UİB 2013 Yılı İhracat Değerlendirme Toplantısı -
Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu, "İhracatımızın büyük bölümünü oluşturan AB pazarında rekabetçiliğimizin artması adına avro bölgesine yapılan ihracatta maliyetlerin kurtarılması ve karlılığının sürdürülmesi için döviz kurundaki ani dalgalanmaların önüne geçilmesi gerekmektedir" dedi.
Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Koordinatör Başkanı Orhan Gençoğlu, "İhracatımızın büyük bölümünü oluşturan AB pazarında rekabetçiliğimizin artması adına avro bölgesine yapılan ihracatta maliyetlerin kurtarılması ve karlılığının sürdürülmesi için döviz kurundaki ani dalgalanmaların önüne geçilmesi gerekmektedir" dedi.
Gençoğlu, UİB'de düzenlenen "2013 Yılı İhracat Değerlendirme Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, bu sene piyasaların, küresel ekonomide ABD Merkez Bankasının yeni para politikasına, Türkiye'de ise yerel ve cumhurbaşkanlığı seçimlerine göre yön belirlemeye çalışacak gibi göründüğünü söyledi.
Türkiye'nin sıcak bir gündemle tamamladığı 2013'ün son günlerinde yaşanan gelişmelerin etkisiyle piyasalardaki hareketliliğin sürdüğünü belirten Gençoğlu, "Türkiye ekonomisinin, diğer gelişmekte olan ülkelere kıyasla olumsuz ayrışmasına, parasal dengelerin bozulmasına rağmen iyimserliğimizi ve umudumuzu koruyoruz. Ülkemizin, bu sorunların da üstesinden gelerek büyümesini sürdüreceğine inanıyoruz" ifadesini kullandı.
Gençoğlu, gelişmiş ülkelerin son dönemde sergilediği performansın, küresel ekonomiye ilişkin iyimser beklentilerin güçlenmesinde etkili olduğunu ancak 2013'ün hem dünya hem de ülke ekonomisi için çetin geçen, hareketli ve zorlu bir yıl olduğunu dile getirerek, geçen senenin aynı zamanda Avrupa Birliğinin (AB) krizden çıkışının ilk belirtilerini verdiğini, avro bölgesinde güven endekslerinin yükseldiğini ve ABD'de hem sanayi üretimi hem de büyüme ve işsizlik rakamlarının olumlu bir gidişat sergilediğini anlattı.
Bu yıl sadece ABD'de değil, AB dahil tüm gelişmiş ülkelerde büyümenin daha yüksek oranda gerçekleşmesinin beklendiğini, 2007'den bu yana ilk kez bütün gelişmiş ülkelerde büyüme tahminleri yapıldığını vurgulayan Gençoğlu, 2014'te dünya ekonomisinde yüzde 3, dünya ticaretinde yüzde 4'lük büyümeler beklendiğini, dünya ticaretinin ise 19,1 trilyon dolara yükseleceğinin tahmin edildiğini aktardı.
- Merkez Bankası Başkanı'nın döviz kuru tahmini
Gençoğlu, söz konusu büyüme trendinin Türkiye'nin ihracatına da olumlu yansıyacağını düşündüklerini ancak ihracatçı için en önemli göstergelerden birinin, dövizdeki hareketlilik olduğunu bildirerek, maliyet artışları ve döviz kuru politikasındaki seyrin, sektörlerin ihracat hedeflerine ulaşmasını zorlaştırdığını belirtti. Gençoğlu, şöyle devam etti:
"İhracatımızın büyük bölümünü oluşturan AB pazarında rekabetçiliğimizin artması adına avro bölgesine yapılan ihracatta maliyetlerin kurtarılması ve karlılığının sürdürülmesi için döviz kurundaki ani dalgalanmaların önüne geçilmesi gerekmektedir. Buradaki bir başka önemli unsur; paranın başındaki en üstteki kişinin yani Merkez Bankası Başkanı'nın döviz tahminlerini çok daha dikkatli yapmasını ve gerek ithalatçıların gerekse ihracatçıların hareketlerini kısıtlayıcı bu tahminlerden kaçınmasını rica ediyoruz. Bir Merkez Bankası Başkanı'nın dolar kurunu birkaç kere telaffuz ederken çok kısa bir zamanda yüzde 10-15'lik sapması, kabul edilebilir cinsten değildir. Herkes, tüm ihracatçılar, bu verilerden yola çıkarak kendilerini ona göre ayarlamıştır. Tabii ki Merkez Bankası Başkanı'nın sözlerini çok dikkatli inceliyoruz ve bir öngörü olarak alıyoruz. Bu da en doğal hakkımız ama ricamız şu; biraz gerçeğe uygun tahmin yapması veya öngöremiyorsa da hiçbir tahmin yapmaması. Bu nedenle bir sürü sanayicimiz şu an çok büyük zararlarla ihracat dönüşlerini düşük kurdan tahsil etmektedir."
