Haberler

Üzüm İhracatında Geçen Yılın Rekoru Aşıldı

Üzüm İhracatında Geçen Yılın Rekoru Aşıldı
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yaş Sebze ve Meyve Ticaretinin Adeta İhracat Merkezi Haline Gelen Manisa'nın Alaşehir İlçesinde Üzüm İhracat Rakamları Geçen Yılı Geçti. Kaymakam Musa Uslan, Sezonun Bitmesine 3 Ay Kala İhracat Rakamının Şimdiden 98 Milyon Doları Bulduğunu Açıkladı.

Yaş sebze ve meyve ticaretinin adeta ihracat merkezi haline gelen Manisa'nın Alaşehir ilçesinde üzüm ihracat rakamları geçen yılı geçti. Kaymakam Musa Uslan, sezonun bitmesine 3 ay kala ihracat rakamının şimdiden 98 milyon doları bulduğunu açıkladı.

Alaşehir Kaymakamı Musa Uslan ilçe ekonomisine yön verecek yatırımları değerlendirdi. Alaşehir'in kıyı kenti olmamasına rağmen Gümrük Müdürlüğü'ne kavuştuğunu ve ihracat kapısı olduğunu belirten Uslan, şöyle konuştu: "Oysa ihracat kapıları genellikle deniz ulaşımının olduğu bölgelerde bulunur. Yaş sebze ve meyve ihracatının yoğunluğu nedeniyle Alaşehir ihracat merkezi haline gelmiştir. İhracat sezonu bitmemesine rağmen geçen yılki ihracat rakamı bugünden aşılmıştır" dedi.

Alaşehir Gümrük Kapısı'ndan 2006 yılında yapılan ihracat sonucu 97 milyon 644 bin dolar ihracat geliri sağlandığını hatırlatan Kaymakam Uslan, sözlerine şöyle devam etti: "Bunun sonucu olarak Alaşehir'e 'İhracat Kapısı' ünvanı verildi. Bu yıl bugün itibariyle ihracat rakamı 98 milyon doları aştı. Sultaniye ihracatının 3 ay daha süreceğini düşünürsek bu rakam daha da artacaktır. Hedefimiz ihracat rakamını her yıl biraz daha artırmak olacaktır."

Alaşehir'den yapılan ihracatın sezonluk yerine on iki aya yayılması için çalışmalar yapıldığını belirten Kaymakam Uslan, sözlerine şöyle devam etti: "İşletmelerin çalışma sezonlarını uzatmaları, çevremizde sadece sultaniyeye bağlı kalmadan üzüm çeşitlerini artırarak 12 ay ihracat yapılabilecek ürünlerin yetiştirilmesi gerekiyor. İlkbaharda çilek ile başlayan ve kiraz, kayısı, şeftali, üzüm ile devam eden ihracat ürünlerini kış aylarında da kışlık ürünlerle sürdürmeliyiz. Bunun için seracılıkla ilgili

araştırmalarımız sürüyor."

Bölgenin iklim olarak seracılığa uygun bir bölge olduğunu anlatan Uslan, konuşmasını şöyle tamamladı: "Seracılığın geliştirilmesi ve ihracatlık ürün yetiştirilmesi için araştırmalarımız devam ediyor. Manisa olarak Türkiye üzüm üretiminin yüzde 89.68'i ilimizden karşılanıyor. Alaşehir'de 18 bin 380 hektar alanda bağcılık yapılıyor. Üretim ve pazarlamada Alaşehir ve çevresinde kurulan işletmelerde AB standartlarında işlenen üzüm yılda ortalama 120-150 bin ton olarak yurt dışına ihracat yapılmaktadır.

Alaşehir'den Almanya, Belçika, İngiltere, Hollanda gibi Avrupa ülkeleri ile Rusya'ya ihracat yapılıyor. İhracat yapılan ülke sayısını artırarak yeni ihracat yapabileceğimiz ülkelerle bağlantı kurma çalışmaları sürüyor. Amacımız tüm dünya ülkelerine ihracat yapabilmek."

(ND-ÖA-YK-HO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi
title
Close