Uluslararası Yatırım Zirvesi
SPK Başkanı Ertaş: "Bir rapora göre 2030 yılına kadar dünyanın 21 trilyon dolar altyapı yatırımı yapması gerekiyor.
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, bir rapora göre 2030 yılına kadar dünyanın 21 trilyon dolar altyapı yatırımı yapması gerektiğini belirterek, "Bu kadar büyük yatırımları kamu kaynaklarıyla finanse etmek hemen hemen hiçbir ülkenin üstlenebileceği bir yük değildir" dedi.
Ertaş, Uluslararası Yatırım Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, bu yılın son çeyreğinde ABD Merkez Bankası'nın (Fed) parasal genişleme politikasına son verebileceğini, 2015'ten itibaren de faiz artırımı konusunda adım atacağının aşağı yukarı kesin olduğunu, izleyeceği politikaları üç aşağı beş yukarı tahmin ettiklerini söyledi.
Bunun, gelecek dönemde paranın bugünkünden daha kıt, faizlerin de daha yüksek olacağı bir döneme gidildiği anlamına geldiğini belirten Ertaş, Türkiye'nin son dönemdeki ekonomik performansına da değindi.
Türkiye'nin kişi başına 25 bin dolarlık gelir hedefine yönelik politikalar uyguladığına dikkati çeken Ertaş, yüzde 5'in üzerinde istikrarlı bir büyüme sağlanması halinde, kişi başı gelir hedefinin gerçekleşir olarak görüldüğünü söyledi.
Türkiye son 10 yılda enerji sektöründe kurulu kapasitesini yüzde 79 oranında artırdığını belirten Ertaş, "Yatırımcılarımıza enerji sektörüyle yakından ilgilenmelerini tavsiye ediyoruz" dedi.
Bir rapora göre 2030 yılına kadar dünyanın 21 trilyon dolar altyapı yatırımı yapması gerektiğini anlatan Ertaş, "Bu kadar büyük yatırımları kamu kaynaklarıyla finanse etmek hemen hemen hiçbir ülkenin üstlenebileceği bir yük değildir" diye konuştu.
Ertaş, Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşılabilmesi için enerji ve ulaşım sektöründe sadece 250 milyar dolarlık projelendirilmiş yatırımları olduğunu belirterek, bunu kamu kaynaklarıyla finanse etmenin oldukça zor olduğunu ve özel sektörün kaynaklarına oldukça ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
"Türkiye'nin mevzuatı AB direktifleriyle uyumlu"
SPK Başkanı Ertaş, Türkiye'de geçen yıl yeni bir Sermaye Piyasası Kanunu yayınlandığını hatırlatarak, şunları kaydetti:
"Tüm kurumsal ve hukuki altyapımızı yeniledik. Şu anda Londra'da Frankfurt'ta hangi sermaye piyasası mevzuatı uygulanıyorsa Türkiye'nin mevzuatı da birebir AB direktifleriyle uyumludur. Dolayısıyla küresel yatırımcıların Türkiye'ye yatırım yaptıklarında hangi hukuki mevzuatla karşılaşacakları konusunda kafalarında bir soru işareti olmaması gerekir. Varsa o konuda kendilerini aydınlatmaya da her zaman hazırız."
Yeni mevzuatla birlikte, altyapı finansmanına yönelik olarak yurt dışında uygulamaları görülen pek çok araç ve kurumun Türk hukuk sistemine geçerlilik kazandırdıklarını aktaran Ertaş, gayrimenkul yatırım ortaklıkları, altyapı gayrimenkul yatırım ortaklıkları, gayrimenkul yatırım fonları, tahviller, bonolar, sukuklar, gayrimenkul sertifikaları ile yurt dışında tanınan her türlü sermaye piyasası aracının Türk hukuk sisteminde mevcut olduğunu anlattı.
Altyapı yatırım ortaklıklarıyla ilgili geçen yıl çok kapsamlı bir düzenleme yapıldığını hatırlatan Ertaş, bu konuyu yatırımcıların özellikle takip etmesi gerektiği tavsiyesinde bulundu.
Türkiye ekonomisinin büyümesindeki devamlılığı sağlayabilmek ve enerji kaynaklı cari açığı azaltmak için kamu yatırımları yapmanın herkes için bir zorunluluk ve ihtiyaç olduğunu vurgulayan Ertaş, "Türkiye ticaret ve enerji yollarının üzerindeki jeo stratejik konumu, dinamik ve genç nüfusu, önemli altyapı projeleriyle birlikte inanıyoruz ki uluslararası yatırımcılar için bir cazibe merkezi. Yatırımların, kamu kaynakları yerine özel kaynaklarla finanse edilmesi gerekiyor. Biz diyoruz ki çözüm, sermaye piyasalarında. Her şirketin semraye piyasası enstrümanlarını mutlaka kullanması gerekiyor" diye konuştu. - İstanbul