Yeni Havalimanında Yerli Kuş Radarı Kullanılacak
Arife Yıldız Ünal - Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal, İstanbul'a yapılacak yeni havalimanında kuş hareketlerinin incelenmesi, öğrenilmesi için TÜBİTAK ile yapılan Ar-Ge projesi kuş radarının kullanılacağını söyledi.
Arife Yıldız Ünal - Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal, İstanbul'a yapılacak yeni havalimanında kuş hareketlerinin incelenmesi, öğrenilmesi için TÜBİTAK ile yapılan Ar-Ge projesi kuş radarının kullanılacağını söyledi.
Birdal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul'a yapılacak yeni havalimanınında kuşların uçakların uçuşlarına engel olmaması için insanların duymadığı ancak kuşların rahatsız olduğu ses frekansı sistemi ile birlikte kuşların hareketlerinin incelenmesi amacıyla TÜBİTAK ile yapılan Ar-Ge Projesi olan Kuş Radarı'nın kullanılacağını ifade etti.
Kuşların uçuş güzergahlarının değiştirilmesini sağlayacak yüzde 100 başarılı olunan sistemin olmadığını dile getiren Birdal, "Çünkü bir süre sonra kuşlar bunlara alışıyorlar ve artık etkisiz hale gelmiş oluyor. Yeni havalimanı hizmete girdiği zaman kuş radarının yanı sıra hangi sistem uygunsa o kullanılacak" dedi.
TÜBİTAK ile müşterek yürütülen Kuş Radarı Projesi'nin tamamlanma aşamasına geldiğine işaret eden Birdal, Türkiye'de ihtiyaç olan havalimanlarında bu kuş radarının kullanılacağını anlattı.
-"Yeni havalimanı bölgesinde yoğun bir kuş hareketi yok"-
Kuş radarının, havalimanlarında ya da havacılıkta kuşları kaçırtmak amacıyla kullanılmadığına dikkati çeken Birdal, "Daha ziyade orayla ilgili istatistiki bilgilere sahip olmak için kurulan bir sistem. Yani radarda uçağı gördüğünüz zaman uçağı yönlendirebilirsiniz, nereye gidecekse ona göre talimat verirsiniz. Kuşlara böyle bir talimat vermek mümkün değil. Burada yapılacak şey kuşların hareketlerini, göç yollarını, nereyi, ne zaman kullandıklarının tespitini yapıp uçuş planlaması ona göre ayarlanır. Eğer havalimanındaki trafiği zora sokacak bir durum varsa ona göre trafiği ayarlamak amaçlanıyor. Şimdiye kadar yapılan çalışmalar, kuşbilimciler tarafından yapılan gözlemle gerçekleştirildi. O bölgede yoğun bir kuş hareketi söz konusu değil. Denize yakın olan yerlerde kuş popülasyonu olacaktır ancak bunun uçuşları engellemeyecek bir sıklıkta ve yoğunlukta olmadığını gördük. Bunu kuş radarıyla da tespit edip belgelemiş olacağız" diye konuştu.
İstanbul'a yapılacak yeni havalimanında hava trafik kontrol görevi DHMİ'ye ait olacağı için meydana kuş çekmesini önleyici sistemin DHMİ tarafından kurulacağını ifade eden Birdal, "Uçakların uçuş güzergahlarındaki kuş uçuşlarını engellemek için çok sayıda sistem var. İnsanların duymadığı kuşların rahatsız olduğu yüksek frekanslı sistemler var. Bunların içinde yüzde 100 başarılı olunan sistem yok. Çünkü bir süre sonra kuşlar bunlara alışıyorlar ve artık etkisiz hale gelmiş oluyor. Başka bir yöntemin denenmesi gerekiyor. Yeni havalimanı hizmete girdiği zaman kuş radarının yanı sıra hangi sistem uygunsa o kullanılacak" dedi.
Yeni havalimanında, kuş radarının, kuşların hareketlerini gözlemlemek ve takip ederek veri haline getirmek için kullanılacağını belirten Birdal, kurulacak diğer sistemin ise uçakların uçuşu sırasında kuşları o alandan uzak tutmak amacıyla kullanılacağını vurguladı.
-Hava trafik hizmetlerini DHMİ verecek-
Yeni havalimanında seyrüsefer hizmetlerinin DHMİ Genel Müdürlüğü tarafından verileceğini anlatan Birdal, "Sabiha Gökçen, Zafer, Gazipaşa havalimanları da özel sektör tarafından işletilmesine karşın hava trafik hizmetlerini biz veriyoruz" diye konuştu.
Yayıncı: Zülal Eser - ANKARA