Uludağlı İhracatçı Kirazı Kilosu 4.60 Dolardan İhraç Etti
Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Salih Çalı, Türkiye'nin kirazı kilogramı ortalama 2 Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Salih Çalı, Türkiye'nin kirazı kilogramı ortalama 2.80 dolardan ihraç...
Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Salih Çalı, Türkiye'nin kirazı kilogramı ortalama 2 Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Salih Çalı, Türkiye'nin kirazı kilogramı ortalama 2.80 dolardan ihraç ederken, birliklerinin kilogramını 4.60 dolardan ihraç ettiğini söyledi. Çalı, "Buradaki başarı ihracatçılarımızın ileri teknolojiyi kullanması katma değer yaratması ile ilgilidir" dedi.
UYMSİB'den yapılan açıklamaya göre, Bursa Valiliği ve UYMSİB ortaklaşa "Uluslararası Ticareti ile Bursa'da Kiraz" panelini düzenledi. Ardından UYMSİB, kiraz sektörü için önemli bir kazanım olan dünyada ABD ile aynı zamanda ilk kez Türkiye'de kullanılan ileri teknolojiye dayanan "kiraz ayıklama-boylama-paketleme" teknolojisinin tanıtımını yaptı. Türk kiraz sektörüne büyük katkı sağlayacak teknoloji ilk kez dünyanın en büyük kiraz üreticisi tarım tesisleri arasında yer alan Alara Tarım Tesisleri tarafından sektöre kazandırıldı.
-TÜRKİYE'DE 450 BİN TON KİRAZ ÜRETİLİYOR-
Kiraz ihracatını değerlendiren Çalı, "Türkiye, kiraz üretiminde birinci sırada, ihracatta ise ABD'nin ardından ikinci sırada yer alıyor. Yıllar itibarıyla iniş-çıkışlar gösteren kiraz ihracatımız 2012 yılında miktar olarak 57 bin ton değere ulaşarak 160 milyon dolar ile rekor kırmıştır" diye konuştu. Türkiye'de yaklaşık 450 bin ton kiraz üretimi yapıldığını, Bursa'nın ise bu rakamın yaklaşık 26 bin tonunu oluşturduğunu belirten Çalı, şöyle konuştu: "Türkiye ortalama kirazı kilogramı 2.80 dolardan ihracatını gerçekleştirirken, UYMSİB kilogramı 4.60 dolara ihraç ediyor. Birlik olarak kiraz ihracatımızın katma değeri daha yüksek olmuştur. Bu değer artışında ihracatçılarımızın başarısı, ileri teknoloji kullanması ve ürünlerini daha üst düzey pazarlara satabilmesidir."
-JAPONYA'YA KİRAZ İHRACI İÇİN ONAY BEKLENİYOR-
Çalı, kiraz ihracatında yeni pazarlara ulaşmak için de yoğun bir çaba içerisinde olduklarını ifade ederek, "Birlik olarak Japonya'ya kiraz ihracatı için 10 yıldır çalışıyoruz. Japonya'dan bu yıl içerisinde onay bekliyoruz. Bu pazara girmek gerçekten önem arzediyor. Bugün kiraz ihracatında dünya birincisi olan ABD'nin bu hale gelmesinin nedeni bu pazarı 1982 yılından bu yana elinde tutmasıdır" dedi.
Birlik olarak bir başka sıkıntılarının da Bursa siyah inciri olduğunu söyleyen Salih Çalı, "ABD'ye, Bursa siyah inciri ihracat izni alma çalışmalarımız devam ediyor. ABD, ipe un seriyor. 7 yıldır bu ülkeye ihraç izni almak için uğraşıyoruz. Akdeniz Meyve Sineği olabilir endişesi ile bütün taleplerimizi geri çeviriyorlar. İpe un seriyorlar" diye konuştu. - Ankara