Tzd Genel Başkanı Yetkin Açıklaması
" Kuraklık ve don olayları nedeniyle pek çok üründe rekolte kaybı görüldü ve fiyatlar arttı.
Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, kuraklık ve don olayları nedeniyle pek çok üründe rekolte kaybı görüldüğünü ve fiyatların arttığını belirterek, "Bundan sonra her gün yağış olsa da bu olumsuz tablo değişmeyecek" dedi.
Yetkin, TZD Genel Merkezinde düzenlediği basın toplantısında, kuraklık ve don olaylarının etkilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Kuraklıktan en ağır etkilenen bölgelerin Karadeniz, İç Anadolu ve Akdeniz'in Çukurova bölgeleri olduğunu ifade eden Yetkin, "Buğdayda büyük bir felaketin eşiğinden dönüldü, ancak bu yıl buğday ve diğer hububatta rekoltenin yüzde 10 ile 20 arasında düşük olması bekleniyor" diye konuştu.
Yetkin, don nedeniyle yaşanan kayıplarda Karadeniz Bölgesi'nin ilk sırada yer aldığını, dondan en az etkilenen bölgenin ise Marmara Bölgesi olduğunu bildirdi.
Mart ayında görülen don olaylarının özellikle çiçeklenme ve yeni uyanma aşamasındaki meyve ağaçlarını olumsuz etkilediğini anlatan Yetkin, birçok meyve türünde bu nedenle yüzde 50 ile 80 arasında kayıp görüldüğünü söyledi.
Son açıklanan enflasyon verilerine göre, tüketici fiyatlarının genelde yüzde 1,13, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 2,10 arttığını anımsatan Yetkin, kuraklık ve don zararı nedeniyle pek çok üründe fiyat artışları olacağını savundu.
Kuraklıktan en fazla etkilenen ürünün buğday olduğunu yineleyen vurgulayan Yetkin, şunları kaydetti:
"Türkiye Ziraat Odaları Birliğinin 2013-2014 Tarımsal Üretim Dönemi Kuraklık Risk Tahmin Raporu'na göre buğday rekoltesinde kayıp oranı, Akdeniz Bölgesi'nde yüzde 24,9, İç Anadolu Bölgesi'nde yüzde 23, Karadeniz Bölgesi'nde yüzde 15, Ege Bölgesi'nde yüzde 13, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yüzde 5, Doğu Anadolu Bölgesi'nde ise yüzde 4'ü buldu. Buğday ve un fiyatlarındaki artışlar sonucunda ekmek fiyatlarında artış da gündeme gelecek. Bu artışlar hasat dönemi olan yaz ayları sonrasında kendini gösterecek."
Don nedeniyle fındık fiyatlarının da hızla arttığına dikkati çeken Yetkin, Türkiye'nin en önemli ihraç ürünlerinden olan fındıkta bu yıl düşük ihracat beklendiğini söyledi.
Yetkin, kuru kayısı fiyatlarının don hasarının ardından bir haftada yüzde 100 artarak 20 liraya çıktığını, yaş kayısının satış fiyatının ise 8-10 lira arasında olmasının beklendiğini ifade etti.
Girdi fiyatlarındaki yüksek artışların da üreticiyi olumsuz etkilediğini dile getiren Yetkin, "Bundan sonra her gün yağış olsa da bu olumsuz tablo değişmeyecek. Türkiye kuraklıkla yaşamayı öğrenmeli. Kısa, orta ve uzun vadeli kuraklık eylem planı harekete geçirilmeli. Özellikle kayısı ve fındık genel afet kapsamına alınmalı" diye konuştu. - Ankara