TUSKON: Hukuk Askıya Alındı, İmaj Bitti, Yatırımcı Beklemede
TUSKON Başkanı Rızanur Meral, internet yasası ve 17 Aralık operasyonuyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.
SELÇUK ALTUN - HABERLER.COM
Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, internet yasağı ve 17 Aralık operasyonu konusunda önemli açıklamalarda bulundu.
Gaziantep'te düzenlenen Türkiye - Doğu Afrika Ticaret Köprüsü buluşmasında basın mensuplarıyla bir araya gelen Meral, internete getirilen sınırlamanın bilgi toplumu olma yolunda giden Türkiye için büyük bir tezat oluşturduğunu söyledi.
İMAJI KEPÇEYLE KAYBEDİYORUZ
Yeni düzenlemenin Türkiye’ye yarar getireceğini ifade eden Meral, "Dünyada toplumları ayırıyorlar. Sanayi, Ziraat, hizmet ve bilgi toplumu diyorlar. Bilgi toplumu olabilmek için bilginin hızlı transferi ve bilgiye hızlı ulaşabilmek çok önemli. İnternet burada çok büyük rol oynuyor. Bilgiye ulaşmanın sınırlı olduğu toplumların ilerlemesi mümkün değil. Bu durumda toplumun bilgi paylaşımı, demokrasi ve otokontrol engellenmiş olur. Çin’de ve İran’daki düzenlemelerin bir benzeri gibi. Bu,her şeyden önce insan haklarına aykırı bir durum. Türkiye’nin imajına ağır hasar veren bir durum.” dedi.
Bunun Türkiye'ye direk ve indirek iki etkisi olduğunu belirten Meral, "Dünyada imaj kolay oluşturulmuyor. İmajı kaşıkla kazanıyoruz, ama kepçeyle kaybediyoruz. Şu anda böyle bir dönem yaşıyoruz" dedi.
Yabancı yatırımcının bu düzenlemeyi büyük bir hayret ve şaşkınlıkla karşıladığının altını çizen Meral, son yıllarda birçok reform yapan Türkiye'nin bu tarz bir kısıtlamaya gitmesinin hem yerli hem yabancı yatırımcının kafasında soru işeretleri oluşturduğunu dile getirdi. Bunun Türkiye'ye zarar vereceğini düşündiklerini ifade eden Meral, "O nedenle Cumhurbaşkanı'nın iş dünyasının bu talebine olumlu cevap vereceğini ve yasayı veto edeceğini düşünüyoruz" diye konuştu.
İHALE, RANT KOVALAMAYIN, DÜNYAYA AÇILIN
TUSKON olarak siyasetin ve toplumu geren söylemlerinin dışında olduklarını belirten TUSKON Başkanı Rızanur Meral, "Türkiye'nin aşa ve işe ihiyacı var. Biz Türk insanını yurtdışına açmaya devam ediyoruz. Biz insanlara ihale kovalamayın, rant kovalamayın, dünyaya açılın diyoruz. Dünyada 600 trilyon dolarlık bir iş hacmi var, bundan pay alın diyoruz. Bizim TUSKON olarak asli vazifemiz bu yönde." şeklinde konuştu.
HUKUK ASKIYA ALINDI
Mevcut durumda, hukukun askıya alındığını ifade eden Meral, "Bu da yatırımcıyı tereddüt ediyor. Kuvvetler ayrılığının ortadan kalktığını görüyoruz. Yasama, yürütme ve yargının tekel olması, tüm yatırımcıları etkiliyor. Yurtiçi yatırımcı da yurtdışı yatırımcı da bekleme durumunda." dedi.
Meral, kendilerine yöneltilen tüm baskı ve söylemelere karşın, bir buz kıran gibi iş dünyasının önünü açmaya devam edeceklerini söyledi.
DOĞU AFRİKA’YI GAZİANTEP’E GETİRDİ
TUSKON’un düzenlediği Türkiye – Doğu Afrika Ticaret Köprüsü, Gaziantep’te geniş bir katılımla gerçekleştirildi. Organizasyonda 5 bin ikili iş görüşmesi gerçekleştirildi.
