Haberler
NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

50 ülkeden İsrail'i yıkacak bir hamle daha: Tasarı resmen kabul edildi

50 ülkenin "Evet" dediği İsrail karşıtı karara 4 liderden "ret" oyu

Gayrimenkulde yeni dönem, vergide rayiç bedel tarih oluyor

Gayrimenkul alım satımında yeni dönem

İsrail Maliye Bakanı'nın 'Gazze işgal edilmeli' sözleri tepki çekti

İsrailli bakandan skandal sözler

Tzd Genel Başkanı Yetkin Açıklaması

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Türkiye'de şap hastalığının görüldüğü bölgelerde hayvanların derhal kesilmesi, kesilen hayvanların yakılması ya da gömülmesi gerektiğini belirtti.

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Türkiye'de şap hastalığının görüldüğü bölgelerde hayvanların derhal kesilmesi, kesilen hayvanların yakılması ya da gömülmesi gerektiğini belirtti.

Yetkin, yazılı açıklamasında, Türkiye'de son günlerde şap hastalığının yayılmasıyla ilgili haberlerin sıklıkla yer aldığını ifade etti. Haberlerde Afyon, Aksaray, Burdur, Uşak, Konya ve Denizli'de hastalık nedeniyle bazı önlemlerin alındığının belirtildiğini kaydeden Yetkin, "Afyon'da hayvan pazarları kapatılmış, il ve çevresinde her türlü hayvan hareketleri yasaklanmış. Afyon ilimiz karantinaya alınmıştır. Ancak Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinden aldığımız haberler hastalığın bu bölgeleri de sardığı yolunda. Durum böyle devam ederse hastalığın şu anda salgından etkilenmemiş görünen Trakya, Ege, Akdeniz bölgelerine de yayılma tehlikesi bulunmaktadır" değerlendirmesinde bulundu.

Şap hastalığının hayvandan insana bulaşmayan ancak hayvan ticaretini olumsuz etkileyen bir hastalık olduğuna işaret eden Yetkin, buna neden olan virüsün, çok sık mutasyona uğradığını, hava yoluyla da bulaştığını bildirdi. Yetkin, hastalığın yayılmasının önlenmesi için aşılama ve karantina uygulanmasının önemine dikkati çekti.

Son salgına neden olan A-Nepal virüsünün de Van'dan ülkeye sokulan kaçak hayvanlar tarafından taşındığının anlaşıldığını iddia eden Yetkin, yeni virüse karşı Şap Enstitüsü tarafından etkili aşı üretildiğini ve kullanımına başlandığını bildirdi.

Şap hastalığıyla mücadelenin önemli olduğunu belirten Yetkin, Türkiye'nin Güneydoğusunda halen teröre karşı mücadele kapsamında olağanüstü koşulların yaşanması olduğuna işaret eden Yetkin, koşulların bölgede etkili aşılama kampanyasının yürütülmesine ve karantina sürecinin uygulanmasına imkan vermediğine dikkati çekti.

Aşılamanın yaygınlaştırılmasının yanı sıra hastalığın yayıldığı görülen bölgelerdeki hayvanların derhal kesilmesi ve kesilen hayvanların yakılarak ya da gömülerek imha edilmesi gerektiğini belirten Yetkin, "Aşılamanın yaygınlaştırılmasının yanı sıra hastalığın yayıldığı görülen bölgelerdeki hayvanların derhal kesilmesi ve kesilen hayvanların yakılarak ya da gömülerek imha edilmesi gerekiyor" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA / Ekonomi
title