Uludağ'da Ekonomi Zirvesine Katılan Babacan: Eğitimde Köklü Reformlar Yapmamız Gerekiyor (8)
Uludağ'da EKONOMİ ZİRVESİNE KATILAN BABACAN.
Uludağ'da EKONOMİ ZİRVESİNE KATILAN BABACAN: EĞİTİMDE KÖKLÜ REFORMLAR YAPMAMIZ GEREKİYOR (8)
BAŞARAN ULUSOY: BU DÜNYADA BELKİ CEZA ALMAZSINIZ, AMA AHİRET MAHKEMESİNDE CEZA ALIRSINIZ
Uludağ Ekonomi Zirvesi'nin 'Turizmde yeni Dönem' konulu oturumunda konuşan TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, Türkiye'nin değiştiğini ve geliştiğini kabul etmek gerektiğini belirterek, 1980'de kültür turlarıyla başlayan turlarda 20 uçakta 4 bin, bugün 350 uçakta 80 bin koltuk kapasitesi olan Türkiye olduğunu söyledi.
Türkiye'nin 12'si uluslararası 45 havaalanı bulunduğunu, yatak kapasitesinin yüzbinlerden milyonlara ulaştığını ve 3 yat limanı bulunduğunu hatırlatan Ulusoy, "Türkiye olarak cari açığı kapatmakta da başarılı olduğumuza inanıyorum. İhracatçıları tebrik ediyorum" dedi.
Ulusoy, bugün dünyada korunabilir alan miktarı yüzde 12. 8 olduğunu, Türkiye'de ise yüzde 3.9 olduğunu vurgulayarak, "Tabiatla ne kadar oynarsan, doğa senden o kadar intikamını alıyor ve maalesef biz de tabiatla oynamaya başlamışız" dedi.
Geçtiğimiz yıl yurt dışındaki itibarımızın en önemli faktörlerinden birisinin Sümela'da ayin yapılması olduğunu kaydeden Ulusoy, şöyle devam etti: "Dünya Türkiye'ye başka bakmıştır. Sektörün dertleri var. Biz teşvik istemiyoruz. Sayın Babacan Allah'tan burada yok. Çünkü bir turizmci gördüğü zaman ertesi gün vergi geliyor. Bir toplantıda kendisine söyledim. 'Biz havaalanı vergisi 10 dolara düşsün' dedik, onlar 15 dolara çıkardılar. Biz elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Bizi gören hemen 'turizm iyi' diyorlar. Bu sefer durumun iyi olduğunu unutturmaya çalışıyorum. Çünkü ertesi gün yine bize vergi yükü geliyor mu diye. Biz fiyat artışlarından rahatsız değiliz. Ama bir yıl önce fiyatları veriyoruz. Bir paket turu yapıyorsunuz. Ancak daha turizm mevsimi başlamış fiyatları vermişsiniz, 3 ay sonra biz fiyatları artırıyoruz deniyor. Bakın burada belediyelere sesleniyorum. Artık akıllarına geldiği zaman ruhsat vermeyin kardeşim. Yani rant peşinde koşacaksınız diye yeter. Bu ülkenin doğasını tahrip ettirmeyin. Türkiye'de kaç tane mimar var? Türkiye'de 70 milyon mimar var. Herkes mimar. Böyle bir şey var mı? Bu görüntü kirliliğini belediyelerin kaldırması lazım. Belediye başkanlarına diyorum ki Allah aşkına artık yapmayın. Bu dünyada belki ceza almazsınız ama ahiret mahkemesinde ceza alırsınız."
MERSİN'E GOLF TESİSLERİ
Özdoğan Grup Yönetim Kurulu Üyesi Ali Özdoğan da, golf turizmine ağırlık verilmesi gerektiğini belirterek, "Mersin bölgesine yeni golf tesisleri yapılarak bu bölge turizme kazandırılabilir. Kongre ve spor turizmi de artık bizim için olmazsa olmazlardan biri" dedi.
ULUDAĞ'IN ÇOK CİDDİ SORUNLARI VAR
Alkoçlar Yönetim Kurulu Başkanı Ender Alkoçlar da, Uludağ'ın Türkiye'deki ilk gerçek organizasyonların yapıldığı kayak merkezi olduğunu belirterek, "Çok ciddi sorunları olan bölge. Burası sadece bir kayak merkezi değil, kongre merkezi, termal merkezi olabilir. Alt yapı sorunlarımız çok büyük. Yeni imar planlarının belirlediği yerde 3-4 bin kişilik kongre merkezinin inşa edilmesi gerekir. Uludağ'daki turizmi 12 aya yayabilmek için spor alanlarının da yapılması gerekir. Uludağ kış turizmi yapılıyor, ama süresi en fazla 3,5 ay. Turizm bakanlığının bir çalışması var" diye konuştu.
HARCAMA KAPASİTESİ YÜKSEK MİSAFİRLER TÜRKİYE'YE GELMELİ
ETS Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ersoy ise, "Bize ucuz turist geliyor, çok harcamıyor anlayışları var. Türkiye turist alan bir ülke haline geldi. Türkiye ikinci aşamaya geldi. Gelen misafirlerden şikayet edilmemesi lazım. Cebindeki parayı nasıl alacağımızı planlamamız lazım. Turizmin çok basit bir anahtar sözcüğü var eğer insanlar keyif alıyorlarsa, 5 mi 10 liramı vermiş buna bakmıyorlar. Özü bu kadar basit. Türkiye olarak buraya getirdiğimiz misafirin keyif almasını sağlamamız gerekiyor. Kişi uçağa bindiği zamanda itibaren tatil başlıyor. Para harcama kapasitesi olan turisti uçağa bindirmeliyiz. Biz artık kendimizi Mısır, Yunanistan sepetinde görmeye devam ettiğimiz sürece bu ülke kartları önümüze konulmaya devam edilecek. Biz artık bu sepette değiliz. Harcama kapasitesi yüksek misafirlerin Türkiye'ye gelmesi gerekiyor" dedi.
Toplantıda konuşan Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı Turgut Gür de, Türkiye'nin dünyanın en büyük 7'inci turizm ülkesi olduğunu kaydederek, "2023 yılı hedefinde yani Türkiye cumhuriyetinin 100'üncü yılına gelindiğinde ecdadımıza hesap vermek zorundayız. Geçen yıl 31 milyon 350 bin turist geldi. Devletin teşvikleri ve yaz turizmiyle bugünlere geldi. Bundan sonra 2023 hedefleri doğrultusunda turizm, sahillerden Anadolu'nun içlerine geliyor" diye konuştu.
IA,EK (FK/RT) - Bursa / Merkez