Haberler
Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde 4,6 büyüklüğünde deprem

Malatya'da şiddetli deprem! Sarsıntı çevre şehirlerden de hissedildi

Kabine sonrası Erdoğan'dan yetkisiz çakar kullananlara net mesaj: Kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız

Erdoğan'dan Kabine sonrası net mesaj: Kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız

İşte 7 kişiyi öldüren Bahtiyar Aladağ'ın son görüntüleri

İşte 7 kişiyi katleden caninin son görüntüleri

15 ilde daha okullar tatil edildi

15 ilde daha okullar tatil edildi

Yastık Altı Nakit Para, En Çok Tercih Edilen 2. Tasarruf Aracı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yastık altı döviz, TL nakit para ve vadeli TL mevduatından sonra yüzde 27'lik oranla en çok tercih edilen ikinci tasarruf aracı oldu.

ING Bank tarafından hazırlanan Türkiye'nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması'nın 2012 ikinci çeyrek sonuçlarına göre, yastık altı döviz / TL nakit para, vadeli TL mevduatından sonra yüzde 27'lik oranla en çok tercih edilen ikinci tasarruf aracı oldu ING Bank tarafından hazırlanan Türkiye'nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması'nın 2012 ikinci çeyrek sonuçlarına göre, yastık altı döviz / TL nakit para, vadeli TL mevduatından sonra yüzde 27'lik oranla en çok tercih edilen ikinci tasarruf aracı oldu. Altın ve diğer değerli taş ve metaller üçüncü sırada yer aldı.

ING Bank'nın 2011 yılı Ekim ayında hayata geçirdiği "Türkiye'nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması"nın 2012 yılı ikinci çeyrek sonuçlarını açıkladı. Sabancı Üniversitesi'nin gözetiminde IPSOS KMG'nin 26 ilde, her ay 800 kişi üzerinde düzenlediği çalışma ile ING Bank, tasarruf konusunda var olan veri açığını doldurmayı ve gelecek için bir kaynak oluşturmayı hedefliyor. Bu amaçla Türkiye'nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması'nın sonuçları, üç aylık periyotlarda tasarrufegilimleri.com web sitesinden herkese açık olarak yayınlanıyor.

-"BES, UZUN VADELİ TASARRUF ARAÇLARINDA GÖRECE DAHA FAZLA TERCİH EDİLEBİLİR"-

ING Bank Genel Müdürü Pınar Abay, raporu değerlendirirken, Türkiye'nin Tasarruf Eğilimleri araştırma sonuçlarının, yastık altı döviz veya TL'nin (nakit), vadeli TL mevduatından sonra en çok tercih edilen tasarruf aracı olduğunu gösterdiğini söyledi.Üçüncü sırada ise yüzde 20'lik tercih edilme oranı ile altın ve diğer değerli taş ve metaller geldiğini belirten Abay, "Ülkemizde finansal okuryazarlığın artması ve finansal derinleşme, ürün çeşitliliği ile tasarruflarını yastık altında değerlendirenlerin oranının azalacağını, diğer finansal araçların, BES gibi daha uzun vadeli tasarruf araçlarının, göreceli olarak daha fazla tercih edileceğini düşünüyoruz" dedi.

-"TASARRUF YAPMAYI PLANLAYANLARIN ORANI YÜZDE 45'TEN YÜZDE 54'E ÇIKTI"-

Araştırmanın kapsadığı üç dönem birlikte incelendiğinde, tasarruf etmeyenler arasında tasarruf planlayanların oranının istikrarlı bir artış gösterdiğine işaret eden Abay, gelecek dönemde tasarruf yapmayı planlayanların oranı yüzde 45'ten yüzde 54'e yükselirken bu gelişmeyi tasarruf tabanının genişletilmesine yönelik son dönemde atılan adımlara dair ümit verici bir sinyal olarak yorumladı. Buna karşın, 18 yaş üstü kentsel nüfusun hala yüzde 89'unun tasarruf sahibi olmadığına dikkati çeken Abay, toplumda tasarruflara dair algının iyileşmesinin, tasarrufları arttırarak ülke ekonomisinin büyümesine katkı sağlayacağını söyledi.

