle ilgili önemli bir imzadır" diye konuştu.

Projenin birçok açıdan fayda getireceğini ifade eden Yıldız, proje ile yaklaşık 5 milyon ton kömürün işleneceğini, bunun da 1 milyar dolarlık ithalattan kurtulma anlamına geldiğini bildirdi. Enerji Bakanı, "Çevreye ve yeşile saygı içerisinde bu yerli kaynaklarımıza ulaşabiliyor olmamız lazım. Yerli kaynaklarımızın her birisi doğalgazla alakalı ithalatımızı azaltma anlamına gelmektedir" dedi.

Bir basın mensubunun Çin ile Türkiye arasında enerjide farklı ortaklıkların gündeme gelip gelmeyeceğini sorması üzerine Taner Yıldız, Tuz Gölü altına 1 milyar metreküp civarında gazın depolanması işini Çinli bir firmanın aldığını, ayrıca özel sektörün kamuyla yapabileceği kömür kaynaklarının değerlendirilmesine dönük de bir işbirliği bulunduğunu söyledi. - ANKARA

Kaynak: AA / Ekonomi
title
Close