Uymsib Başkanı Çalı: 2014'te Siyah İncir İhracatında Yüzde 10'luk Artış Bekleniyor
Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği (UYMSİB) Başkanı Dr. Salih Çalı, 2013 yılı için 16 bin 400 ton ihraç yapılan Bursa Siyah İnciri'nde 2014 yılı ihracatında yüzde 10'luk bir artış öngördüklerini bildirdi.
Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği (UYMSİB) Başkanı Dr. Salih Çalı, 2013 yılı için 16 bin 400 ton ihraç yapılan Bursa Siyah İnciri'nde 2014 yılı ihracatında yüzde 10'luk bir artış öngördüklerini bildirdi. Çalı, "Bursa siyah incirinde 2014 yılında ton bazında 18 bin ton ile 40 milyon dolarlık bir ihracat bekliyoruz" dedi.
UYMSİB, Bursa Siyahı İnciri Konferansı Ve Sektör Toplantısı'na evsahipliği yaptı. UYMSİB'den yapılan açıklamaya göre Bursa Vali Yardımcısı Hüseyin Eren'in yanı sıra Bursalı siyah incir üreticileri, ihracatçıları, siyah incir üretim yapılan mahallelerin muhtarların yanı sıra kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile diğer ilgililerin katılım gösterdiği toplantının açılışında konuşan UYMSİB Başkanı Dr. Çalı, Bursa siyah incirinin 2014 ihracat hedeflerinden bahsetti.
2013 yılında Bursa siyah incirinde ton bazında 16 bin 400 tonluk bir üretim ile 35 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştirildiğini hatırlatan Dr. Çalı, 2014'te bu rakamda yüzde 10'luk bir artış beklediklerini belirtti. Dr. Çalı, Bursa siyah incirinde 2014 yılında ton bazında 18 bin ton ile 40 milyon dolarlık bir ihracat beklediklerini vurgulayan Çalı, bu artışın yüzde 10 aşabileceğini ifade etti.
-"40 MAHALLEDEN 30 ÜLKEYE İHRACAT"-
Bursa'da 40 mahallede incir üretiminin yapıldığını belirten Dr. Salih Çalı, bu incirin 100'ün üzerindeki ihracatçı aracılığıyla dünyada 30 civarı ülkeye ihraç edildiğini dile getirdi.
Bursa Siyah İnciri'nin ABD pazarında yer alması için çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini vurgulayan Çalı şunları kaydetti:
"Çalışmalarımız 2007 yılında başlamıştı. 2012 yılı Eylül ayında adetleri olmamasına karşın üst düzey teknik yetkililer arazide Bursa siyah incirinde incelemelerde bulundular ve bir protokolle ABD'ye incir ihraç izninin alınacağını ifade etmenlerine karşın, 2013 Nisan ayında ABD'den gelen yazılı cevapta, uluslararası geçerliliği olan ve teknik engelin aşıldığına ilişkin bir rapor beklediklerini belirttiler. Bu yüzden bu süreç en az 2 yıl kadar daha uzadı."
-"İNCİR ARAŞTIRMA İSTASYONU KURULMASI İSABETLİ OLACAK"-
Bursa'da, Aydın'dakine benzer bir incir araştırma merkezinin kurulabileceğini kaydeden UYMSİB Başkanı Dr. Salih Çalı, "Aydın'daki kadar kapsamlı olmasa da Bursa'mızda da başlangıçta küçük bir merkez oluşturulabilir diye düşünüyorum. Bu kapsamda gelecek yıllarda yeni gelişmeler olabilir" dedi.
UYMSİB olarak her zaman üreticilerin yanında olduklarını kaydeden Çalı şu açıklamalarda bulundu:
"Bizim yeni pazarlara girebilmemiz için güçlü olmamız lazım. Biz biliyoruz ki güçlü üretici olmadan güçlü ihracatçı olmaz, güçlü ihracatçı olmadan da güçlü üretici olmaz. Bu bilinçle hareket ediyoruz."
-AKSOY: "BURSA SİYAH İNCİRİ ÇOK ÖZEL BİR ÜRÜN"-
Dr. Salih Çalı'nın ve Bursa Vali Yardımcısı Hüseyin Eren'in yaptığı açılış konuşmalarının ardından toplantıya katılan Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü'nden Prof. Dr. Uygun Aksoy da dünyadaki incir üretimindeki son gelişmeler ile Türkiye'deki gelişmeler hakkında verdiği konferansta açıklamalarda bulundu.
İncirin özel bir meyve olduğunu söyleyen Prof. Dr. Uygun Aksoy, "Bursa siyah inciri ise çok özel bir ürün. Çok hassas bir ürün. Bu değerli ürüne daha fazla özen göstermemiz lazım" diye konuştu.
Dünyada incir üretiminde Türkiye'nin önemli bir konumda olduğunu söyleyen Prof. Dr. Aksoy, Akdeniz Havzası ülkelerinin yanı sıra ABD ve Brezilya gibi ülkelerin de incir üretiminde önemli ülkeler olduğunu hatırlattı.
Prof. Dr. Uygun Aksoy'un açıklamalarının ardından geçilen serbest kürsü kısmında da programa katılan üreticiler ve ihracatçılar, özellikle pazarda yaşanan sorunlarla ilgili olarak geniş kapsamlı katımla sorunlara çözüm arayışlarının devam edeceğinde mutabık kalarak görüşlerini bildirdiler.