Varşova Büyükelçisi Özcan Açıklaması
"(Türkiye ile Polonya arasındaki havayolu frekans sistemi) Bu konu ile ilgili yakında bir takım gelişmeler olacak" "Polonyalılar kayak yapmayı seviyor, bu nedenle onları Palandöken'e kayak yapmaya yolluyoruz"
Varşova Büyükelçisi Yusuf Ziya Özcan, Türkiye ile Polonya arasındaki havayolu frekans sistemiyle ilgili yakında bir takım gelişmelerin olacağını bildirdi.
Özcan, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin temaslarını izlemek için Polonya'ya gelen gazetecilere yaptığı açıklamada, Polonya ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin 2014 yılının 11 ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17 artarak 5 milyar doların üzerine çıktığını, bu rakamın yılın tamamında 6 milyar dolara yakın bir şekilde sonuçlanacağını kaydetti.
Polonya'dan Türkiye'ye giden turist sayısında da ciddi artış olduğunu aktaran Özcan, 2012 yılında 432 bin olan sayının, 2014'te 500 bine yaklaşacağının tahmin edildiğini dile getirdi.
Polonyalılar'ın kayak yapmayı sevdiğini, bu nedenle onları Palandöken'e kayak yapmaya yolladıklarını anlatan Özcan, iki ülke arasındaki değişim programlarındaki öğrenci sayısının ise daha önce bin 800 iken artık 3 bini aştığını ifade etti.
Özcan, Polonya'da 5 bin 500 civarında Türk olduğunun tahmin edildiği bilgisini verdi.
Türk markalarının Polonya'daki faaliyetleri hakkında da konuşan Özcan, Vestel'den üst düzey bir yetkiliyle görüştüğünü, yetkilinin Vestel'in Sharp'ın 5 yıllığına bütün haklarını aldığını ve şubat sonunda Polonya pazarında olacaklarını söylediklerini aktardı.
Türkiye ile Polonya arasındaki havayolu frekans sistemiyle ilgili de konuşan Özcan, bu konu ile ilgili yakında bir takım gelişmelerin olacağını söyledi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Polonya ziyareti sırasında vize muafiyetinin tanındığını, bunun karşılığında Polonya Başbakanı Ewa Kopacz'ın da elinden geleni yapacağını söylediğini belirten Özcan, ancak bu hafta söz konusu konuyu daha fazla açıklığa kavuşturmak istediklerini, Polonya tarafının ücretsiz vizenin derhal uygulamaya sokulmasını istediğini dile getirdi.
Kendilerinin ise hem frekans artırımı, hem destinasyon çeşitlenmesi istediklerini bildiren Özcan, buna kargo taşımacılığını da ilave etmek istediklerini, konunun çok yakında belli olacağını kaydetti.
THY'nin Polonya ulusal havayolu şirketi LOT'u alma işinin AB kurallarına takıldığını anlatan Özcan, şirketin yüzde 51 hissesinin AB üyesi olmayan ülkelere satılamadığını ifade etti. Şirketin başka yollardan alınabileceğini ancak THY'nin bunu tercih etmediğini bildiren Özcan, THY'nin LOT'un altındaki küçük şirketleri toplayarak yüzde 51 hissesine sahip olabileceğinin altını çizdi.
"Büyükelçilik olarak 27 firmayı devlet desteğinden faydalandırdık"
Varşova Ticaret Başmüşaviri Koray Akgüloğlu ise Polonya'da 300'den fazla Türk şirketi olduğunu, bunun haricinde 20-25 yıl önce Polonya'ya gelerek buraya yerleşenlerin de 150-200 tane firması olduğunu, ülkede toplamda 500 civarında Türk firması olduğunu söyledi.
Buradaki Türk firmalarının büyük bir kısmının tekstil ve konfeksiyon alanında faaliyet gösterdiğini anlatan Akgüloğlu, büyükelçilik olarak 27 firmayı devlet desteğinden faydalandırdıklarını, 6 tanesinin Turquality üyesi olduğunu kaydetti.
Polonya'nın 400 milyar doların üzerinde bir dış ticaret hacmi olduğu bilgisini veren Akgüloğlu, ülkede 6 bin noktada Türk ürünlerinin satıldığını, Türkiye bir lojistik merkezi olduğu için Polonya'nın özellikle Afrika pazarı konusunda Türkiye ile çalışma hevesi olduğunun altını çizdi.
Ülkenin her yıl 15 milyar dolar civarında bir hibe yatırım desteği aldığını, bunun da inşaat sektörünü çok canlı tuttuğunu bildiren Akgüloğlu, 2014 yılı için destek miktarının 15 milyon avroya kadar çıkacağını dile getirdi.
Polonya'nın sadece Polonya olmadığını, Orta ve Doğu Avrupa'ya hitap eden bir merkez olduğuna dikkati çeken Akgüloğlu, ülkede kişi başına gelirin 20 bin 700 dolar olduğunu belirterek, "Polonyalılar tasarruf eden muhafazakar tüketiciden, tüketim toplumuna doğru koşar adım gidiyorlar" diye konuştu. - Varşova