Haberler

Yerli Otomobilde Alım Seferberliği Başlatılacak

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İlk siparişi Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından verilen yerli otomobil için büyük alım seferberliği başlatılacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ilk siparişi vererek öncülüğünü yaptığı yerli otomobil kampanyasına çok sayıda kurum ve iş adamı da katılıyor. Verilen sipariş adedi ile piyasaya çıkar çıkmaz iddiasını ortaya koyması beklenen yerli otomobil için milyonlarca üyesi bulunan kurumlar da kampanya yarışına başlayacak.

ÜRETİM YERİ İÇİN TALİP OLAN İL SAYISI 30'A YAKLAŞTI

5 babayiğidin ortaya çıkması ile birlikte startı verilen Türkiye'nin ilk yerli otomobilinin nasıl olacağı ve fiyatı merak edilirken, projenin gündeme gelmesi ile birlikte üretim yeri olmak için sıraya giren illerin sayısı da 3 ayda 30'a yaklaştı. Türkiye'nin ilk yerli otomobili için İki faz halinde hayata geçirilecek projede ilk 24 aylık fazda çalışmalarına başlayan grup tamamen tasarım tarafına odaklandı.2019 yılında prototipin ortaya çıkması ile birlikte ikinci fazda üretim şekli ve yeri belirlenecek.

KAMUDAN BAŞLANACAK

2021'de yollara çıkması beklenen otomobil için alım seferberliği de başlamış durumda. 100 binden fazla aracın bulunduğu kamudan dönüşümün başlaması beklenirken, projenin gündeme gelmesi ile birlikte çok sayıda iş örgütü, oda, meslek grubu, belediye ve iş adamı da sipariş vermek için sıraya girdi. Türkiye'nin en büyük meslek örgütleri de yerli otomobil için üyelerine kampanya yapacaklarının mesajını verdi. Yerli otomobile yönelik gelen ilk tepkilere bakıldığında aracın piyasaya sürülmesi ile birlikte çok kısa zamanda satış rakamının ciddi seviyelere ulaşacağı öngörülüyor.

YÜZBİNLERCE SİPARİŞ VAR

Yerli otomobil için bugüne kadarki en yüksek taahhüt İstanbul Ticaret Odası'ndan geldi. Aralık ayında geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden İTO Başkanı İbrahim Çağlar, İTO üyeleri olarak yerli otomobilden 200 bin adet almayı taahhüt ettiklerini açıklamıştı.

İTO'nun ardından yerli otomobilde Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) ve Önder İş Dünyası Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÖNSİAD) 5'er bin adet, Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) bin adet, Mersin Girişimci İşadamları Derneği (GİAD) 200 adet, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, 100 Çorum Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği, Sivas Belediyesi ve Ordu Büyükşehir Belediyesi ise 100'er adet, Afyonkarahisar Belediyesi ile Samsun'un Atakum Belediyesi ise 25'er adet alım garantisi vermişti. Özel sektörden ise Best Grup 10 adet yerli otomobil alacağını ilan etmişti.

Yerli Otomobilde Alım Seferberliği Başlatılacak

3 MİLYON TAKSİ YERLİ OLABİLİR

Yerli otomobil için verilen siparişlerin yanı sıra milyonlarca kişiyi temsil eden çok sayıda kitle örgütü de üyelerinin yerli otomobilden alması için kampanya hazırlığı yapacaklarını duyurdu. Bunlar arasında öne çıkan Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Odası (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken yerli otomobil için büyük potansiyel barındıran alanlardan biri olarak taksilere işaret etti. Yerli otomobilin reklamına da büyük katkı sağlayacak olan taksilerle ilgili Palandöken, Türkiye'deki 3 milyona yakın taksinin yerli otomobile dönüşmesi için kampanya başlatacaklarını duyurdu.

1 MİLYON MEMUR İÇİN CİDDİ İNDİRİM GELİYOR

Yaklaşık 1 milyon üyesi bulunan memur kesiminin çatı örgütü Memur-Sen'de yerli otomobil için üyelerine yönelik kampanya başlatacağını duyurdu. Yenisafak.com'a yaptığı açıklamada yerli otomobille ilgili her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirten Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hasan Tonbul, yerli otomobil piyasaya çıktığı andan itibaren üyeleri arasında bir kampanya yapacaklarını belirterek şöyle konuştu;

''Sendikalarımızın da yerli otomobilden temin etme noktasında çalışacağız. Özel şahıs otomobil gibi olmaz ama otomobiller çıktığı andan itibaren kampanya olacak. Mehmet Akif İnan Vakfı kurduk Kamu-sen ile birlikte. Onların ticari işletmeleri de var. İlk otomobil çıkıp fiyatlar belli olduktan sonra biz elimizden geleni yapacağız. Bizim 1 milyon üyemiz var ama herkesin otomobil alma imkanı yok. Ama biz teşvik anlamında bir kampanya yapıp, üyelerimize bir indirim sağlayarak yerli otomobili temin etmesini sağlayacağız. Ciddi bir indirim yapacağız. Türkiye'nin yerli ve milli olan her şeyine destek veririz.''

