Yapı Kredi Kültür ve Sanatla Atakta
Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık Genel Müdürü Tülay Güngen, Kurumun Faaliyetleri Hakkında Bilgi Verirken, "Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık, Yapı Kredi Bankası'nın En Büyük Sosyal Sorumluluk Projesidir.
Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık Genel Müdürü Tülay Güngen, kurumun faaliyetleri hakkında bilgi verirken, “Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık, Yapı Kredi Bankası’nın en büyük sosyal sorumluluk projesidir.
Yapı Kredi bankacılıkta aynı zamanda kültür ve sanatın temsilcisidir. Kurucumuz Kâzım Taşkent’in Yapı Kredi için “Biz kültür ve sanat bankasıyız” idealini her zaman koruyacağız” dedi.
Yayıncılık ve kitap dünyası ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Genel Müdür Tülay Güngen, Yapı Kredi Yayınları’nın son yıllardaki satışlarında düzenli bir artış olduğunu belirterek, “ Ocak 2008’den bugüne 170 adet başlıkta ilk, 290 adet başlıkta tekrar baskı yaptık. Böylece genel toplamda 750 bin adede yakın kitap yayımlamış olduk. 2008 yılı sonu hedefimiz 800 bin kitap yayımlamak” diye konuştu.
3 BİNİNCİ KİTAP TÜRKİYE’DE BİR İLK
Kurulduğu günden bugüne YKY tarafından yayımlanan başlık sayısının 2 bin 800’e yaklaştığını kaydeden Güngen, “2010’da, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirip 3 bininci kitabımızı yayımlayacağız. Ticari amaçlarla kurulmayan bir kuruluş olarak Türkiye’de yayıncılık dünyasında bu rakamın tarihi bir değer taşıdığını düşünüyoruz” dedi.
Güngen konuşmasını şöyle sürdürdü : “YKY yayıncılıkta başlı başına bir marka, Türk yayıncılık sektöründe çok önemli bir yere sahip. Edebiyatımızın önemli yazarlarından pek çoğu bizim yazarımız. Hem kitaplarımız, hem de dergilerimiz edebiyat, felsefe, sanat dünyasında saygın bir yere sahip. Bu çok önemli bir birikim ve büyüklük. Gelecek, bunların doğal bir uzantısı olacak. Kültür ve sanatı, bir bütünlük içinde ve rahat anlaşılması, daha iyi öğrenilmesi için bir tema etrafında herkesin göreceği şekilde sunacağız. Yayıncılık faaliyetlerimizi, sergi ve etkinliklerimizi bir bütünün parçaları olarak görüyoruz. Her bir faaliyet diğerini destekler nitelikte”
KÂZIM TAŞKENT’İN VİZYONU
Yapı Kredi’nin kültür sanat faaliyetlerinde kuruluş felsefesi olarak oldukça uzun bir geçmişe sahip olduğunu belirten Güngen, “Yapı Kredi’nin kuruluş felsefesinde bu konular kuvvetli şekilde yer alıyor. Bankanın kurucusu Kâzım Taşkent, ilk şube olan Bahçekapı’nın açılışında “Bizim gibi büyük kuruluşların iki görevi vardır. Biri, kendi iştigal konuları ile ilgili görevleri, ikincisi ise, topluma karşı olan görevleridir. Biz, kültür ve sanatı seçtik. O yüzden biz, Kültür ve Sanat Bankasıyız” diyerek bu bankanın temellerini attı. Ne kadar güçlü bir uzak görüşlülük. Ve bu felsefe o günden beri son derece doğal, benimsenmiş şekilde yaşatılıyor” diye konuştu.
EN BÜYÜK SOSYAL SORUMLULUK PROJESİ-
Yapı Kredi ile Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık arasındaki sinerji ve bankanın sahipliğindeki değişme sonrasıyla ilgili olarak Tülay Güngen görüşlerini şöyle dile getirdi:
“Kurulduğu günden beri özel koleksiyonları, yayıncılık çalışmaları, festivalleri, sinema ve tiyatroya katkılarıyla Yapı Kredi, kültür ve sanatın bankası olarak anılır. Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık da, bankanın önceleri farklı birimleri aracılığıyla verdiği kültür sanat etkinliklerini daha etkin ve kalıcı hale getirmek için kuruldu. Kurumsallaşan ve alanında uzmanlaşan YKKSY, sergi ve yayıncılık programını belirliyor ve bunu Yapı Kredi adına gerçekleştiriyor.
Kurumumuz, Yapı Kredi’nin en büyük sosyal sorumluluk projesi olarak görülebilir. Bankanın sahipliğinin değişmesi sürecinde, kültür ve yayın politikamızda herhangi bir aksama ya da değişiklik söz konusu olmadı. Kitaplarımızı aynı kalitede yayımlanmaya, ses getiren sergilerimizi açmaya devam ettik, ediyoruz”.
