Üçüncü Havalimanı Taahhüt Edilenden Süreden Erken Bitecek
Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve İGA Yönetim Kurulu Üyesi Nihat Özdemir, İstanbul’a yapılan Yeni Havalimanı çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiğini belirterek, "Havalimanının ilk etabının yüzde 15’i tamamlandı.
Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve İGA Yönetim Kurulu Üyesi Nihat Özdemir, İstanbul'a yapılan Yeni Havalimanı çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiğini belirterek, "Havalimanının ilk etabının yüzde 15'i tamamlandı. Allah kaza bela vermesin, ülkemize bir zeval vermesin proje zamanında hatta daha erken yetişir" dedi.
Cengiz-Mapa-Limak-Kolin-Kalyon konsorsiyumu tarafından kurulan icracı ve imtiyaz sahibi şirket İGA (İstanbul Grand Airport) Havalimanı İşletmesi AŞ'den Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı, İGA Yönetim Kurulu Üyesi Nihat Özdemir, İGA İcra Kurulu Üyesi Mehmet Kalyoncu ve İGA CEO'su Yusuf Akçayoğlu'nun katıldığı basın toplantısında havalimanı inşaatı ile ilgili önemli açıklamalarda bulunuldu.
Toplantıda konuşan Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı, İGA Yönetim Kurulu Üyesi Nihat Özdemir, inşaat çalışmalarının hiç bir aksilik olmadan devam ettiğini belirterek, "Bizden kaynaklanmayan bir takım aksiliklere rağmen çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Hava koşulları inşaat için çok verimli, enerji ve su kaynakları için sıkıntılı bir durum fakat şuan yaz ayları kapasitesiyle çalışıyoruz. Bu bizim için olumlu oldu. Allah kaza bela vermesin, ülkemize bir zeval vermesin proje zamanında hatta daha erken yetişir. Çalışma sahası çok zorlu bir coğrafya. Kanal İstanbul Projesiyle zamanlama olarak örtüşür diye düşünüldü, buradan çıkacak dolgu malzemesini kullanmak büyük kolaylık olabilirdi ama olmadı. Nitelikli dolgu malzemesi sıkıntısı alanın kendisini rehabilite ederek giderildi. D-20 karayolu sahanın ortasından geçiyor bu yolun taşınması gerekiyor ve taşınması için çalışmalar yapılıyor ancak iş yükümüzü ciddi ölçüde arttırdı" dedi.
1 MİLYAR 250 MİLYON EUROLUK HAK EDİŞ ÖDENDİ
Özdemir, havalimanının 90 milyon yolcu kapasiteli ve üç adet kuzey-güney pistini kapsayan birinci etap yatırımlarının finansmanı için ayrılan 6 milyar euroluk bütçenin 1 milyar 250 milyon avroluk hak ediş kısmının kasım sonu itibarıyla ödendiğini, bunun da yüzde 25 gibi bir orana tekabül ettiğini söyledi. İhaleye girerken 5 ortak olarak 3 defa havadan ve defalarca karadan bölgeyi teknik ekiple etüt ettiklerini belirten Özdemir, "Zemin beklediğimizden zor çıktı. Bunu itiraf edebiliriz. Biz başta bütün balçığı kaldıracağımızı düşünmemiştik. Yük taşımayan, sıkışmayan bozuk malzemenin bu kadar çok olduğunu tahmin etmemiştik ancak çalışma temposunu artırarak bunları ortadan kaldırdık. Doğal olarak bu maliyete de yük getirdi fakat şu anda maliyet hesaplarının içinde kalarak yolumuza devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.
"BURAYI 25 YIL ÇALIŞTIRACAĞIM ONUN İÇİN İÇİN HER TÜRLÜ ÖNLEM ALINIYOR"
Tüm çalışmaların titizlikle yapıldığını vurgulayan Özdemir, "Sadece beton ve toprak analizlerini yapmak için kurduğumuz laboratuvara 20 milyon avro harcadık. Bu laboratuvarda dolgunun yeterli olup olmadığını da ölçüyoruz. Sadece bununla da yetinmedik bizi denetlemesi için bir Alman firmasıyla anlaştık. Ben burayı 25 yıl çalıştıracağım doğal olarak hiç bir problem yaşamak istemiyorum. Bu yüzden işimi kaliteli yapmam gerekiyor" dedi.
