Yatan Hasta Faturaya Baksın Diye Yüzde 1'lik Katkı Payı Geldi
Maliye Bakanlığı, Milyar Liraları Bulan Fatura Usulsüzlüklerine Karşı Denetim Getirmek Amacıyla Yatan Hastaya da "Yüzde 1'lik Katkı Payı" Getirdi.
Maliye Bakanlığı, milyar liraları bulan fatura usulsüzlüklerine karşı denetim getirmek amacıyla yatan hastaya da "yüzde 1’lik katkı payı" getirdi.
Bütçe kanunlarında değişiklik yapan torba tasarı, alt komisyonda eklenen hükümlerle TBMM Plan-Bütçe Komisyonu’nda görüşülmeye başlandı. 37 yasayı değiştiren tasarıya eklemeler yapıldı. Buna göre, yatarak tedavide sağlık hizmetleri için hizmet bedelinin yüzde 1’i kadar katkı payı alınacak. Tedavi gideri 5 bin lira olan hasta, 50 lira katkı payı ödeyecek. Her tedavi için en fazla asgari ücretin dörtte biri kadar katkı payı alınacak. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, uygulamayla ciddi bir gelir beklenmediğini, hastaların faturalarını kontrol etmelerinin amaçlandığını söyledi. Şimşek, "2002’de sağlık harcamalarımız 8,6 milyar lira idi. 2008’de 32,1 milyara ulaşmış. Sosyal devlet, hesabını, kitabını yapan devlettir. Ödeme gücü olmayan vatandaşlarımızı bu işin dışında tutacağız" dedi. Tasarıya eklenen diğer hükümler şöyle:
Okulda bağış yasaya girdi
Okullarda her yıl tartışma konusu olan "bağış" sistemi yasaya giriyor. Okullarda temizlik ve güvenlik personeli çalıştırılması halinde bunların giderleri için bağış alınabilecek. Okul-aile birlikleri mevcut yasaya göre sadece maddi imkandan yoksun öğrencilerin ihtiyacını karşılamak üzere bağış alabiliyor. Bu bağışlardan vergi alınmayacak. Yasadaki "Zorla bağış toplanamaz" hükmü de korunuyor.
Parmak izi saklanmayacak
Nüfus cüzdanının yerini alacak akıllı kimlik kartı projesiyle getirilmek istenen "parmak izini saklama" uygulamasından vazgeçildi. Kimlik kartı için parmak biyometri verisi yine alınacak. Ancak bu veri, karttaki yonga dışında hiçbir yerde saklanmayacak.
Taşımacıların bazı trafik cezaları da indiriliyor. Yetki belgesi almadan taşıma işi yapanlara 5 bin yerine 2 bin lira, diğer taşımacının faaliyetini engelleyene 4 bin yerine 2 bin lira, yolcu taşımacılığında komisyonculuk yapanlara 3 bin yerine 2 bin lira, yabancı plakalı taşıtlarla Türkiye içinde faaliyet gösterenlere 5 bin yerine 2 bin lira ceza kesilecek.
Şimşek: Artık torba gelmeyecek
KOMİSYONDA üç maddesi kabul edilen tasarının görüşmelerine haftaya devam edilecek. Muhalefet sözcülerinin "torba tasarı" yöntemine tepkileri üzerine Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, tasarıların "torba" şeklinde görüşülmesine kendisinin de karşı olduğunu söyledi. Şimşek, bundan sonra sadece ilgili kanunda değişiklik yapılacağını, artık torba tasarılar hazırlanmayacağını söyledi.
Kaymakamlık sınavı bakanlığa alınıyor
MECLİS’te yeni bir krizin işaretini veren kaymakamlık sınavıyla ilgili tartışmalı hüküm de tasarıda bulunuyor. Buna göre, kaymakam adaylarının yazılı sınavı ÖSYM’den alınarak İçişleri Bakanlığı’nca yapılacak. Tasarının Meclis’e sunulan ilk halinde, bakanlığın yapacağı sözlü sınava da, açılan kadronun dört katı adayın çağrılması düzenleniyordu. Muhalefet, yazılı sınavın bakanlığa alınmasına ve bu sınavı etkisiz hale getiren "4 katı aday" esnekliğine karşı çıktı. AKP Balıkesir Milletvekili Ali Osman Sali, aday sayısının 2 katına indirilmesi için önerge verdi. İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile görüşen Şimşek, Atalay’ın 4 katta ısrarlı olduğunu bildirdi. Buna karşın bazı AKP’lilerin çekimser kalması üzerine Sali’nin önergesi kabul edildi ve çağrılacak aday sayısı 2 katına indi.