Yabancı, Borsaya 5 Yılda 5 Milyar Dolar Yatırdı"
Ata Finans Grubu Üst Yöneticisi (CEO) ve Ata Yatırım Genel Müdürü Murat Demirel, "Vergi savaşları şu anda dünya ülkeleri arasındaki en büyük savaşı oluşturuyor.
Ata Finans Grubu Üst Yöneticisi (CEO) ve Ata Yatırım Genel Müdürü Murat Demirel, "Vergi savaşları şu anda dünya ülkeleri arasındaki en büyük savaşı oluşturuyor. Mali ve kanuni destekler sağlanırsa Türkiye'nin finans merkezi olması mümkün olacaktır." ifadelerini kullandı.
Ata Finans Grubu, 25 yıllık tecrübesiyle 2016 piyasalarını, iş ve yatırım çevrelerindeki gelişmelerin analizini paylaştı. Şirketten yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Demirel, yabancı yatırımcıların Türkiye'ye bakışı ve TL'ye nasıl daha fazla değer kazandırılacağına ilişkin bilgi verdi.
TL'yi cazip kılacak şeyin hukuk reformu ve ticari reformlar olduğunu ifade eden Demirel, "Sermayeyi kalıcı olarak Türkiye'ye çekeceksek bir şekilde kalıcı vergi avantajları ile yabancıların faaliyetlerini buraya kaydırmayı sağlamamız lazım." değerlendirmesini yaptı.
Demirel, vergi savaşlarının şu anda dünya ülkeleri arasındaki en büyük savaşı oluşturduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:
"Mali ve kanuni destekler sağlanırsa Türkiye'nin finans merkezi olması mümkün olacaktır. Şu an yıldızlar Türkiye'nin lehine sıralanmış vaziyette diyebilirim. Bunu kullanamamak içler acısı olur. Türkiye gibi ülkeler açısından 200 yılda bir gelecek konjonktürden bahsediyoruz. Baktığınızda bu bölgede Türkiye üreten tek ülke. Dolayısıyla Türkiye büyük fırsatları bünyesinde barındırıyor ama ticari hukukun işlemesi için elimizden geleni yapmamız gerekiyor."
"Borsaların kaderini yabancı yatırımcı belirliyor"
Ata Portföy Yönetimi Genel Müdürü Mehmet Gerz de fonların performansı, yenilikçi emeklilik planı yapısı ve 2016 piyasa beklentilerini değerlendirdi.
Fon yönetimini uzun vadeli bakış açısıyla yaptıklarını ve evrensel fon standartlarına uyduklarını belirten Gerz, Türkiye'de borsaların kaderini yabancı yatırımcıların belirlediğini ifade etti.
Gerz, şu tespitleri yaptı:
"2015 yılında borsalardan para çıkışı yaşansa da, yabancı yatırımcı borsaya son 5 yılda 5 milyar dolar para girişi sağladı. Raporlarımız yabancı sermaye yatırımlarının borsanın performansı ile olan korelasyonunun çok yüksek olduğunu ortaya koydu. BIST'in halka açık kısmının 2007'de yüzde 2'sine sahip olan yabancı yatırımcı payının, yıllar içinde azalarak 2015 yılında yüzde 62'ye kadar gerilediğini gördük. 2015 yılı, 2008 krizi sonrasında yabancı yatırımcılardan en çok para çıkışının yaşandığı yıl oldu. Ancak yabancıların Türk sermaye piyasalarına uzun vadede güven duyduğu görüldü. BIST'e 2010-2015 yılları arasında yabancıların 5 milyar dolar net para girişi yaptığı tespit edildi.
Geçen yılın pozitif gelişmelerden bir tanesi de Bireysel Emeklilik Fonlarının artan hisse pozisyonları oldu. 2015 yılı sonunda BES ve yatırım fonlarının toplam hisse pozisyonu 8.6 milyar TL olarak gerçekleşti. Uzun vadede kurumsal yerli yatırımcıların paylarının artması, BIST'i global dalgalanmalara karşı daha korunaklı hale getiriyor. Aslında piyasalara uzun vadeli bakmak ve finansal varlıklarınızın yönetimini profesyonellere bırakmak en doğru yaklaşım."