AÇILIŞ CUMHURBAŞKANI'NIN DOĞUM GÜNÜNE YETİŞEBİLİR
Nihat Özdemir, havalimanının açılışıyla ilgili olarak "Dünyanın en büyük projesini en kısa zamanda yapıyoruz. Tüm projelerde önce dizayn biter sonra projeye başlanır fakat biz hız ve pratiklik açısından iki süreci aynı anda yürütüyoruz. Açılış için normal süre 2018'in son çeyreği fakat şuan bunun önüne geçmiş bir durumdayız bizim tahminimize göre proje 2018'in ilk çeyreğine yetiştirebiliriz. Ancak Sayın Bakanımız, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın doğum gününün 26 Şubat olduğunu belirterek, 26 Şubat 2018 tarihine havalimanını yetiştirmemizi istedi. Biz de çalışmalarımızı bu doğrultuda sürdürüyoruz. Şu anda havalimanının ilk etabının yüzde 15'i tamamlandı Sabiha Gökçen Havalimanı hariç Türkiye'deki bütün havalimanları Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) kontrolünde. Bütün işlemler onların kontrolünde yapılıyor. Havalimanı inşaatının biter bitmez açılması ve hiçbir pürüz çıkmaması için gereken ne varsa yapıyoruz" ifadelerini kullandı.
GAYRETTEPE'DEN 25 DAKİKADA HAVALİMANINA ULAŞILACAK
Özdemir, Yeni Havalimanı'nın Atatürk Havalimanı gibi Anadolu'yu Avrupa'ya bağlayan yollar açısından ana arterler üzerinde olmadığını belirterek, "Buranın ulaşımı çok kolay. Kilometre olarak uzağa gitmiyoruz. Yaptığımız analizlerle burası karasal açıdan trafiği rahatlatacak. Bunda Yavuz Sultan Selim ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinin büyük etkisi olacak. Havalimanına ulaşım için hızlı tren ve metro gibi raylı sistemler de olacak. Yeni havalimanı-Gayrettepe arasında yapılacak metronun ihalesine bir an önce çıkılmasını bekliyoruz. Metronun açılışa yetişmesi gerekir. Bu hat 33 kilometre ve beş duraklı olacak 25 dakikada Gayrettepe'den havalimanına ulaşılacak. Halkalı hatı daha fazla duraklı olduğu için 34 kilometre 45 dakikada sürecek. Karasal trafik rahatlayacak" dedi.
AFYON KADAR ENERJİ KULLANACAK
Özdemir, havalimanının hizmet vermeye başladıktan sonra 250 megavatlık enerjiye ihtiyacı olacağını dile getirerek, "Buradaki toplam enerji ihtiyacı 250 megavat. Afyon ilimizin tüketimi kadar bir enerjiye ihtiyaç var. Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) trafo sahası yapacak. Görüşmelerimiz devam ediyor" ifadelerini kullandı.
