Haberler

Uğur: "Hazır Giyim Sektörü Rekabetimizin En Güçlü Kozlarından"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı Hayri Uğur, Türkiye geneli sanayi sektörleri ihracatının 2013 yılının ilk 5 ayında yüzde 2,6 artarken, hazır giyim sektörünün yüzde 7,7 artış yakaladığına dikkat çekerek, "Ülkemizin gelişmiş"...

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı Hayri Uğur, Türkiye geneli sanayi sektörleri ihracatının 2013 yılının ilk 5 ayında yüzde 2,6 artarken, hazır giyim sektörünün yüzde 7,7 artış yakaladığına dikkat çekerek, "Ülkemizin gelişmiş ülkelerle rekabetindeki en güçlü kozlarından biri hazır giyim sektörüdür" dedi.

AKİB Koordinatör Başkanı ve Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayri Uğur, AKİB Aktüel Dergisi'nin Haziran 2013 sayısındaki yazısında hazır giyim sektörünün önemine dikkat çekti. 2008 yılının sonbaharında ABD'de tetiklenen mali krizin önce Japonya'yı, daha sonra da Avrupa'yı etkisi altına aldığını anımsatan Uğur, bugün ABD ve Japonya'nın krizin etkilerini atlattığını, ancak Avrupa'nın kendine has siyasi ve ekonomik sorunları nedeniyle krizin etkilerinin hala sıcaklığını koruduğunu vurguladı. Uğur, şöyle devam etti: "Avrupa'daki çalkantı bizi çok yakından ilgilendiriyor. Çünkü hala ihracatımızın büyük kısmını bu ülkelere gerçekleştiriyoruz. Avro Bölgesi, son 6 çeyrektir aralıksız küçülüyor. En önemli pazarımızın yaşadığı resesyon döneminde ihracatçılarımız kendilerine alternatif adresler açsa da hedeflerimizi tutturmak için Avrupa'nın sıkıntılarını aşmasını umut ediyoruz."

IMF'nin, bu yıl için küresel ekonomik büyüme tahminini aşağı yönlü revize ederek yüzde 2,8'den yüzde 2,6'ya çektiğine işaret eden Uğur, birçok ülkenin de büyüme tahminini düşürdüğünü kaydetti. Bu açıdan değerlendirildiğinde Türkiye'nin 2013 yılının ilk çeyreğindeki yüzde 3'lük büyüme rakamının son derece önemli olduğunun altını çizen Uğur, "Fakat önüne büyük idealler koyan ülkemizin daha yüksek büyüme oranlarıyla yola devam etmesi kesinlikle gereklidir. Büyüme tempomuzu artırabilmek için iç tüketim ve ihracat dengesini yakalayarak iki yönden ilerlemeyi başarmalıyız" dedi.

Türkiye'nin ihracatta ilk 5 ayda yüzde 4,4'lük bir artış yakaladığını ve 62,7 milyar dolarlık bir yurtdışı satışa imza attığını dile getiren Uğur, tarım ve madencilik sektörlerinde yüksek artış oranları görülmesine karşın, küresel ekonomik görünüm ve Türk Lirası'nın yakın bir zamana dek yüksek seviyedeki değerliliğinin özellikle sanayi sektörlerinde etkisini hissettirdiğine vurgu yaptı. AKİB'in de bu genel manzaradan etkilendiğini aktaran Uğur, AKİB'in ilk 5 aylık ihracatının 5 milyar 255 milyon dolar olarak gerçekleştiğini ve geçen yıla göre yüzde 6 düşüş yaşandığını belirtti. AKİB bünyesindeki sanayi sektörlerindeki düşüş ortalamasının yüzde 9 olduğunu dile getiren Uğur, Türkiye geneli sanayi sektörleri ihracatının ise yılın ilk 5 ayında yüzde 2,6 oranında arttığını kaydetti.

"İLK 5 AYDA MUAZZAM BİR ARTIŞ SAĞLADIK"

Bu noktada hazır giyim sektörünün önemine değinen Uğur, sektörün yılın ilk 5 ayında yüzde 7,7 artış yakalamayı başardığını ifade ederek, açıklamalarını şöyle tamamladı:

"AKİB ihracatı gerilerken, hazır giyim alanında yüzde 39 gibi muazzam bir artış sağladık. Kriz dönemlerinde dahi vazgeçilmeyen iki temel sektör gıda ve hazır giyimdir. Hazır giyim sektörü, katma değer yaratmakta tüm sektörlerden açık ara öndedir. Ülkemizin şu an kilogram başına ihracat değeri 1,38 dolardır. Bu oran hazır giyim sektöründe 25 dolara ulaşmaktadır. Kilogram hesabıyla ihracat rakamları 2012 itibariyle Almanya için 4 dolar, Japonya için 3,75 dolar, Güney Kore için 3 dolardır. Ülkemizin gelişmiş ülkelerle rekabetindeki en güçlü kozlarından biri köklü bir geçmişe sahip hazır giyim sektörümüzdür. Birçok yan sektörü peşine takabilen lokomotif olma niteliğiyle hazır giyim, emek yoğun yapısıyla istihdama, yüksek katma değer yaratmasıyla da ülke ekonomisine vazgeçilmez bir katkı sağlamaktadır." - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi
title
Close