Tut Elimden Birlikte Başaralım" Projesi
Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca, "Öğretmenler toplumun tabiri caizse hamalları, bizim vazifemiz sadece onlar üzerinden birazcık yükü almak.
Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca, "Öğretmenler toplumun tabiri caizse hamalları, bizim vazifemiz sadece onlar üzerinden birazcık yükü almak." dedi.
Koca, ASKON, İstanbul Üniversitesi ve Fatih İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle "Tut elimden birlikte başaralım" projesi kapsamında, Fatih Hekimoğlu Alipaşa İlkokulu'nda yenilenen Özel Eğitim Sınıfı açılış töreninde konuştu.
Engelli öğrencilerin gelişimine hizmet edecek Özel Eğitim Sınıfı'nın yenilenmesine destek vermekten memnuniyet duyduklarını belirten Koca, öğretmenlerin yükünü hafifletmeye gayret ettiklerini söyledi.
Koca, öğretmenlerin, toplumların geleceği için önem arz eden rolüne işaret ederek, "Bugün anlamlı bir gün, başta emeği geçen tüm hocalarımıza teşekkür ediyorum, onlar toplumun tabiri caizse hamalları, bizim vazifemiz sadece onlar üzerinden birazcık yükü almak. Çünkü toplumda öğretmenler ne kadar bilgili ve kültürlüyse toplum da o kadar bilgili ve kültürlüdür. Sonuç itibarıyla baktığımızda biz kazancımızın sadece yüzde 2,5'ini veriyoruz ama öğretmenlerimiz yüzde 100'ünü veriyorlar. Toplumun gelecek umutlarında bir katkımız olduysa öğretmeni, sanayicisi, bürokratı, siyasetçisiyle böyle hayırlı bir iş için bir arada olmak şereflerin en güzeli olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye'de vatandaşların pek çok zorlu süreci atlattığını anlatan Koca, "Önemli olan bir yerde bir çığlık, bir eylem, bir fiiliyat varsa ve biz hayra motor olabiliyorsak şerre de fren olabiliyorsak ne mutlu bize. Emeği geçen bütün dostlarıma teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.
"Tersine kaynaştırma" uygulamaları yapılıyor
İstanbul Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, "Biz çocuklarımızın engelli olduğunu söylüyoruz ya da özel eğitime ihtiyacı olan insanların engelli olduğunu söylüyoruz. Acaba biz de onlara göre engelli miyiz? Bunu bir düşünelim. Yani onların anlayabildiği, onların hissedebildiği bazı şeyleri biz anlayamayabilir miyiz, hissedemeyebilir miyiz? Bu meseleye böyle bakmadığımız müddetçe bu çocuklarımıza faydalı olamayız." görüşünü paylaştı.
Toplumun farklı olanlara ihtiyaç duyduğunu kaydeden Yelkenci, "Biz onları anlayabilmeliyiz, insanlığımızı tamamlamalarına müsaade etmeliyiz." dedi.
Yelkenci, özel eğitimde "tersine kaynaştırma" uygulamaları yapıldığını belirtti.
Daha önce özel eğitime muhtaç çocukları normal öğrencilerin gittiği sınıflara koyduklarını ve bunun çok insani bir şey olduğunu anlatan Yelkenci, "Kesinlikle ayırmamak lazım çünkü hayatımızda olan bir şey bu... Şimdi yoğunluklu özel eğitim okullarının içine, özel eğitime ihtiyacı olmayan çocuklarımızı koyarak 'tersine kaynaştırma' yapıyoruz. İşte bu onları anlamaya, onlarla beraber yaşamaya bizim ne kadar ihtiyacımız olduğunu gösteren bir yaklaşımdır." diye konuştu.
"Görme engelli, işitme engellinin kulağı olurdu"
Dünyanın ilk işitme engelliler okulunun Sultan 2. Abdülhamid Han döneminde İstanbul'da açıldığını söyleyen Yelkenci, "Bir müddet işitme engelliler okulu olarak devam ettikten sonra görme engellileri de dahil ediyorlar ve okul idaresinin çok güzel bir uygulaması vardır. Görme engelliler okula geldikten sonra işitme engellilerle eşleştirilirler, çocuklar evden okula gelirken, okuldan eve giderken görme engelli işitme engellinin kulağı, işitme engelli de görme engellinin gözü olur. Birbirlerinin elinden tutarlardı, beraber başarırlardı." bilgilerini paylaştı.
Yelkenci, "Tut elimden birlikte başaralım" projesinin adının, bu yönüyle de çok anlamlı olduğunu vurguladı.
Öğrenciler gösteri yaptı
Fatih Kaymakamı Ahmet Ümit de açılıştan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Çok sayıda veli ve eğitimcinin de katıldığı açılışta, Hekimoğlu Alipaşa İlkokulu, Eram Fatih Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi Okulu ve Mimar Sinan İşitme Engelliler İlkokulu öğrencileri, türkü dinletisi, halk oyunları ve pandomim gösterisi de sundu.