"ÇEVRE İLE İLGİLİ HAKSIZ VE ÇOK ELEŞTİRİLDİK"
Çevreye ile ilgi haksız olarak çok eleştirildiklerini belirten Özdemir, "Bizim hassasiyetimiz maalesef görülmedi ve bilgi kirliliği ile böyle bir algı oluştu.Projede ilk işe alınan bordroya ilk giren kişi bir çevre mühendisi. Saha bir orman alanı değil bir maden alanı 1984'ten yılından bugüne sahanın madencilik faaliyetleriyle ne kadar hoyrat kullanıldığını gösteren uydu fotoğrafları mevcut bunların hepsini çıkarttık belgeledik. Kazı çalışmalarında metrelerce aşağıdan agaç gövdeleri iş makineleri çıkıyor. Madenciler bir yeri kazıp çıkanı yanına yığmışlar. İlkel madencilik yapılmış, bölge adeta talan edilmiş. Bir Afrika ülkesinde baraj inşaatı için karşılaştığımız şartlardan biri burada bulunan timsah ve pitonların korunmasıydı burada timsah da piton da yok ama var olan tüm canlılar titizlikle korunuyor. Bugüne kadar 40 bin kaplumbağa yaşam yerlerinin benzer alanlara taşındı, bölgede bulunan kardelen soğanları benzer habitatlara dikildi bazı bitki türleri ve Atatürk Arboretumu'na nakledildi. Tahüt edilen kesilen ağaç sayısının iki katının dikilmesiydi fakat biz bunun beş katını dikeceğiz. Uygun olduğu kadarı sahanın içine diğerleri çoraklaşmanın yaşandığı diğer alanlara dikilecek. Fidanların taşınmasına başlandı çoğu bölgedeki okullara ve alanlara dikildi. Resmi rakamlara göre sahada 2 milyon ağaç var ama burayı gören herkes bunun gerçek olmadığını anlar ama biz yine de resmi rakamdan hareket ederek 10 milyon ağaç dikeceğiz. Kuş göçleriyle ilgili olarak hem doğaya saygı hem havalimanının güvenliği göz önünde bulunduruldu. Aslında kuş konusunda Atatürk Havalimanı'ndan farklı bir yanı yok burasının. Aynı akstayız. 5 tam zamanlı ornitolog (kuş gözlemcisi) ve dışarıdan çok değerli bir hocamız altı kişilik ekibiyle alanı aylarca gözlendi bir risk yok. Radar sistemi kuruldu ki bu sadece bizde var. Kuş göçleri ve kuş varlığı dünyanın bütün havalimanları için sorun mesela İsrail'deki Ben Guryon havalimanı bazı zamanlarda bu nedenle uçusa kapatılır ama bizim için böyle bir şey söz konusu değil göç senede iki defa oluyor ve bölgede yoğun bir durum yok. Fakat Havalimanının yaklaşık 7-8 kilometre uzağında bir katı atık tesisi bulunuyor martılar burada yiyecek bulmak için yoğunlaşmış. Bir hava limanının 13 kilometre kadar yakını içinde bu tarz bir işletme olmaması gerekiyor bu konuyla ilgili başvurularımızı yaptık. Yakın zamanda bu tesisin taşınacağını düşünüyoruz" dedi.
"ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞAN PERSONEL YOK"
Basın Mensuplarının sorularını cevaplayan imak Holding Yönetim Kurulu Başkanı, İGA Yönetim Kurulu Üyesi Nihat Özdemir, asgari ücretin artırılmasının kendilerini nasıl etkileyeceğine ilişkin bir soru üzerine Özdemir, "Bizim için asgari ücretin artışında sıkıntı yok. Burada asgari ücretle çalışan bir personelimiz yok. Ancak her çalışanımıza yeni yılda zam yapıyoruz. Asgari ücrete yüzde 30 zam yapılmasını göz önünde bulunduracağız. Oradaki artışı düşünerek yeni yılda zam yapacağız. 5-6 milyon euro maaş giderimiz var" dedi.
Özdemir, havalimanının denize çok yakın olduğunun ve liman çalışmaları olup olmadığının sorulmasına karşılık, havalimanında özellikle akaryakıt konusunda büyük ihtiyaç olacağını, bu ihtiyacın Atatürk Havalimanı gibi denizden giderileceğini söyledi. Bu nedenle liman konusunda çalışmaları olduğunu dile getiren Özdemir, ayrıca deniz yoluyla havalimanına ulaşım olması gibi veya yüklerin taşınması gibi durumların ilerleyen zamanlarda şekillenebileceğini söyledi.
"200 MİLYON YOLCUYA HİZMET VEREBİLECEK"
Havalimanının yolcu kapasitesine değinen Özdemir, "İlk etabın açılışında 90 milyon kapasiteli olacak havalimanı bütün işlerin bitiminde 150 milyon yolcu kapasiteli olacak. Ebatlarımız onu gösteriyor ki; Yeni Havalimanımız pistleri ve altyapısı gibi bütün her şeyi bitince, hızlı treni ve metrosuyla 200 milyon yolcuya hizmet verecek kapasitede olacak. Çok konforlu olacağını ve dünyaya örnek olacağını belirtmek isterim. Tüm teknolojik imkanlar kullanılacak. Açıldığında insanlar bir çok sürprizle karşılaşacak" ifadelerini kullandı. - İSTANBUL