-"KATILIMCILARIN YÜZDE 61'İ YETERLİ GELİRİ OLMADIĞINDAN TASARRUF YAPAMADIĞINI SÖYLÜYOR"-

Pınar Abay, araştırmanın ikinci çeyrek sonuçlarına göre, katılımcıların yüzde 61'inin yeterli gelirleri olmadığı için tasarruf yapamadığını söyledi. Bu oranın araştırmanın başından beri aynı kalmasının, sorunun yapısal boyutunun bir işareti olarak yorumlanabileceğini ifade eden Abay, "Araştırmanın dikkat çeken bir başka sonucu ise tasarrufunu nasıl değerlendireceğini bilmediği için tasarruf yapmadığını söyleyenlerin oranındaki düşüş. Bu düşüş finansal kurumların müşterilerine daha iyi ulaştığının bir sinyali olabilir. Önümüzdeki dönemde, daha uzun bir zaman serisinde bu verileri analiz etme imkanı elde ettiğimizde, daha kapsamlı analizler yapabileceğiz" dedi.

-"DÜZENLİ TASARRUF EDENLER AZALIYOR"-

Tasarruf sahipleri içinde düzenli tasarruf edenlerin oranının 2011'in son çeyreğinde yüzde 70 olurken, 2012'nin ikinci çeyreğinde yüzde 59'a düştüğünü söyleyen Abay, "Araştırmanın kapsadığı her üç çeyrek de ekonomik aktivitede belirgin bir yavaşlamanın yaşandığı bir döneme denk geldi. Düzenli tasarruf etme eğilimindeki düşüş, bu dönemdeki gelir artışındaki yavaşlama ve dış gelişmelerin yarattığı belirsizlik çerçevesinde yorumlanabilir" ifadelerini kullandı.

-"HARCAMALAR İÇİN TASARRUF ETME ORANI YÜZDE 8'E DÜŞTÜ"-

Abay, yakın dönem harcamalara yönelik tasarruf eğilimin göreli olarak azaldığına dikkat çekerek, "Tasarruf nedenleri arasında gelecek kaygısı ön planda kalmaya devam ederken, bunu özel harcamalar izliyor. Ancak, 2012'nin ilk çeyreğinde tasarruf edenlerin yüzde 18'i yakın dönem günlük harcamalar için tasarruf ederken, bu oran ikinci çeyrekte yüzde 8'e düştü. Bununla birlikte, 2012'nin ikinci çeyreğinden bu yana açık şık olarak izlediğimiz "çocukların geleceği için tasarruf"a işaret edenlerin oranı ise yüzde 11 ile yakın dönem harcamalara yönelik tasarrufun önünde yer alıyor" şeklinde konuştu.

-TASARRUF EĞİLİMLERİ ARAŞTIRMASI, 2012 İKİNCİ ÇEYREK ÖZET SONUÇLARI-

-2012 ikinci çeyrekte kentli 18 yaş üstü nüfus içinde tasarruf sahiplerinin oranı yüzde 10 ile yüzde 12 arasında kalmaya devam ederken, tasarruf sahibi olmayanların içinde gelecek dönemde tasarruf yapmayı planlayanların oranında belirgin bir artış gözlemlendi.

-Araştırmanın kapsadığı her üç çeyrekte de gelir en önemli tasarruf kısıtlayıcı faktör olarak dikkat çekti.

-Yastık altı döviz/TL (nakit), vadeli TL mevduattan sonra en çok tercih edilen tasarruf aracı olarak, altın ve diğer değerli taş ve metal'in önüne geçti.

-Tasarrufunu nasıl değerlendireceğini bilmediği için tasarruf yapmadığını söyleyenlerin oranı 2011'in son çeyreğinde yüzde 17 olurken, 2012'nin ikinci çeyreğinde yüzde 13'e düştü.

-Tasarruf yapmak bir alışkanlık, ancak 2012'nin ilk yarısında kısmen düzenli tasarruf edebilme eğiliminde gerileme gözlemlendi.

-Tasarrufun en önemli gerekçesi ise "gelecek kaygısı" ve "ilerideki özel bir harcama"

-2012'nin ikinci çeyreğinde, yakın dönem harcamalara yönelik tasarruf eğilimi göreli olarak azalırken, çocukların geleceğine yönelik tasarruf ilk dört tasarruf etme nedeni içinde yer aldı. - İstanbul

Kaynak: ANKA / Ekonomi
title