GÜNEYDOĞU ANADOLU’YA KATKI SAĞLAYACAK
TUSKON Başkanı Rızanur Meral, etkinlik için Gaziantep’i seçmelerinin tesadüf olmadığını söyleyerek şöyle konuştu:
“ Gaziantep, çok çarpıcı bir ticaret pozisyonuna sahip. Gaziantepli girişimciler başarılı birer ticaret adamıdır. TUSKON olarak Güneydoğu Anadolu bölgesini her zaman önemsedik. Doğu Afrika ise 350 milyon nüfusa sahip. Dünya, bugüne kadar Afrika’ya ürettirmeyi denemedi. Biz, bunu yapmak istiyoruz. Nusaybin, Cizre, Nizip, Kızıltepe, Şanlıurfa, Kahramanmaraş ve İskenderun’dan gelen firmalar var. Bu da, TUSKON’un, Türkiye’nin her noktasında nasıl iş yaptığını gösteriyor. Bölgeye TUSKON’un somut katkısını ortaya koyuyor. Doğu Afrika’ya 813 milyon dolarlık ihracatımız, 160 milyon dolarlık ithalatımız var. Bu rakamları çok daha yukarılara çekmeliyiz. Orada bilgi, teşebbüs ve sermaye eksikliği var. Bölgede en pahalı şey tavuk. Çünkü üretilmiyor. Türkiye, dünyanın 17. büyük ekonomisi durumunda. Afrika’daki potansiyelin de farkındayız. Türk işadamlarının Afrika’da yatırım yapmaması için hiçbir neden bulamıyorum. Bu bölgeye 2 trilyon dolarlık dışarıdan direkt yatırım gerçekleşmiş. Ayrıca, bu organizasyonların bir bölümünü Afrika’da yapmayı düşünüyoruz.”
Türk iş dünyasının dünyadaki büyük ticaret pastasından pay alması gerektiğinin altını çizen TUSKON Başkanı,” Tüm gücümüzle Türk işadamlarının dünyada ticaret yapması için uğraşıyoruz. İhale ve rant peşinde giderek değil, buzkıran gemisi gibi iş dünyasının önünü açarak bunu yapmanın gayretindeyiz” dedi.
“TUSKON’UN ASIL GÖREVİ İŞADAMLARINI DÜNYAYA AÇMAK”
Basın toplantısında konuşan TUSKON Genel Sekreteri Mustafa Günay ise, “Bazıları bu ilçelere, bu topraklara adımını dahi atmamıştır. TUSKON, Anadolu’nun her yanında işadamlarımızın dünyaya açılması için çalışmalarını sürdürüyor. Bu dönem, Türkiye değişik zamanlarda olduğu gibi, iç ayıplarıyla uğraşıyor, ama bu da geçecek. TUSKON’un asli görevi, işadamlarımızı dünyaya açmaktır” dedi.
“TUSKON’UN SAYESİNDE ANADOLU DÜNYA İLE TANIŞIYOR”
Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Federasyonu (GÜNSİAF) Başkanı Kasım Fincan ise, Afrikalı işadamlarını Gaziantep’te ağırlamaktan mutluluk duyduklarını söyledi. Fincan, “TUSKON’un gayretleriyle Anadolu dünya ile, dünya da Anadolu ile tanışıyor. Türkiye’nin 2013 ihracatı 152 milyar dolar. Bu rakamın 10 milyar dolarlık kısmı bu bölgeden yapıldı. Ayakkabı, halı, terlik, çocuk bezi gibi en kaliteli hızlı tüketim mallarını bölgemizden temin edebilirsiniz” şeklinde konuştu.
“TÜRK İŞADAMLARININ AFRİKA’YA DEĞER KATMASINI İSTİYORUZ”
Kenya’nın Ankara Büyükelçisi Lindsay Kiptiness, Doğu Afrika Ticaret Köprüsü’nün açılışında şunları söyledi: “Türkiye’ye odaklanmış durumdayız. TUSKON’a bu organizasyon için çok teşekkür ediyorum. Bu organizasyonların bir tanesini de Doğu Afrika’da yapmalıyız. Türk işadamlarını Afrika’ya yatırıma davet etmekle kalmak istemiyoruz, bölgemize değer katmasını istiyoruz. Ortak bir vize sürecimiz var. Kenya ile Türkiye arasında ticari vizelerin kaldırılması için çalışmalar yapıyoruz. Balayı için de Doğu Afrika’ya götürebilirsiniz.”
“İŞ İÇİN ARTIK AFRİKA ZAMANI”
Ruanda’nın Ankara Büyükelçisi Aden Hüseyin ise, “İş için artık Afrika zamanı. Alt yapı, iş fırsatlarında ilk sırayı alıyor. Türkiye’nin alt yapıdaki tecrübesi çok önemli. Deneyimlerimizi beraber değerlendirebiliriz. Gaziantep, Türkiye’nin ekonomi anlamında kaplanıdır. Şu anda yeni bir süreci yaşıyoruz. Bugüne kadar TUSKON’la pek çok toplantı yaptık. Başka bir TUSKON toplantısını bir Doğu Afrika ülkesinde neden yapmayalım?” dedi.
5 BİN İKİLİ İŞ GÖRÜŞMESİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Türkiye – Doğu Afrika Ticaret Köprüsü’ne, 11 Afrika ülkesinden gıda, tarım, kozmetik ve kişisel bakım, halı, tekstil, çelik ev aletleri, ev ve ofis mobilyaları alanlarında alıcılar, ithalatçılar, distribütörler ve bu alanlarda kullanılan makine ve ekipmanların ticaretinde faaliyet gösteren Afrika’dan 127 firma katıldı. Gaziantep’ten ise yaklaşık 350 iş insanının katıldığı Doğu Afrika Ticaret Köprüsü’nde 5 bin ikili iş görüşmesi gerçekleştirildi.