Yatırımların Finansmanında İslami Sermayenin Kullanılması" Konferansı
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş, "Türkiye 2023 hedeflerine ulaşmak için 250 milyar dolar tutarında altyapı yatırımı yapmak zorunda.
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş, "Türkiye 2023 hedeflerine ulaşmak için 250 milyar dolar tutarında altyapı yatırımı yapmak zorunda. Bu yatırımları sadece kamu kaynakları ile yapamayız. Alternatif finansman kaynaklarına ihtiyacımız var" dedi.
Anadolu Ajansı'nın (AA) "global iletişim ortağı" olduğu, Dünya Bankası, Sermaye Piyasası Kurulu ve Borsa İstanbul iş birliğiyle G20 çatısı altında düzenlenen "Uzun Vadeli Yatırımların Finansmanında İslami Sermayenin Kullanılması" konferansında konuşan Ertaş, ABD, Avro Bölgesi ve Çin başta olmak üzere global ekonomiye ilişkin tespit ve değerlendirmelerde bulundu.
Ertaş, Çin'deki yavaşlama ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımına hazırlandığı göz önüne alındığında alternatif kaynakların üretilmesi gerektiğine işaret etti.
Türkiye ekonomisine ilişkin temel ekonomik verileri özetleyen Ertaş, küresel ölçekte altyapı yatırımlarının son yıllarda azalmasına karşın Türkiye'nin 3. Havaalanı, İstanbul-İzmir Oto yolu, Nükleer santraller, İstanbul-Ankara-Sivas-Kars gibi çok büyük ölçekli altyapı yatırımlarını başlattığına, bu tür yatırımların da büyüme ve istihdam üzerinde olumlu etkileri olduğunu vurguladı.
Türkiye'nin 2023 yılı için hava yolu yolcu kapasitesini 400 milyon kişiye çıkarmayı düşündüğünü söyleyen Ertaş, altyapı projelerine bakıldığında 2 yeni nükleer enerji santral inşasının maliyetinin 40 milyar dolar civarında olduğunu ifade etti.
Ertaş,Türkiye'nin etkin yerel enerji piyasaları yanı sıra önemli tedarikçilerin yer aldığı stratejik bir konumda olduğunu dile getirdi.
Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşmak için 250 milyar dolar tutarında altyapı yatırımı yapmak zorunda olduğunu belirten Ertaş, "Bu yatırımları sadece kamu kaynakları ile yapamayız. Alternatif finansman kaynaklarına ihtiyacımız var" dedi.
Kaldıracın kullanımında global olarak bir aşırılık olduğuna dikkati çeken Ertaş, yapılan araştırmalara göre 2008'de global borç stokunun 140 trilyon dolar iken, 2014 yılının başında bu rakamın 199 trilyon dolara çıktığını söyledi.
Ülke borç stoklarının da artış gösterdiğini ifade eden Ertaş, bu finansman koşulları altında gelecekte büyümeyi istikrarlı hale getirebilmek için alternatif araçlara ihtiyaç duyulduğuna dikkati çekti.
Ertaş, şöyle devam etti:
"Bu noktada İslami Finans iyi bir alternatif olabilir diye düşünüyorum. Burada risk ve fayda karşılıklı olarak paylaşılıyor. İslami finans araçları finansal kriz esnasında da dayanıklılığını kanıtladı. Reel ekonomi ile sürekli iç içe olmuştur... Bugünkü duruma baktığınızda emlak önemli bir yatırım aracı olarak öne çıkıyor.Uzun vadeli yatırımların finansmanında kullanılacak diğer bir araç da gayrimenkul sertifikalarıdır."
"Yatırım kuruluşlarını İslami finansal ürünleri kullanmaya davet ediyorum"
Son dönemde global düzeyde yüksek borçluluk oranları ve yeni Basel kuralları ile uzun vadeli yatırımların finansmanında banka finansmanının rolünün azalacağını öngören Ertaş, gelecek dönemde uzun vadeli finansmanda hem sermaye piyasalarının hem de İslami finansal araçların etkin rol oynayacağını ifade etti.
Her bir altyapı yatırımının milyar dolarlık finansman ihtiyacını beraberinde getirdiğine dikkati çeken Ertaş, bu tür yatırımların sadece bankacılık sektörü kaynakları ile finanse edilmesinin güç olduğunu, bu kaynaklara ek olarak sermaye piyasası araçları ve İslami finansal ürünlerin birlikte kullanılması gerektiğini vurguladı.
Ertaş, Türkiye'nin 2012 yılının son günü yürürlüğe giren yeni Sermaye Piyasası Kanunu ve 75 ikincil düzenlemeyle sermaye piyasası mevzuatının artık altyapı yatırımlarının finansmanında kullanılabilecek uluslararası uygulamalarda örnekleri olan İslami finansal ürün, piyasa aracı ve kuruma sahip olduğunu belirtti.
Ertaş, yatırım kuruluşlarını da bu araçları kullanmaya davet etti.
Ertaş, 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu sonrasında Türkiye'nin sermaye piyasası mevzuatına kazandırılan altyapı gayrimenkul yatırım ortaklıkları, kira sertifikaları, girişim sermayesi yatırım fonları ve gayrimenkul sertifikası gibi sermaye piyasası araçlarının uzun vadeli yatırımların finansmanındaki rolünü anlatarak, "Uzun vadede istikrarlı bir büyüme için bu tip araçların kullanılması çok önemli" diyerek sözlerini tamamladı.