11 BİN ÜYELİ MÜSİAD DA HAZIRLIK YAPACAK

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜİSAD) Otomotiv Sektörü Kurulu Başkanı Osman Özdemir yerli otomobil ile ilgili MÜSİAD olarak uzun bir süre Türkiye'nin ilk yerli otomobilini üretmeye çalıştıklarını ancak bu işin kendilerine değil ama üyeleri olan BMC ve Turkcell'in dahil olduğu 5 babayiğide nasip olduğunu belirterek, yerli otomobilin görücüye çıkması ile birlikte 11 bini bulan üyelerine yönelik çalışma başlatacaklarını söyledi. Özdemir, yerli otomobile yedek parça tarafında da üyeleri ile birlikte destek vermeye hazır olduklarını bu konu ile ilgili de görüşmelerin gerçekleştirileceğini belirtti.

ESNAF DAHA ÇOK KAZANIR

Yerli otomobilin elektrikli olmasının taksici esnafının bir nevi kurtarıcısı olacağını söyleyen Türkiye Şoförler Ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Yönetim Kurulu Üyesi Yahya Uğur da şunları söyledi;

Ana giderimiz olan yakıtın sürekli düşük olacağı anlamına geliyor. Hem esnafın daha fazla kazanacağı anlamına geliyor hem de ülkemiz için milli servetin yurtdışına çıkmaması anlamına geliyor. Taksiciler Odası'nda da elektrikli taksilerimiz var. Geleceğin taksilerinde bunun olması gerektiğini, elektrikli araçların tercih değil zorunluluk olması gerektiğini, normal araçların benzinli olması yasaklandı pek çok yerde. İlk etapta taksilerin bunu kullanması daha mantıklı. En çok kilometreyi taksiciler yapıyor, yerli otomobil esnafın saygınlığını da artıracak. Bu nedenle taksiler yerli ve milli, elektrikli araçlardan olmalı.'' Dedi.

5 BABAYİĞİDE MEKTUP GÖNDERDİLER

Yerli otomobile olan ilginin olduğu bir başka alan ise nerede üretileceği konusunda… Projenin gündeme gelmesinin üzerinden 3 ay gibi çok kısa bir zaman olmasına rağmen yerli otomobili üretmek için sıraya giren il sayısı da 26'ya ulaştı. 1 milyon kişiye iş imkanı oluşturması beklenen projenin kendi illerinde hayat bulmasını isteyen çok sayıda belediye başkanı, ticaret odası temsilcisi ve esnaf örgütleri ile iş adamları yoğun bir lobi faaliyeti yürütürken, yerli otomobili üretecek 5 babayiğit olarak bilinen Zorlu, Anadolu, BMC, Turkcell ve Kıraça Holding'in yönetim kurulu başkanlarına mektup gönderenler bile var.

TALİP OLAN 26 İL

Yerli otomobilin kendi illerinde üretilmesi için arazi, elektrik, su ve altyapı desteğinin yanı sıra çalıştırılacak personelin eğitimine kadar pek çok desteği sunacağını ilan eden 26 il şöyle;

Bursa, Kocaeli, İzmir, Konya, Eskişehir, Sivas, Elazığ, Erzurum, Denizli, Amasya, Manisa, Niğde, Kars, Kastamonu, Afyonkarahisar, Bilecik, Samsun, Karaman, Kütahya, Ankara, Malatya, Yalova, Balıkesir, Adana, Sakarya, Diyarbakır... (Yeni Şafak)

Yerli Otomobilde Alım Seferberliği Başlatılacak
Kaynak: Haberler.com / Ekonomi
İstanbul'da katliam: 4 kişiyi öldürüp intihar etti

4 kişiyi öldürüp canına kıydı! İntihar anı kamerada

İstanbul'daki aile katliamında yeni detaylar! Kız kardeşi ve eşini de ağır yaralamış

Katliamda her bir detay kan donduran cinsten! Tüm ailesini öldürmeyi kafasına koymuş

27 ilimizde eğitime kar engeli

27 ilimizde eğitime kar engeli

Antalya Havalimanı'na iniş yapan yolcu uçağında yangın

İçi yolcu dolu uçak, inişten sonra alev aldı

title