Ünlü Kahve Zinciri Starbucks'ın Kahveleri Fil Dışkısından Mı Elde Ediliyor?
ABD'li kahve zinciri Starbuck hakkında sosyal medya üzerinden hızla yayılan kahvelerinin fil dışkısından yapıldığı iddiası küresel çapta bir etki uyandırdı. Her şeye rağmen tüketilmeye devam edilen Starbucks kahveleri gerçekten fil dışkısından mı yapıldı?
SOSYAL MEDYANIN GÜCÜ
Birkaç yıl önce sosyal medyada paylaşılan haberde 'ın kahvelerinde fil dışkısı kullandığını itiraf ettiği yazılmış ve söz konusu iddianın ise European Food Organisation (EFO) tarafından ortaya atıldığı söylenmişti. Bunun üzerinde Starbucks yetkililerinin de özür diledikleri haberde yer almıştı. Çıkan haber, Facebook'da kurulan ''Helal Platform'' ve ''Gizli Dosya'' adındaki gruplar sayesinde toplamda yaklaşık 3 bin kişi tarafından paylaşılıp, 4 bin beğeni alarak geniş kitlelere aktarıldı. Üstelik 2015 yılında Güneş Gazetesi konuyu tekrar haberleştirip gazetesine taşıdı.
İDDİANIN KAYNAĞI ''KİRPİCE.COM''
Ortaya atılan ve sosyal medya sayesinde hızla yayılan Starbucks'ın kahvelerinde fil dışkısı kullandığı itirafı tamamen asılsız. İlk yazılan haberin, 5 Mart 2015 yılında parodi haberler yapan ''Kirpice.com'' dan alındığı ortaya çıktı. Kirpice.com'un haberlerinin altında da mizah ve eğlence amaçlı parodi haberler yaptıkları ibaresini görmek mümkün. Mizah içerikli haberin beklenmeyen bir etki yaratması üzerine site, konuyla ilgili açıklama da yaptı.
''EUROPEAN FOOD ORGANİSATİON'' ADINDA BİR ŞİRKET BULUNMUYOR
İddiayı ortaya attığı belirtilen European Food Organisation isimli kuruluş da gerçekte bulunmuyor. Bahsedilen kuruma en yakın European Food Safety Authority bulunuyor. Fakat Starbucks ile ilgili kurumun sayfasında haber bulunmuyor. Kartopu etkisi yaratan iddia, 20 Temmuz 2016 yılında da ''Gulf News'' adında bir haber sitesinde de kullanıldı ve Starbucks yetkilileri haberi tekrar yalanladı.
GERÇEK FİL DIŞKISINDAN KAHVE
Fil dışkısından yapılmış kahve belki Starbucks'ın değil ama ''Black Ivory'' adındaki bir şirketin ürettiği bir kahve. Gerçek fil dışkısından yapılan ve bardağı 50, kilosu 1100 dolar olan kahve, Tayland'ta yapılıyor. Koruma altındaki fillere kahve yediriliyor ve kahve filler tarafından sindirilerek, özel işlemin ardında kahve tozuna dönüştürülüyor.
(Kaynak: Teyit.org)