Vodafone'dan 23 Milyon Liralık Yatırım
Öğüt, 10 yıl sürecek proje kapsamında destek verecekleri çiftçilerin 20,000 lira olan ortalama yıllık gelirini teknolojik destek ve dijitalleşme ile 60,000 liraya çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
Öğüt, 10 yıl sürecek proje kapsamında destek verecekleri çiftçilerin 20,000 lira olan ortalama yıllık gelirini teknolojik destek ve dijitalleşme ile 60,000 liraya çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
Vodafone Türkiye'nin TABİT (Tarımsal Bilişim ve İletişim Teknolojileri) ile işbirliği içinde hayata geçirdiği "Vodafone Akıllı Köy" projesinin tanıtımında konuşan Öğüt, "Türkiye'nin potansiyeline olan inancımızı sürdürüyoruz. Uzun dönemli yatırımlarımıza devam etme kararlığındayız. Bu kararlılığımızı da aksiyon alarak gerçekleştirebileceğimize inanıyoruz" dedi ve ekledi:
"TABİT işbirliği ile 23 milyon lira bedelle Akıllı Köy projemizi hayata geçiriyoruz. Bu tutar altyapı yatırımları ve operasyonel maliyetleri kapsayacak. Proje 10 yıllık olacak."
Toplantıda verilen bilgiye göre, Aydın'ın Koçarlı ilçesinin Kasaplar köyünde hayata geçirilecek projede ileri tarım teknolojileri ve iletişim teknolojilerini kullanarak tarımda dijital dönüşüm sağlanması; bu sayede verimlilik ve gelir artışı yaratılması amaçlanıyor.
Proje, akıllı sulama sistemleri, arıcılıkta GPS takip sistemi, otomatik sağım ve soğutma merkezi ve uzaktan müdahale gibi teknolojik yatırımların yanı sıra; çiftçiler arasında akıllı telefon kullanımının yaygınlaştırılması ve köydeki her evin "akıllı ev" haline getirilmesi gibi adımları içeriyor.
Proje ile Türkiye'de çiftçiliği yeniden tercih edilir hale getirmeyi ve köyden kente göçü önlemeyi amaçladıklarını söyleyen Öğüt, "Teknoloji ile geleneksel tarımı birleştirip çiftçiliği ideal meslek haline getirerek bu göçü durdurmak hatta tersine çevirmek istiyoruz" dedi ve ekledi:
"Yaptığımız çalışmaya göre, hanehalkının ortalama yıllık geliri 20,000 lira. Biz bunun dijitalleşme ile 60,000 lira civarına çıkabileceğini hesaplıyoruz."
Bu proje ile Türkiye'deki tüm köyler için bir model oluşturmak istediklerini söyleyen TABİT Kurucu Ortağı Tülin Akın ise, "Hem internet, hem mobil teknolojiler, hem de geleneksel yöntemleri kullanarak, yurtiçi ve yurtdışı anlaşmalar yaparak çitçilerin ürünlerini pazarlamasına da katkıda bulunacağız" diye konuştu.
Toplantıda verilen bilgiye göre, Türkiye'de üç milyon çiftçi 62 milyar dolarlık tarım ekonomisi yaratıyor.