Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Naci Görür'den Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

Şarabı Bırakıp Üzüm Suyu Yetiştirmeye Başladılar

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, alkol yasasının değişmesi üzerine yetiştirdikleri 400 ton üzümle şarap yerine üzüm suyu üretmeye başladı.

Tekirdağ'ın Şarköy İlçesi'ne bağlı Mursallı Köyü'nde 2007 yılında devlet destekli şaraphane kuran Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, alkol yasasının değişmesi üzerine yetiştirdikleri 400 ton üzümle şarap yerine üzüm suyu üretmeye başladı.

Şarköy'ün Musallı Köyü'ndeki üzüm yetiştiricileri, 2007 yılında şarap üretim tesisi kurmak için Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kurdu. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın da kredi desteği ile 2009 yılında şarap seri üretimine geçen kooperatif ilk yıl 200 bin litre, sonraki yıllarda ise 400 bin litre kapasiteye çıktı. Kooperatif Başkanı Nihat Balkan, hükümetin ÖTV ve alkollü içeceklerle ilgili yaptığı düzenlemelerin ardından şarap üretiminden vazgeçmek zorunda kaldıklarını söyledi. Bu nedenle köyün adını taşıyan marka ismiyle üzüm suyu üretimene yöneldiklerini söyleyen Başkan Balkan şöyle dedi:

"Tesisi kurma çalışmalarına 2007 yılında başladık ve 2009 yılında şarap üretimine geçtik. Tesisi kurarken yüzde 50 devletten kredi desteği aldık. Kurduğumuz şaraphanede 200 bin litreyle üretimle başladık. Her yıl üretim artırımı yaparak 400 bin litreye ulaştık. Devletin şarap üzerinde uyguladığı Özel tüketim Vergisi (ÖTV) ve son olarak alkollü içeceklerde uyguladığı yasalar sektörü bitirme noktasına getirdi. Biz de Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü'nün yardımıyla üzüm suyu üretimine geçtik. Köyümüzde 400 bin ton üzüm üretiliyor. 61 ortaklı kooperatifimizde üzüm üreticisi mahsulünü üzüm suyu yapıp şişeleyerek köylümüze ve yurt ekonomisine katkı sağlıyoruz."

HEDEF 150 BİN LİTRE

Bu yıl ilk olarak 3 bin litre üzüm suyu şişelediklerini kaydeden Balkan, önümüzdeki yıl 150 bin litreye çıkmak istediklerini ve her yıl kapasiteyi 100 bin litre arttırmak istediklerini sözlerine ekledi. - Tekirdağ

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi
title