Haberler

UÜ'de Yerli Otomobil Paneli

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HEXAGON Danışmanlık Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Jan Nahum, otomotiv sektörüyle ilgili stratejik kararların artık yurt dışında verildiğini söyledi.

Tasarım, mühendislik ve prototip üretim hizmetleri alanında faaliyet gösteren HEXAGON Danışmanlık Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Jan Nahum, geçmişte Türk otomotiv sanayiine yeterli destek verilmediği için otomotiv sektörüyle ilgili stratejik kararların artık yurtdışında verildiğini söyledi.

Uludağ Üniversitesi II. Bilgilendirme ve Ar-Ge Günleri'nde düzenlenen "Yerli Otomobil Üretimi" konulu panelde otomotiv sanayicilerinin yerli otomobil üretebilmelerinin şartları ele alındı. UÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferruh Öztürk'ün yönettiği panele, Okan Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi'nden Prof. Dr. Orhan Alankuş, Atılım Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nden Prof. Dr. Bilgin Kaftanoğlu, Bosch AŞ. Teknik Genel Müdürü Dr. Andreas Wolf katıldı.

Panelde konuşan Jan Nahum, Türkiye'nin ne yapıp edip kendi otomobilini mutlaka yapması gerektiğini, ancak şu anda yabancı yatırımcıların gitmesini önlemek için her türlü desteği vermesinin şart olduğunu söyledi. Türkiye'nin şu anda yapması gereken şeyleri sıralayan Nahum, "Mevcut yatırımcılar yeni model getirmese de onları korumalı, kollamalıyız. Var olan üreticilerimiz rekabet edebilmeli ki Avrupalı üreticiler bizimle rekabet edemez hale gelsin. İşte bunları yaptıktan sonra ne yapıp edip kendi otomobilimizi yapmalıyız. Bizim üretim tesislerimiz zaten var, ama AR-GE ve tasarım konusunda bir adım öne gidemiyoruz. Oysa tesis marka yapmaz. Marka olmak için dünya tüketicilerinin ne istediğini bilmemiz lazım. Dünyadaki hayat tarzını, trentleri öğrenmemiz lazım. Yabancı ortağımıza, sen bana para ver, ben kendi markamı yapayım diyemeyiz" şeklinde konuştu.

"NAHUM'DAN TASARIM TÜYOSU"

İnsanların zihninde 50 bin kelimelik bir kapasite olduğuna işaret eden Jan Nahum, "Markamızla, insanların zihninde yer kapma savaşı vermeliyiz" dedi ve "yaşlanan, engelli ve obez nüfusa hitap eden hiçbir araç bugüne dek sunulmuş değil" diyerek tasarımcılara otomobil modeli ve markası konusunda tüyo verdi.

Nahum, 2030'lu yıllarda fosil yakıtlar azalacağından, elektrikli aracın gündeme geleceğini ve şimdiden bu yönde araştırmalar yapmanın yerinde olacağını kaydetti.

Atılım Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nden Prof. Dr. Bilgin Kaftanoğlu da, elektrikli araçların uzun vadede çözüm olacağı görüşünü destekleyerek, "Türkiye bir an önce devlet politikalarıyla da desteklenerek akü ve özel elektrik motorları geliştirmelidir, bu konuda da yetişmiş yetenekli insanlar ülkemizde vardır" diye konuştu.

"BOR VE HİDROJEN ÖNEMLİ"

Okan Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi'nden Prof. Dr. Orhan Alankuş da, "Türkiye'nin bor zenginliği var. Doğru bir teknolojiyle iyi bir fizibilite yapmak lazım. ABD Başkanı Obama, yakıt hücresinin uzun vadeli olduğunu açıkladı ve bu konudaki çalışmaları yavaşlattı. İstanbul'da UNIDO'nun kurduğu bir hidrojen merkezi var. Bu tip konuları bulmaya çalışmalıyız" dedi.

Soruların ardından Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İrfan Karagöz, panelistlere teşekkür ederek plaket verdi. - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi
Yenidoğan Çetesi lideri Fırat Sarı sanık kürsüsünde! İşte ilk sözleri

Bebek katili çetenin lideri sanık kürsüsünde! İşte ilk sözleri

'Kayyum atanacak belediye sayısı 16'yı bulacak' iddiası

"16 belediyeye daha kayyum" iddiası! Bir şehre özellikle dikkat çekildi

İstanbul'da kar yağışı beklenen ilçeler

İşte İstanbul'da kar yağışı beklenen ilçeler

Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

title