Haberler
NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

50 ülkeden İsrail'i yıkacak bir hamle daha: Tasarı resmen kabul edildi

50 ülkenin "Evet" dediği İsrail karşıtı karara 4 liderden "ret" oyu

Gayrimenkulde yeni dönem, vergide rayiç bedel tarih oluyor

Gayrimenkul alım satımında yeni dönem

İsrail Maliye Bakanı'nın 'Gazze işgal edilmeli' sözleri tepki çekti

İsrailli bakandan skandal sözler

Tzd Genel Başkanı Yetkin Açıklaması

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, son dönemde ekmek fiyatlarındaki artışın tüketiciye yıllık faturasının 8 milyar lira olduğunu bildirdi.

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, son dönemde ekmek fiyatlarındaki artışın tüketiciye yıllık faturasının 8 milyar lira olduğunu bildirdi.

Yetkin, yazılı açıklamasında, Türkiye'deki fırınlarda günlük 90 milyon civarında ekmek üretildiğini, bu sayının yılda toplam 32 milyar 850 milyona ulaştığını ifade etti.

Son dönemde ekmek fiyatlarının ortalama yüzde 25-30 artırıldığına işaret eden Yetkin, "Günlük olarak üretilen 90 milyon ekmeğin 3 milyon adedi fırınlarda satılamadan kalmakta ve başka şekillerde tüketilmektedir. Standart bir ekmeğin fiyatına asgari yüzde 25 zam geldiğini kabul eder ve satılamayan ekmekten doğan zararı da hesaba katarsak, artışlardan önce 65 milyon 250 bin lira olan günlük ekmek satış hasılatının 87 milyon liraya çıktığı, yani günlük olarak 21 milyon 750 bin lira arttığı görülür" ifadelerini kullandı.

Yetkin, ekmek fiyatlarındaki artışın tüketiciye yıllık faturasının 8 milyar lira olduğunu belirtti.

Ekmeğe gelen zam ile buğday fiyatlarının artışı arasında doğrudan bir ilişki olması gerektiğine dikkati çeken Yetkin, şunları kaydetti:

"Oysa tıpkı sebze-meyve ve et olayında olduğu gibi üretici ile tüketici arasındaki zincir burada da kopmuştur. Tarlada üreten çiftçi ürününü her yıl ortalama enflasyon düzeyinin çok altında bir fiyattan satmakta, ancak bu ürün tüketiciye ulaştığında kar oranları katlanmaktadır. Geçen yıl tüm zamanların üretim rekorunu kıran ve 22 milyon tonun üzerine çıkan buğday üretimi nedeniyle hasat dönemi sonrasında fiyatlar ılımlı giderken yıl sonuna doğru, yani buğdayın üreticinin elinden çıkmasından sonra fiyatlarda yüzde 20 civarında bir artış olmuştur. Aynı durum un fiyatları açısından da geçerlidir. Ayrıca maya üretimi konusunda da belirli bir tekelleşme ve fiyat sıçraması söz konusudur. Bu gelişmeler sonucu un fiyatları son aylarda 55 lira iken 6 ay gibi kısa zamanda 65 liraya, maya fiyatları 2 ay öncesine kadar 35 lira iken bugün 45 liraya yükselmiştir."

Kaynak: AA / Ekonomi
title