Yatırım Konseyi İçin 21 Ceo Geliyor
750 Milyar Doları Yöneten Dünyanın En Ünlü Patronları Yatırım Ortamını Tartışmak İçin Türkiye'ye Geliyor.
750 milyar doları yöneten dünyanın en ünlü patronları yatırım ortamını tartışmak için Türkiye'ye geliyor.
Referans Gazetesi'nde Ceyda Çağlayan imzasıyla yer alan habere göre Türkiye’nin uluslararası ortamdaki "yatırım merkezi" imajının güçlendirilmesi ve yatırım ortamının iyileştirilmesi amacıyla 2002 yılında oluşturulan Yatırım Danışma Konseyi, 4'üncü toplantısını 11 Haziran Pazartesi günü İstanbul Swiss Otel'de yapacak. 10 Haziran akşamı Hilton Oteli'nde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Devlet Bakanı Ali Babacan'ın evsahipliğinde verilecek akşam yemeği ile başlayacak toplantı, uluslararası yatırımcıların talep ve şikayetlerini hükümete iletmelerinde önemli bir rol üstleniyor.
Katılımcı listesinin son ana kadar gizli tutulduğu toplantının bu yılki davetlileri belli oldu. Finanstan perakendeye, otomotivden havacılığa, tekstilden telekomünikasyona kadar 12 farklı sektörden 21 uluslararası şirket temsilcisinin bulunacağı toplantıya aralarında BNP Paribas, Citigroup, Fiat, Hyundai, Toyota, Metro Group, Alshaya, Indesit ve Novartis gibi Türkiye'nin önemli yatırımcıları da katılacak.
Dünya genelinde toplam 750 milyar dolarlık bir ciroya sahip olan katılımcılar, Türkiye'de ise yaklaşık 2 milyon kişiye istihdam sağlıyor. Bu yılki toplantıya daha önceki toplantıların tümüne katılan Arcelor, Siemens ve Unilever'in yanı sıra, geçen yılki katılımcılar arasında bulunan Corus, Groupe Danone ve Cisco Systems de bu yılki toplantıya katılmıyor. Bu şirketlerin yerine davet edilen yeni isimler ise, Unicredit Group, General Electric Money, Indesit Company, Novartis, Benetton Group, Finmeccanica, Itochu Corporation, Mango ve Nunhems oldu.
Her yıl 21 uluslararası şirketin CEO ya da üst düzey yöneticisinin davet yöntemiyle katıldığı toplantıda katılımcı listesi her yıl 7-8 isim değiştirilerek yeniden oluşturuluyor. Bu yılki toplantı listesi için ise, ekonomi yönetiminin Türkiye'yi yakından ilgilendiren bazı sektörlerdeki şirketlerin katılımını özellikle tercih etmesinin etkili olduğu belirtiliyor. Yeni isimlerin profiline bakıldığında ise hükümetin tercihini ortaya finans, havacılık, altyapı, ev aletleri, ilaç, tekstil ve tarım sektörlerinden yana koyduğu ortaya çıkıyor.
Yatırım Danışma Konseyi toplantılarının amacının, yatırımların önündeki engellerin azaltılması için yürütülen çalışmalara uluslararası bir perspektif kazandırılması olduğunu söyleyen Uluslararası Yatırımcılar Derneği Genel Sekreteri Mustafa Alper, "Bu toplantıyla amacımız önceki 3 toplantıda olduğu gibi çok uluslu şirketlerin birikimlerinden faydalanarak Türkiye'deki yatırım ortamının iyileştirilmesi için yabancıların bakış açılarını değerlendirmek" dedi.
Başbakan Erdoğan'ın başkanlığındaki toplantıya 21 uluslararası şirketin CEO ve üst düzey yöneticilerinin yanı sıra IMF Birinci Başkan Yardımcısı John Lipsky, Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Shigeo Katsu ile TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Türiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı ile Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Tahir Uysal katılacak.
Toplantı sırasında katılımcılara sunulacak olan Türkiye Yatırım Danışma Konseyi 2007 İlerleme Raporu da açıklandı. Hazine Müsteşarlığı'nca yayınlanan raporda Türkiye'nin, bundan önceki 3 toplantıda alınan tavsiye kararlarını gerçekleştirdiği belirtildi. Raporda ayrıca Türkiye'nin geçen yıl, 8,1 milyar dolar tutarında özelleştirme yaptığı, yüzde 30 olan Kurumlar Vergisi oranını yüzde 20'ye indirdiği ve Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı tarafından 2006'da toplam 59.4 milyon dolarlık 101 projenin desteklendiği yer aldı.
Şirket
İsim
Sektör
Alshaya
Mohammed Al Shaya
Perakende
AIG
Jakob Frenkel
Sigortacılık
Benetton
Caccia Dominioni
Tekstil/Moda
BNP Paribas
Jacques de Larosiere
Finans
Citigroup
Michael Klein
Finans
Eldorado Gold
Paul Wright
Madencilik
Fiat
Sergio Marchionne
Otomotiv
Finmeccanice
Pier Guarguaglini
Havacılık
GE Money
William Cary
Finans
Hyundai
Joong-Geol Kim
Otomotiv
Indesit
Marco Milani
Ev aletleri
ISCAR
Stef Wertheimer
Metal
ITOCHU
Sumitaka Fujita
Üretim/Altyapı
Mango
Isak Andic Ermay
Tekstil/Moda
Metro Group
Hans J. Koerber
Perakende
Mitsui
Ken Abe
Üretim/Altyapı
Nortel
Darryl Edwards
Telekomünikasyon
Novartis
Alexandre Jetzer
İlaç
Nunhems
Douwe Zijp
Tarım
Toyota
Yoshimasa Ishii
Otomotiv
Unicredit
Dieter Rampl
Finans