Haberler

Uzun Süre Nişanlı Kaldı, Cez'le Türkiye'ye 1 Milyar Dolar Getirdi

Uzun Süre Nişanlı Kaldı, Cez'le Türkiye'ye 1 Milyar Dolar Getirdi
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Akkök Şirketler Grubu Ceo'su Mehmet Ali Berkman, 30 Milyar Dolarlık Piyasa Değeriyle Avrupa'nın 6'ncı Büyük Enerji Şirketi Olan Çek Cez'le Uzun Nişanlılık Döneminin Ardından Ortaklığa Gittiklerini Belirterek, "Cez'le Türkiye'ye 1 Milyar Dolar Getirdik" Dedi. Berkman, 2013'e Kadar Enerjiye 3 Milyar Dolarlık Yatırım Planı Yaptıklarını Söyledi.

Akkök Şirketler Grubu CEO’su Mehmet Ali Berkman, 30 milyar dolarlık piyasa değeriyle Avrupa’nın 6’ncı büyük enerji şirketi olan Çek CEZ’le uzun nişanlılık döneminin ardından ortaklığa gittiklerini belirterek, "CEZ’le Türkiye’ye 1 milyar dolar getirdik" dedi. Berkman, 2013’e kadar enerjiye 3 milyar dolarlık yatırım planı yaptıklarını söyledi.

AKKÖK Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı ve CEO’su Mehmet Ali Berkman, Avrupa’nın en büyük enerji şirketleri arasında 30 milyar Euro’luk piyasa değeriyle 6’ncı sırada yer alan Çek CEZ Grubu ile Akenerji’de uzun bir nişanlılık döneminin ardından startejik ortalığa imza attıklarını belirterek, "Avrupa’nın en kárlı enerji şirketi olan CEZ ile Türkiye’ye net 1 milyar dolar getirdik" dedi. Berkman, CEZ ile Aknereji’de yüzde 37.5’lik hisseyle eşit ortak olduklarını hatırlatarak, "SEDAŞ özelleştirmesiyle dağıtımda başlayan ortaklığımız Akenerji ile üretime de geçti. SEDAŞ için iki taksitte 300 milyon dolar ve Akenerji hisseleri için 302 milyon doları gözden çıkaran CEZ’in ortaklığa koyacağı sermayeyle birlikte Türkiye’ye yaptığı yatırım 1 milyar doları buluyor" diye konuştu.

Akenerji ile CEZ arasındaki işbirliği sürecinin 1 Kasım 2007’de imzalanan gizlilik sözleşmesi ile başladığın söyleyen Berkman, şöyle konuştu: "Temmuz 2008’de ÖİB’den 30 yılllık işletme hakkı devir alınan SEDAŞ Sakarya Elektirik Dağıtım A.Ş özelleştirmesiyle devam etti ve nihayet 8 Ekim 2008’de imzaladığımız ortaklık sözleşmesiyle tamamlandı. Halka açık bir şirket olan Akenerji’nin yüzde 75’lik hissesi üzerinde yüzde 50-50 ortaklığı dayalı stratejik ortaklık anlaşması uyarınca hisse devri ise 14 Mayıs 2009’da tamamlandı. Başka yabancı şirketler de Akenerji’ye ortak olmak için kapımızı çaldı. Ancak çoğunluk hisseyi istiyorlardı. Biz de eşit ortaklığı talep eden CEZ ile anlaştık. CEZ ise o dönemde, Türkiye’ye yatırımı düşünmüyordu. Ukrayna ve Rusya pazarlarına girmeyi istiyordu. Ama Türkiye’nin potansiyelini görünce ortağımız oldu."

3 milyar dolarlık plan

Uzun süren nişanlılık döneminde, uzun vadeli stretejik planlarını adım adım belirlediklerini anlatan Berkman, şunları söyledi: "20 yıl önce otoprodüktör olarak başlangıçta öncelikle grubumuzun kimya ve tekstil şirketlerinin enerji ve buhar üretim ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulan Akenerji, bugün 358 MW kurulu güce erişti. İnşa halinde olan ve 388 MW kurulu güce denk gelen 9 adet HES (Hidro Eletrik Santları) ve 1 adet RES yatırımının 2011 yılında devreye girmesiyle toplam kurulu güç 746 MW’a erişecek. CEZ ile birlikte yaptığımız stratejik plan doğrultusunda kurulu gücümüzün 2013 yılı sonunda 3 milyar dolarlık bir yatırımla 3 bin MW olmasını hedefliyoruz."