Döviz kuru konusunda yapılması gerekenlere de değinen Gençoğlu, 2011-2012'de olduğu gibi 2013-2014'te ekonomi yönetimi, "yumuşak iniş" ve "yeniden dengeleme" politikalarıyla cari açığı daraltmaya başlarsa bu yıl döviz kurlarının daha istikrarlı seyrettiğini hatta senenin ikinci yarısında Türk lirasının değer kazandığını görebileceklerini söyledi. Bunun için gelecek aylarda cari açığın daralmaya devam ettiğini görmeleri gerektiğine dikkati çeken Gençoğlu, "Tabii en önemli unsur da Türkiye'deki siyasi istikrarın da iyi olması gerekmektedir" değerlendirmesinde bulundu.
- UİB'in 2013 yılı ihracatı 22,8 milyar dolar
Gençoğlu hemen hemen tüm ülkelerin ihracatının ve genel olarak dış ticaret performansının durgun olduğu 2013 sonunda UİB'in, ihracatını yüzde 12,04 oranında artırmayı başardığını bildirdi.
Türkiye'nin dış artmamışken UİB'in yakaladığı bu yükselişin daha da değerli olduğuna işaret eden Gençoğlu, şöyle konuştu:
"Tüm iller arasında en çok ihracat yapan ikinci il olan Bursamız da ihracatını yüzde 7,9 oranında artırmıştır. 2013'te 5 birlik bazında 192 ülkeye ihracat gerçekleştirilmiştir. 2013, esasında 2008'den sonra ihracatımızın en yüksek olduğu dönemdir ama bence en fazla ihracatımızı 2013'te yaptığımızı söylemek istiyorum. 2007'de avro-dolar paritesi 1,37 idi. 2008'de 1,47 ve 2013'te de 1,33'tü. UİB olarak en fazla ihracat yaptığımız 2008'de 25 milyar 123 milyon dolarlık bir rakam yakalamıştık. O günkü çapraz kur, yani 1,47, 2013 yılında olsaydı ihracatımız 2013'te 25 milyar 292 milyon dolar olacaktı. İstatistikler dolar bazında tutulduğu için ve UİB'in ve otomotivin yaptığı ihracat ağırlıklı avro bazında olduğu için esasında 2013'ü rekor bir ihracatla kapattık diye düşünüyoruz; avro bazında baktığımızda. 2013 UİB ihracatı, 2012'nin aynı dönemine göre yüzde 12,04'lük artışının rakamsal değeri de 22,8 milyar dolar olmuştur. İhracatımızda ulaşılan bu rakamla UİB, genel sekreterlikler arasında yine ikinci olarak yerini korumuştur. Birliğimiz, tüm sektörleriyle 2014 ihracat hedefini 23,9 milyar dolar olarak belirlemiştir."
Ekonomik veriler ve canlanma sinyalleri doğrultusunda AB bölgesine ihracatın bir süredir artma eğiliminde olduğunu ifade eden Gençoğlu, ihracatın büyük bölümünün yapıldığı AB ve yakın çevresindeki ekonomik toparlanmanın en çok Türkiye'nin ihracat performansına yarayacağını vurguladı.
Orhan Gençoğlu, ihracatta ağırlıklı gelir kaleminin avro olduğu göz önüne alındığında avro-dolar paritesinin de artmasının ülke ihracatına katkı sağlayacağını, alternatif pazar konusundaki atağın da sürdürülmesiyle ihracatta güzel sonuçlara ulaşabileceğini sözlerine ekledi.
Toplantıda, Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Orhan Sabuncu, Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ferudun Kahraman, Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Arif Özer, Uludağ Yaş Meyve-Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Salih Çalı da birliklerinin 2013 verilerine ilişkin sunumlar yaptı.