Haberler
İstanbul'daki aile katliamında 3 kişinin daha cansız bedeni bulundu

Aile katliamında 3 kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı

İstanbul'da bugün saat 15.00'ten sonra bazı metro istasyonları kapatılacak

İstanbullular dikkat! Saat 15.00'ten sonra bu metro durakları kapatılacak

Karın vurduğu Malatya'da 787 vatandaş misafirhanelere yerleştirildi, 5 çobandan biri hayatını kaybetti

Bir şehir kabusu yaşıyor! 787 kişi kurtarıldı, 5 çobandan biri hayatını kaybetti

CHP'li Karabat'tan gündem yaratacak iddia: 200 TL'ye tüm kimlik bilgileriniz satılık

CHP'li isim video paylaşıp skandal bir iddiada bulundu

Tzd Genel Başkanı Yetkin Açıklaması

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Pirinç üretimi daha fazla desteklenerek arttırılmalı"

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Türkiye'de pirinç üretiminin daha fazla desteklenerek arttırılması gerektiğini söyledi.

Yetkin, TZD Genel Merkezinde düzenlediği basın toplantısında, pirinç üretimi ve fiyatlarını değerlendirdi.

Baldo pirinç fiyatlarında bu yıl geçen yıla oranla yüzde 60 oranında, Osmancık pirincinde de yüzde 10 oranında artış olduğuna dikkati çeken Yetkin, "Şu anda piyasada pirinç kıtlığı vardır" dedi.

Yetkin, dünya da pirinç üretiminde artış, pirinç fiyatlarında ise düşüş olduğunu belirterek, geçen yıl dünyada çeltik üretiminin yüzde 2 oranında artarak 713 milyon tona ulaştığını ve bu çeltikten de 474 milyon ton pirinç elde edildiğini söyledi.

Pirinçte dünya da, Hindistan, ABD, Uruguay, Tayland ve İtalya'nın belirleyici ülkeler olduğunu söyleyen Yetkin, Türkiye'nin de bu ülkelerden pirinç ithal ettiğini kaydetti.

Yetkin, Türkiye'de çeltik üretiminin desteklemedeki artış ve gümrük vergileriyle korunmasına bağlı olarak her yıl arttığını ve bu yıl 900 bin tona ulaştığını ifade etti.

Son 10 yılda Türkiye'de çeltik üretiminin yüzde 130'un üzerinde artmasına rağmen, iç tüketimin yüzde 75'inin karşılandığını dile getiren Yetkin, "Pirinçte yüzde 25 oranında açık var. Türkiye'de yeterli pirinç üretimi söz konusu değil" dedi.

Pirince uygulanan gümrük vergilerinin düşürülmesi halinde yerli üreticilerin dünya fiyatlarıyla rekabet edemeyeceğini söyleyen Yetkin, şunları kaydetti:

"Açığın giderilmesi için ithalat mevcut vergi oranları korunarak, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) aracılığıyla yapılmalıdır. Destekleme primlerinin arttırılması gerekir. Çeltik üreticisi yüksek girdi maliyetlerinden şikayetçi. Daha fazla desteklenmeleri gerek. Fiyatlar böyle giderse daha da artacak." - Ankara

Kaynak: AA / Ekonomi
title