SEKTÖRÜN ÇOĞUNLUĞU DERS KİTABI
Genel Müdür Tülay Güngen, genel olarak kitap pazarıyla ilgili görüşlerini açıklarken, Türkiye’de yayıncılığın, uluslararası yayıncılık sektörüyle neredeyse her alanda uyum sağlamış durumda olduğunu belirterek şu değerlendirmeyi yaptı:
“Son yıllarda kitap türlerinde büyük bir çeşitlilik görülüyor, farklı yayın türleri okuyucuyla buluşuyor; telif mekanizması düzenli çalışıyor. Ancak eleştirel bir gözle yaklaştığımızda kitap pazarının son 25-30 yılda biraz çarpık şekilde büyüdüğünü görüyoruz. Türkiye Yayıncılar Birliği verilerine baktığımızda çarpıcı rakamlar karşımıza çıkıyor. 1980’li yılların başında 100 civarında yayınevi, 10 bin civarında da kitabevi varken, bugün 2 bine yakın yayınevi ve 6 bin kadar kitabevi var. Büyük kitabevleri sayesinde kitap satış alanları büyüdü gibi görünse de bu artış sadece yüzde 15. Sektörün çok önemli bir bölümünü ders kitapları ve yardımcı kitaplar oluşturuyor”.
KÜLTÜR YAYINLARININ YÜZDE 40’I ÇEVİRİ
Güngen, diğer akademik yayınlar ve ithal kitaplar çıkarılınca kültür yayınlarının toplam sektörün yaklaşık yüzde 37’sini oluşturduğuna işaret ederek, “Bu üretiminin yaklaşık yüzde 40’ı ise çevirilerden oluşuyor. İngiltere ve ABD’de bu oran yüzde 1’den daha az. Haftada 500 kitap üretildiği söyleniyor, bu ciddi bir sayı. Ticaret tarafına bakarsak, toplam ulaşılabilir piyasa 800 milyon ABD doları civarında. Bunun yaklaşık 300 milyonu kültür yayınlarından oluşuyor. Piyasanın da yaklaşık yüzde 40’ı korsan baskılar! Ortalama kitap fiyatı 12 YTL” dedi.
OKUR PROFİLİ ÇOK DEĞİŞKEN
Okur profili konusunda görüşlerini ifade eden Güngen “Okur profili de çeşitlilik gösteriyor. Kitaplarımızın iki baskısı arasındaki dikiş farkını bile takip eden, titiz ve meraklı okurlarımız var. Bununla birlikte kitabın yazarı, dili, hazırlanışı, baskı kalitesi herkesin önem verdiği şeyler olmuyor. Burada da moda var; sağlıklı yaşam, diyet ve kişisel gelişim üzerine yazılan kitaplar kolayca popüler olabiliyor. Hızlı tüketim ve yüzeysel hızlı yaşamdan okur profili de payını alıyor. Ancak tüm bunların yanında özenilerek hazırlanan kitapların okuyucusu hep var” dedi.
ITALO CALVİNO’NUN ÇOCUK KİTAPLARI YAYIMLANIYOR-
Yeni sezona yönelik projeler hakkında bilgi veren Tülay Güngen, bazı yeni yazarlara ek olarak Italo Calvino’nun çocuk kitaplarının ilk kez Türkçe olarak yayımlanacağı açıklayarak şunları söyledi:
“Tüm eserleriyle YKY’de olan Kâzım Karabekir’in yakın tarihimize ışık tutacak günlükleri de okurla buluşacak. Oliver Sacks, Mahir Öztaş ve Şavkar Altınel’in yeni kitapları önümüzdeki aylarda yayımlanacak. Fransız ve dünya edebiyatının önde gelen isimlerinden Marcel Proust’un “Kayıp Zamanın İzinde” serisi Delta serisinden tek kitap olarak yayımlanacak”.
50. YILINDA YAHYA KEMAL SERGİSİ
Yapı Kredi Kültür Merkezi’ndeki büyük ilgi gören sergilere yeni sezonda yenilerini ekleyeceklerini söyleyen Güngen, “Sermet Çifter Salonu’nda Türk edebiyatının en güçlü şairlerinden Yahya Kemal, ölümünün 50. yıl dönümünde kapsamlı bir sergiyle gündeme gelecek. İmza attığı eserlerle Türk mimarisinde derin izler bırakan mimar-fotoğrafçı Arif Hikmet Koyunoğlu üzerine yine Sermet Çifter’de önemli bir sergi açılacak. Kâzım Taşkent Sanat Galerisi ise güncel sanatın önemli isimlerini ağırlamaya devam edecek. Şükran Moral, Hüseyin Alptekin ve Cengiz Çekil sergileri bunlardan birkaçı”diye konuştu.
HEGEL KONFERANSI
Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık ana sponsorluğunda Cogito ve Monokl dergisinin, 14-16 Kasım 2008’de Bahçeşehir Üniversitesi’nde Hegel üzerine kapsamlı bir konferans düzenleneceğini belirten Güngen, bu uluslararası konferansa, dünyanın en önemli Hegel uzmanlarının katılacağını açıkladı.