Uluslararası Türkmenistan Yatırım Forumu
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkan Yardımcısı Ahmet Ocak, Türkiye'de enerji sektörü özelleştirilene kadar Cumhuriyet döneminde yapılan elektrik projesi sayısının 200 olduğunu, bu rakamın özelleştirme sonrası 3 bini geçtiğini belirterek, "Türkiye olarak bilgilerimizi, birikimlerimizi sizin (Türkmenistan'ın) kaynaklarınızla birleştirerek insanlığın hizmetine sunmalıyız" dedi.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkan Yardımcısı Ahmet Ocak, Türkiye'de enerji sektörü özelleştirilene kadar Cumhuriyet döneminde yapılan elektrik projesi sayısının 200 olduğunu, bu rakamın özelleştirme sonrası 3 bini geçtiğini belirterek, "Türkiye olarak bilgilerimizi, birikimlerimizi sizin ( Türkmenistan'ın) kaynaklarınızla birleştirerek insanlığın hizmetine sunmalıyız" dedi.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ev sahipliğinde düzenlenen Uluslararası Türkmenistan Yatırım Forumu kapsamındaki "Türkmenistan'ın Petrol, Gaz ve Kimya Sanayisinde Yatırım Olanakları" panelinde konuşan Ocak, Türkiye ve Türkmenistan şirketlerinin birlikte çalışarak uluslararası bir yapıya kavuşmaları gerektiğini anlattı.
Ocak, iki ülke liderleri arasındaki iş birliğinin olumlu etkilerinin görüldüğünü ve iki ülkede karşılıklı faaliyet gösteren firma sayısının arttığını belirterek, "Bu firmaların iş birliği yapıp uluslararası firmalar haline gelmesi gerekli. Başkasının sunduğu hizmet farklı, kendi yaptığın hizmet farklı. Bunu kendi insan kaynağımızla desteklemediğimiz sürece, başkalarının hegemonyasına gireriz. Bunları birlikte yapıp, iş birliğiyle, ülkelerimizi dünya standartlarına getirip, bizler de Türkiye olarak bilgilerimizi, birikimlerimizi sizin kaynaklarınızla birleştirerek insanlığın hizmetine sunmalıyız" değerlendirmesinde bulundu.
Türkmenistan'ın sahip olduğu zengin kaynakların yanı sıra bu kaynakları verimli kullanabilmek için altyapı çalışmalarına da önem verdiğine değinen Ocak, "Türkmen kardeşlerimiz kaynaklarını verimli kullanmaya çalışıyorlar. Altyapılarını sağlam yapmaya çalışıyorlar. Kaynağınız olabilir ancak bunları verimli kullanmak önemli" dedi.
TEDAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mükremin Çepni de, 2008 yılından başlanarak yapılan özelleştirmeler sonucu 13 milyar lira gelir elde ettiklerini, özelleştirmelerin ardından eğitim konusunu kendilerine misyon edindiklerini ve son 6 yılda 100 bin kişiye eğitim verdiklerini belirterek, "TEDAŞ olarak Türkmenistan'la hem eğitim hem özelleştirmeler konusunda iş birliği yapabiliriz" dedi.
Sadece Türkiye'deki kurumlara değil, başka ülkelerin kurumlarına da eğitim verdiklerini vurgulayan Çepni, Sudan, Lübnan, Afganistan, Suudi Arabistan ve Çad gibi ülkelerden yakın zamanda eğitim için geleceklerini söyledi.