Enerji tüketimi en hızlı artan ikinci ülkeyiz

TÜRKİYE’de elektrik tüketiminin son 25 yılda hızla artan nüfus ve şehirleşme nedeniyle GSYİH büyüme oranının üzerinde seyrettiğinin altını çizen Mehmet Ali Berkman, "Yıllık yüzde 8 oranındaki büyümeyle Türkiye, Çin’den sonra ikinci sırada yer alıyor. Türkiye’deki enerji ihtiyacının 2009-2017 yılları yüzde 68 arasında artacağı öngörülüyor" diye konuştu.

İkinci nükleer ihalesine devlet olursa gireririz

YAPILMASI beklenen ikinci nükleer santral ihalesine Çek ortaklarıyla birlikte katılabileceklerini belirten Mehmet Ali Berkman, şöyle konuştu: "Nükleerde koşullar çok önemli. Devletin işin içinde olması durumunda bu ihaleye gireriz. Çünkü nükleer, 80-100 yıllık bir yatırım. Baştan belirlenen koşullara devletin riayet etmesi lazım. Hükümetler değişir ama bunun devamlılığı önemlidir. Gerek baştaki sözlere sadık kalınması, gerek finansmanla ilgili koşullar, gerek satın alım garantisi, gerekse tahkim hepsi önemli."

Kriz diye korkmadık ihalelere bakıyoruz

CEZ Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Dr. Martin Roman ise enerjinin Türkiye ekonomisinin büyümesi için önemli olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti: "Nüfusunun yarası 30 yaşın altında olyan Türkiye’ye küresel kriz ortamında yatarım yaparken hiç korkmadık. Türkiye’nin potansiyeline güveniyoruz. Dağıtım ve üretimdeki yeni özelleştirmelerle ilgileniyoruz. AkCez Ortak Girişim Grubu olarak, 600 milyon dolara Sakarya, Kocaeli, Bolu ve Düzce bölgelerinin elektrik dağıtımını yapan SEDAŞ’ı (Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş.) devraldık. Çoruh, Osmangazi Yeşilırmak bölgeleri için yapılacak olan dağıtım özelleştirlerinin ihale şartnamelerini de aldık. Şartlara bakıp değerlendireceğiz."

Yüzde 35’i yenilenebilir enerji olacak

AKNERJİ Genel Müdürü Ahmet Ümit Danışman, 2013’te 3 bin MW’a ulaşacak kapasitenin yüzde 35’inin rüzgar gibi yenilenebilir projelerden oluşacağını belirterek, "Kömür için yerli kaynakların değerlendirilmesi imkanı varsa önceliği ona vereceğiz. Ancak mevcut kaynakların kullanımı konusunda arzu ettiğimiz sonuca ulaşılmazsa ithal kömür kullanımı söz konusu. Burada düşündüğümüz kapasite yaklaşık 1000 MW. Gazda şu anda çalışan tesislerimiz mevcut. Buna ilave olarak 900 MW’lık büyük bir gaz tesisi yapmayı düşünüyoruz. Bunların dışındaki projeler hidrolik, rüzgar gibi yenilenebilir projelerden oluşacak" diye konuştu.

CEZ, 16 ülkede 55 santral işletiyor

CEZ, Avrupa’nın en büyük enerji şirketleri arasında müşteri sayısı bakımından 8’inci sırada, piyasa değeri bakımından ise 6’ncı sırada yer alıyor.

Çek Cumhuriyeti’nde 1 adet güneşe dayalı, 34 adet de hidroelektrik santralı, 2 adet nükleer enerji santralı, 15 adet kömür santralı işletiyor. CEZ’in yurtdışında ise 3 üretim tesisi bulunuyor.

Çek Cumhiriyeti dışında Orta ve Güney Avrupa’da 15 ülkede faaliyet gösteren şirketin, toplam 55 üretim tesisi bulunuyor.

Avrupa’nın en kárlı ve en az borçlu enerji şirketi olan CEZ, yaklaşık 7 milyon aboneye ve 14 bin 300 MW’ın üzerinde kurulu güce sahip.

Gaz fiyatındaki düşüş elektriğe yansımadı

AKNERJİ Genel Müdürü Ahmet Ümit Danışman, elektrik fiyatlarının yakıt ve gaza endeksli olarak belirlendiğine dikkat çekerek, "Son dönemde gaz fiyatlarında düşüş olmasına karşın bu düşüş, elektrik fiyatlarına yansımamakla birlikte sonbahardan itibaren gaz fiyatlarının, petrol fiyatlarına bağlı olarak yukarı doğru çıkış göstermesi bekleniyor" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi
title
Close