Yalçın Yeniden Aday
Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesinde, Meslekte Birlik Grubunun Başkan Adayı Yüksel Yalçın Oldu.
TMMOB bünyesinde bulunan Makine Mühendisleri Odası İstanbul şubesinde seçimlerin yaklaştığı şu günlerde, Meslekte Birlik grubunun başkan adayı Yüksel Yalçın oldu.
Yalçın, 2008 de yapılan seçimde, grubun yine adayı olmuştu..
Meslekte Birlik grubunu oluşturan mühendislik tabanlı sivil toplum kuruluşlarının tamamının desteğini alarak adaylığını açıklayan Yüksel Yalçın, grup başkanları ve üyeleriyle yapılan toplantıda şunlara değindi:" Öncelikle şahsıma ve ekibimize güven duyarak adaylığımıza kanaat eden sivil toplum kuruluşlarımızın başkanlarına, yönetimlerine ve üyelerine teşekkür ediyorum. Odamız şube başkanlığına adaylığımızın gerekçesini paylaşırken bazı tespitleri yapmak istiyorum.Ülkemizin teknolojik gelişim düzeyi, gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında odalarımızın ve meslekdaşlarımızın yani bizlerin de sorumlu olduğu bazı gerçekleri eleştirmemiz gerekiyor. Bunlar,Milli sermayesi ve kendi özgün tasarımıyla otomobilini üretemeyen bir ülkenin mühendisiyiz.Saatte 560 km hızla giden trenler varken kendi trenini yapamayan bir ülkenin mühendisiyiz. Tıp teknolojisini üretemeyen, MR, tomografi hatta basit bir tansiyon aleti bile yapamayan, ülkenin mühendisiyiz. Üretim endüstrisinde kullanılan başta CNC ve laser teknolojisi başta olmak üzere dışa bağımlılığımızın hala devam ettiği bir ülkenin mühendisiyiz.Çift katlı airbusların milyar dolarla satıldığı havacılık endüstrisinde bir pırpır uçak dahi yapamayan bir ülkenin mühendisiyiz.Coğrafi bakımdan tarım ülkesi olmamıza rağmen tarım teknolojilerinin makine parkını ve muhtelif girdilerini ithal eden bir ülkenin mühendisiyiz. Sanırım bu tablodan bir sonuç çıkarmak gerekiyor.Bence bu sayılanların, biz mühendisler olarak bir şekilde direk yada dolaylı sorumlularıyız. Peki bizler ne yapabiliriz?odanın bu tariflerde rolü ne olabilir?Teknoloji üretmemiz gerekiyor.
“ANCAK KENDİ TEKNOLOJİLERİNİ ÜRETEN ÜLKELER BAĞIMSIZDIR…”
Devlet teknoloji üretmez, mevcut teknolojiyi yönetir, koordine eder.Teknoloji, ileri seviyede mühendislik bilgi ve becerilerinin reel sektöre girdiği düzeyde anlamlıdır.Unutulmamalıdır ki, teknolojiyi mühendislik bilgi ve becerileri üretir.
Bu manada odalarımızın, meslekdaşlarımızı teknoloji üretimine kanalize edecek, teşvik edecek, klavuzluk edecek bilgi merkezleri olabileceğini, en azından bu manada kurulmuş organizasyonlarla, üniversiteler ve akademik yapılarla işbirliği içinde çalışarak somut değerler ortaya koyması gerekiyor.
Özetle arkadaşlar, bizler bu tablodan kendimize vazife çıkarıyoruz.Bizim oda yönetimine talip olmamızın ardında odalarımızı asli görevlerinde hizmet etmelerine ilişkin anlayışımızdır.
Ülkenin üretecek kaynaklarının fark edilebilir bir ivme ile hızlı bir şekilde yol alması gerekiyor.
Odalarımız, ülkemizin en verimli mühendislik bilgi-deneyim adına adeta hazine depolarıdır. 20 bini aşknın üyesi ile Makine Mühendisler odası İstanbul Şubesi kaynaklarını daha verimli kullanarak, katma değeri daha yüksek sonuçlar elde edebilmesi mümkündür.
Odaların siyasetten uzak, partiler üstü bir yapıda mühendislik sahasında bilgiyi işleyip paylaşan üsler haline getirmemiz gerekiyor. Odalarımızın üniversitelerimizle, sanayi sektörü ile üyeleriyle, dış dünyanın teknolojik gelişimi ile irtibatının zayıf olduğunu düşünüyor, bu ağları güçlendirecek projelerimizle hazır olduğumuzu bilmenizi istiyoruz. Geleceği şekillendirmenin formulü, her bireyin üreten unsurlar olmasından geçiyor.Bizlerin sorumluluk sahaları bu kulvarda yoğun çalışmalar yapmamızı zorunlu kılıyor. Gelişim hepimizin ortak arzusudur. Önemli olan emek vermektir.
Bizler üyelerimizi, aynı sıralardan mezun olduğumuz meslekdaşlarımız olarak görüyor, hiç birinin idelojik görüşü ile ilgilenmeden, odalarımızı ülkemizin gelişimi için ÜRETEN ORGANİZASYONLAR yapmak üzere yola çıkmış gelişim gönüllüleri olarak tarif ediyoruz.Bu manada, yarınları doğru şekillendirecek, gelişim gönüllüsü tüm üyelerimizin desteklerini bekliyoruz, dedi.
Başkan Adayı YALÇIN’ın konuşmasından sonra Meslekte Birlik makine grubu çalışma komisyonu üyeleri birer konuşma yaptı. Programın sonunda, Meslekte Birlik Makine Grubuna destek veren STK başkanları da birer konuşma yaparak süreçte MB Makine grubuna destek verdiler.
Başkan adayı Yüksel YALÇIN ın adaylığına destek veren mühendislik-teknik tabanlı Sivil Toplum kuruluşları;
Türk Mühendisleri Birliği(TMB),
Mimar Mühendisler Grubu(MMG),
Ülkütek(ÜTED),
Teknik Elemanlar Derneği(TEKDER),
Marmara Çalışanları Federasyonu(MÇF),
Doğal Gaz Firmaları Derneği(DOGDER),
Yıldız Mezunları Derneği,
Mühendisler Vakfı,
Birlik Vakfı,
KTÜ Mezunları Vakfı,
GÜNDOĞUMU HABER / İSTANBUL