Haberler

Üniversiteler Depreme Dayanıklı Bina Tasarımında Yarıştı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışmasında üniversite öğrencilerinin tasarladığı bina maketlerinin depreme dayanıklılık performansları ölçüldü.

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından düzenlenen Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması'nda üniversite öğrencilerinin tasarladığı bina maketlerinin depreme dayanıklılık performansı yarıştı.

DASK'ın düzenlediği Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması'nın? finali İstanbul Kongre Merkezi'nde başladı. Finalde, inşaat mühendisliği öğrencilerinden oluşan 39 takımın bir iş kulesi olarak tasarladıkları bina maketlerinin depreme dayanıklılık performansı, depremi simüle eden sarsma masasında farklı şiddetteki 3 depreme karşı ölçüldü.

Yarışma finalinin açılışında konuşan Hazine Müsteşar Yardımcısı Burhanettin Aktaş, Türkiye topraklarının büyük çoğunluğunun farklı derecelerde deprem riski taşıdığına işaret ederek, depreme dayanıklı binaların depreme hazır bir Türkiye için önemli olduğunu söyledi

Depremi engellemenin mümkün olmadığını, ancak yapılacak çalışmalarla depremin yarattığı can ve mal kayıplarının en aza indirilebileceğini belirten Aktaş, Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması'nın bu amaca hizmet eden bir proje olduğunu ifade etti.

Aktaş, toplumda önlem alma bilincini geliştirmek ve doğru tasarlanmış sağlam binaların önemini anlatmak bakımından bu tür çalışmalara ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Alınan önlemlere rağmen, oluşan bazı maddi kayıplar varsa, bunları da sigorta mekanizması ile gidermemiz gerekir. Bugün Türkiye'de zorunlu deprem sigortasıyla depreme karşı güvence sağlamış 6,4 milyonun üzerinde konut var. Bu rakam sigorta yaptırması gereken konut sayısının yüzde 36'sına tekabül ediyor. Türkiye gibi sigorta bilincinin yeni gelişmekte olduğu bir ülkede bu rakam önemli bir başarıya işaret ediyor. Ancak temennimiz tüm konutların sigorta yaptırmasıdır. Sigorta alışkanlığının yaygınlaşması maddi kayıpların hızlı ve kolay bir şekilde telafi edilebilmesi bakımından oldukça önemli."

DASK Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı ise DASK'ın kuruluşundan beri pek çok önemli sosyal sorumluluk projesine imza attığını belirterek, "Bu yarışmayı düzenlemekteki temel amacımız, güvenli yapılaşmaya dikkat çekmek, depreme karşı farkındalığı artırmak ve deprem sigortası yaptırmayı teşvik etmektir. Bunu yaparken ilgi çekici temalar bulmaya ve toplumda olumlu yönde davranış değişikliği meydana getirebilecek projeler üretmeye çalışıyoruz. Bu yarışmayı her yıl geliştirerek düzenli olarak yapmayı planlıyoruz" diye konuştu.

Hedef, 2017'de 10 milyon deprem sigortalı konut

DASK Yönetim Kurulu Üyesi ve Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik, ABD'de 11 yıldan beri düzenlenen yarışmayı Türkiye'ye getirerek bir ilke imza attıklarını ifade etti.

Yarışmaya 28 üniversiteden 49 takımın proje dosyalarıyla başvurduğunu ve bu takımlardan 42'sinin finale kalma başarısı gösterdiğini aktaran Erdik, "Bugün ise maketini tamamlayan 39 takım yarışacak. İnşaat mühendisi adayı üniversite öğrencilerimizin ve onlara danışmanlık yapan değerli akademisyen arkadaşlarımızın yarışmamıza gösterdiği yoğun ilgiden büyük mutluluk duyuyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

DASK Koordinatörü İsmet Güngör de ulaştığı yaklaşık 6,5 milyon poliçe adediyle DASK'ın dünyada bu alandaki en büyük üç havuzdan biri haline geldiğine dikkati çekerek, son iki yılda sigortalı konut sayısında önemli artış sağladıklarını söyledi.

Hedeflerinin 2017 sonunda 10 milyon zorunlu deprem sigortalı konuta ulaşmak olduğunu aktaran Güngör, "Kuruluşumuzdan bugüne kadar 437 depremin zorunlu deprem sigortalı konutlarda neden olduğu küçük, orta ya da büyük düzeydeki hasarlar için 158 milyon lira hasar ödemesi yaptık. Bu ödemenin 122 milyon lirası Van, 3 milyon lirası Simav için yapıldı. Şu anda DASK'ın toplam ödeme gücü yaklaşık 12 milyar lira" diye konuştu

Güngör, zorunlu deprem sigortası verilerine ilişkin şunları kaydetti:

"Zorunlu deprem sigortalılık oranı en yüksek iller arasında yüzde 60,2 ile Yalova, yüzde 59,6 ile Bolu, yüzde 56,4 ile Düzce, yüzde 55,3 ile Tekirdağ ilk sıralarda geliyor. Zorunlu deprem sigortalı konut oranı büyük illerden İstanbul'da yüzde 44,5'e, Ankara'da yüzde 43'e, Antalya'da yüzde 40,9'a, İzmir'de yüzde 35,6'ya, Kayseri'de yüzde 28,1'e ulaştı. Yakın zamanda deprem yaşayan illerde de zorunlu deprem sigortalı konut oranı artıyor. Kocaeli yüzde 44,5, Çanakkale yüzde 44,9, Elazığ yüzde 25,9, Kütahya yüzde 25,6, Van yüzde 24,9 ile bu iller arasında yer alıyor."

Güngör, DASK'ın düşük maliyetli operasyon yapısı ve uygun fiyatlı zorunlu deprem sigortası yapısının afet sigortası konusunda çalışma yapmak isteyen ülkeler için model haline geldiğini de sözlerine ekledi.

Büyük ödül, depremi simüle eden sarsma masası

DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması'nın finali bina maketlerinin teknik değerlendirmesi ve takımların proje sunumlarıyla 14 Haziran Cuma günü başladı. Final etkinliğinin üçüncü gününde bina maketlerinin depremi simüle eden sarsma masasında dayanıklılık ölçümlerine başlandı. Yarın sona erecek yarışmada teknik şartnameye uygunluk, sunum ve depreme dayanıklılık performansına göre üç takım dereceye girmeye hak kazanacak.

Birincilik ödülünü almaya hak kazanan takım, üniversitesinin inşaat mühendisliği bölümüne eğitim amaçlı kullanılmak üzere depremi simüle eden sarsma masası kazandıracak. Ayrıca birinci takım 10 bin lira, ikinci takım 5 bin lira, üçüncü takım 3 bin lira değerindeki para ödülünün sahibi olacak. DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması'nda dereceye giren takımlar "www.daskbinatasarimi.com" adresinden duyurulacak.

Kaynak: AA / Ekonomi
title
Close