Haberler
Kabine sonrası Erdoğan'dan yetkisiz çakar kullananlara net mesaj: Kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız

Erdoğan'dan Kabine sonrası net mesaj: Kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız

İsrail ve Lübnan, savaşın bitmesi için bazı konularda anlaştı

İki ülke anlaştı! Aylardır devam eden savaşın bitmesi artık an meselesi

Ailesini katleden Bahtiyar Aladağ berber dükkanında aylarca atış talimi yapmış

7 kişiyi öldüren cani, katliama aylar öncesinden hazırlanmış

10 Kasım törenine katılmayan öğrenciye tebligat göndermişti: Müdür hakkında suç duyurusu

10 Kasım törenine katılmayan öğrenciye tebligat gönderen müdür için suç duyurusu

Yaş Meyve Sebze Fiyatları

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

UYMSİB Başkanı Çalı: "Üreticiden alınan yaş meyve sebze fiyatları markete ulaştığında en az 3 katına çıkıyor" "Fiyatlardaki artış tüketici, üretici ve ihracatçıyı zorlamaya başladı. Soğan, d...

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Salih Çalı, üreticiden alınan yaş meyve sebze fiyatlarının markete ulaştığında en az 3 katına çıktığını bildirdi.

Çalı, yazılı açıklamasında, gıda fiyatlarında istikrarlı yükseliş ve akıl almaz bir terslik olduğunu vurgulayarak, yaş meyve sebze ürünlerinin, üreticiye ödenen fiyatın en az 3 kat fazlası ile tüketiciye satıldığını belirtti.

Gıda fiyatlarında yaşanan yapısal sıkıntıların fiyatların kalıcı düşüşünü engellediğini ifade eden Çalı, geçtiğimiz ay açıklanan ekim ayı enflasyon rakamlarının yükselişine en büyük katkının gıdadan geldiğini kaydetti.

Çalı, gıda fiyatlarında son dönemlerde tespit edilen yüksek artışın endişe verici olduğunu vurgulayarak, "Fiyatlardaki artış tüketici, üretici ve ihracatçıyı zorlamaya başladı. Soğan, domates, kabak, biber gibi yaş meyve sebze ürünlerin fiyatlarındaki artış özellikle dar gelirli tüketiciyi tehdit ediyor" görüşünü iletti.

Yaş meyve sebze ürünlerinin market raflarına indiğinde tüketicide şok etkisi yarattığını ifade eden Çalı, "Üreticiden alınan yaş meyve sebze fiyatları markete ulaştığında en az 3 katına çıkıyor" ifadesini kullandı.

Çalı, marketlerde birinci sınıf biberin kilogramının 3,5 liraya, domates, kabak, patlıcan, mandalina ve ayvanın 3 liraya, Santa Maria armudunun ise 4-5 liraya satıldığını belirterek, fiyatlardaki bu kısır döngünün serbest piyasa sistemiyle ilgili olduğunu vurguladı. Çalı, şöyle devam etti:

"Marketlerdeki sebze ve meyve fiyatları, enflasyon yüksek çıkmasındaki en büyük etkenlerden birisidir. Gıda fiyatlarındaki yüksekliğin en önemli nedenleri ham madde üretimi ve işlenmesinde kullanılan akaryakıt ve elektriktir. Türkiye'de enerji üretiminin genel olarak dışa bağımlı olması enerji fiyatlarının yüksek olmasına neden oluyor. Türkiye'de tek başına bu durum, tarımsal ve yaş meyve sebze üretiminde girdi maliyetlerini en yüksek derecede etkiliyor."

Salih Çalı, gıda fiyatlarında yaşanan yapısal sıkıntıların ve fiyatların kalıcı düşüşündeki engellerin bir an önce ortadan kaldırılması için ilgili bakanlıkların harekete geçmesi gerektiğini bildirdi.

Çalı'nın verdiği bilgiye göre, üreticiden iç piyasaya biberin kilogramı 1,5 liraya, domatesin 1 liraya, patlıcan ve kabağın 70-80 kuruşa, mandalinanın 40-50 kuruşa, ayvanın 1,30 liraya, Santa Maria armudunun 2 liraya satılıyor. İhracat yapmak için üreticiden aynı meyve sebzeler alınırken, fiyatı bir miktar daha artıyor. İhracat için alındığında biberin kilogram fiyatı 1,30 liraya, domatesin 1 liraya, patlıcan ve kabağın 90 kuruşa, mandalinanın 60 kuruşa, ayvanın 1,50 liraya, armutun ise 2,5 liraya yükseliyor. - Bursa

Kaynak: AA / Ekonomi
title