Haberler

Üzüm ve Narenciye Üreticisi Rusya Pazarıyla Sevindi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MANİSA/ TURGAY DUYAR - DURMUŞ GENÇ - Dünyaca ünlü sofralık tür Sultaniye üzümün önde gelen merkezlerinden Manisa'nın Sarıgöl ilçesi ile Ege Bölgesi'nin narenciye üretim merkezi Muğla'da, Rusya'nın yaş sebze ve meyve ithalatına izin vermesinin sevinci yaşanıyor.

MANİSA/ TURGAY DUYAR - DURMUŞ GENÇ - Dünyaca ünlü sofralık tür Sultaniye üzümün önde gelen merkezlerinden Manisa'nın Sarıgöl ilçesi ile Ege Bölgesi'nin narenciye üretim merkezi Muğla'da, Rusya'nın yaş sebze ve meyve ithalatına izin vermesinin sevinci yaşanıyor.

Yıllık 180 bin ton civarında başta Sultaniye cinsi olmak üzere 9 farklı türde yaş üzümün üretildiği Sarıgöl'de, temmuz ayından itibaren olgunlaşan ürünlerini hava koşullarından korumak için bağlarını kaneviçe örtüyle kaplayan üreticiler, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'nin, "ülkesinin Türkiye'den yaş sebze ve meyve ithalatına yeniden başlayacağı" yönündeki açıklamasıyla sevindi.

Sezonda yaş üzüm fiyatındaki düşüklük ve kuru üzüm fiyatındaki belirsizlikten yakınan üreticiler, Rusya pazarının açılması ile örtü altında beklettikleri yaklaşık 140 bin ton üzümün değerlenmesi umudunu yaşıyor.

"Rusya'ya ihracatın açılması yüzümüzü güldürdü"

Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rusya'ya ihracatın yeniden başlamasının üzüm üreticisinin yüzünü güldürdüğünü söyledi.

Üzüm piyasasında üreticinin bu yıl yaş üzümde oluşan fiyattan memnun olmadığını, bunun yanında kuru üzümdeki fiyat belirsizliğinin üreticiyi tedirgin ettiğini anlatan Ülgen, Rusya pazarının açılmasıyla yaş üzümün halen 90 kuruş ile 1,40 lira arasında değişen fiyatının, arz talep dengesiyle gerçek değerini bulacağına inandıklarını ifade etti.

Ülgen, Rusya pazarının yeniden açılmasının üzüm üreticisi açısından büyük önem taşıdığını belirterek, "Sarıgöl'de ihracatımızın yüzde 80'lik kısmını Rusya'ya yapıyoruz. Geriye kalan kısmı da Avrupa ile Ortadoğu ülkelerine ihraç edilmektedir. Rusya ile ilişkilerin iyileşme sürecine girildiği an, davul zurna ile üzüm bağlarında oynamıştık. Rusya ihracatının açılması bizlerin yüzünü güldürdü, çok güzel oldu, bir daha davul tutup oynamak geliyor içimden." diye konuştu.

Sarıgöl Ovası'nda bu yıl yaklaşık 175-180 bin tonluk bir üretim gerçekleştiğini ve temmuz ayından bugüne kadar ürünün yüzde 20'sinin hasat edildiğini ifade eden Ülgen, şöyle devam etti:

"Sarıgöl'de üzümlerimiz temmuz ayından bu yana koruma amaçlı örtü altına alınarak bekletilmektedir, artık bu haberin yayılması ardından üzümde hareketlilik başladı. İlerleyen günlerde üzüm piyasasında canlanma başlayacak. Bağlardaki üzümün şu ana kadar ancak yüzde 20"lik kısmı hasat edildi. Sarıgöl'de şu an itibarıyla bağlarımızda 70 bin dekarlık örtü altında yaklaşık 140 bin ton yaş üzüm bekletiliyor. Önümüzde en az 45 günlük daha hasat mevsimi var. Günlük 5 ton kadar mal hasat edildiğinde bu üzüm dalında kalmaz."

Muğla'da narenciye sevinci

Yılda yaklaşık 250 bin ton narenciye, 50 bin ton civarında da nar üreterek Ege Bölgesi'nde en çok narenciye üretimi yapan yer olan Muğla'da da üreticiler, Rusya'nın bazı ihracat ürünlerine getirdiği kısıtlamayı kaldırılmasının sevincini yaşıyor.

Ortaca Ziraat Odası Başkanı Salim Çöllü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede bu yıl yaklaşık 60 bin ton limon, 60 bin tona yakın nar ile 60 bin ton civarında portakal, greyfurt ve domates hasadı yapılacağını kaydetti.

Rusya ile yaşanan krizin narenciye üreticilerini önemli ölçüde etkilediğini belirten Çöllü, "Geçen yıl nar ve portakal dalında kaldı. Soğuk havalarda çürüdü. Nar alan tüccarlar da çiftçi de zarar etti. Geçen yıl çiftçi masrafını dahi alamadı. Bu sene inşallah kısıtlamanın kalkmasıyla ürünlerimizi ihraç edeceğiz." dedi.

Ortaca Yaş Meyve Sebze Kooperatifi Başkanı Süleyman Tosun ise yaşanan gelişmeleri olumlu ve sevindirici bulduklarını ifade ederek, "Şu anda hasat safhasında olduğumuz için önümüzdeki hafta daha net olarak gelişmeleri göreceğiz. İyi olacağını düşünüyoruz. Kapılar açıldığında Rusya'ya ihracat yapan birçok firma Ortaca'ya gelecektir. Bu beklenti içerisindeyiz." diye konuştu.

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Başkanı Bülent Karakuş da narenciyede hasadın başladığı bu dönemde kısıtlamanın kalkmasının, bölgedeki üretici ve ihracatçıları sevindirdiğini dile getirdi.

Muğla'nın narenciye üretiminde Ege Bölgesi'nin lideri olduğunu vurgulayan Karakuş, şöyle konuştu:

"Muğla, Ege Bölgesi'nde narenciye üretiminin en çok yapıldığı kent. Biz narenciyenin bütün türlerini Rusya'ya ihraç ediyorduk. Yaşanan kısıtlamadan sonra sadece limonu ihraç edebildik. Kısıtlamanın kalkmasıyla portakal, mandalina, limon, nar ihraç edeceğiz. Muğla, narenciye üretiminde Türkiye genelinde Adana, Mersin, Antalya ve Hatay'dan sonra beşinci sırada geliyor."

Kaynak: AA / Ekonomi
ABD ve İngiltere'nin ardından Fransa'dan da onay çıktı: Ukrayna füzelerimizi kullanabilir

Batı, topyekun Putin'e savaş açıyor! Bir ülke daha Ukrayna'ya izin verdi

20 bin öğretmenin ataması yapıldı

Eğitim camiasına yeni öğretmenler katıldı

Belediyelere bağlı kreşler kapanabilir

Belediyelere bir kötü haber daha! Kreşlerin kapanması an meselesi

Arka Sokaklar'daki 'tarikat' sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

Arka Sokaklar'daki "tarikat" sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

title