Haberler
İsrail ile Lübnan arasında sağlanan ateşkes antlaşması yürürlüğe girdi

Ateşkes başladı! Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

Merkel anılarını yazdı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a uzun bir bölüm ayırdı

Merkel anılarını yazdı! Tahtlar için çok konuşulacak ifadeler

Tüsiar Başkanı Demirağ: Türkiye'de Faaliyet Gösteren 17 Bin 500 Sigorta Acentesi Kapanmakla Yüzyüze

Tüsiar Başkanı Demirağ: Türkiye'de Faaliyet Gösteren 17 Bin 500 Sigorta Acentesi Kapanmakla Yüzyüze
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TÜSİAR Kurucu Genel Başkanı Neşe Demirağ, sigorta şirketlerinin "geçersiz ve mesnetsiz" bir şekilde acenteleri kendileri ile yapmış oldukları sözleşmeleri fesihe zorladıklarını vurgulayarak, bu nedenle Türkiye'de faaliyet gösteren 17 bin 500...

TÜSİAR Kurucu Genel Başkanı Neşe Demirağ, sigorta şirketlerinin "geçersiz ve mesnetsiz" bir şekilde acenteleri kendileri ile yapmış oldukları sözleşmeleri fesihe zorladıklarını vurgulayarak, bu nedenle Türkiye'de faaliyet gösteren 17 bin 500 sigorta acentesinin kapanmakla karşı karşıya kaldığını ve zor günler yaşadıklarını belirtti TÜSİAR Kurucu Genel Başkanı Neşe Demirağ, sigorta şirketlerinin "geçersiz ve mesnetsiz" bir şekilde acenteleri kendileri ile yapmış oldukları sözleşmeleri fesihe zorladıklarını vurgulayarak, bu nedenle Türkiye'de faaliyet gösteren 17 bin 500 sigorta acentesinin kapanmakla karşı karşıya kaldığını ve zor günler yaşadıklarını belirtti.

Demirağ, yaptığı açıklamada, yaklaşık 2 yıldır sigorta şirketlerinin "zarar ediyoruz" gerekçeleri ile sigorta acentelerine türlü "baskılar" yaptığını ifade ederek, sigorta şirketlerinin bu baskıları karşısında sigorta acentelerinin çaresiz kaldıklarını söyledi.

-"DOĞU ANADOLU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU'DAKİ ACENTELERE BASKILAR YOĞUN BİR ŞEKİLDE YAPILIYOR"-

Sigorta şirketlerinin, sigorta acenteleri ile imzalamış oldukları sözleşmelerde acentelere verilecek komisyon miktarlarını belirlemedikleri için acentelerin komisyonlarını yüzde 1'lere kadar düşürdüklerini söyleyen Demirağ, şirketlerin bununla da kalmayarak acentenin ortağını beğenmedikleri, kendi istedikleri branşta acentenin poliçe düzenlememesi, acentenin müşterilerinin çok hasar yapması gibi türlü bahaneler ile acentelerden sözleşmelerini fesih etmelerini talep ettiklerini ifade etti. Demirağ, "Kendileri fesih işlemini gerçekleştirdiklerinde acentenin dava açma hakkı nedeni ile acentelere baskı yapan ve acenteleri engelleyen şirketler özellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'daki acentelere bu baskıları yoğun bir şekilde yapmaktadırlar" diye konuştu.

-"KENDİ İÇ ÇATIŞMALARINDAN DOLAYI ACENTELERİN YANINDA YER ALAMIYORLAR"-

Yeni Türk Ticaret Kanunu'nda (TTK) portföy tazminatı yer aldığını söyleyen Demirağ, "Acentenin portföy tazminatı talep etmesi için, taraflar arasında acentelik faaliyetlerinin acente tarafından haklı fesih ya da müvekkil tarafından haksız fesih şartı aranmakla birlikte, acentenin faaliyetinin sona ermesinden sonra müvekkilin menfaat elde etme şartı da aranmaktadır" dedi.

Bunların yanında tazminatın hakkaniyet ölçüsüne bakılarak, talep edilen tazminat rakamının acentenin son 5 yıllık komisyon ve diğer bedellerinin ortalamasının aşılmaması şartının da arandığını söyleyen Demirağ, "Müvekkil, acentenin bulduğu yeni müşteriler sayesinde, sözleşme ilişkisinin sona ermesinden sonra da önemli menfaatler elde ediyorsa; Acente, sözleşme ilişkisinin sona ermesinin sonucu olarak, onun tarafından işletmeye kazandırılmış müşterilerle yapılmış veya kısa bir süre içinde yapılacak olan işler dolayısıyla sözleşme ilişkisi devam etmiş olsaydı elde edeceği ücret isteme hakkını kaybediyorsa ve somut olayın özellik ve şartları değerlendirildiğinde, ödenmesi hakkaniyete uygun düşüyorsa, acente müvekkilden uygun bir tazminat isteyebilir" dedi.

Tazminatın, acentenin son beş yıllık faaliyeti sonucu aldığı yıllık komisyon veya diğer ödemelerin ortalamasını aşamayacağını da sözlerine ekleyen Demirağ, "Sözleşme ilişkisi daha kısa bir süre devam etmişse, faaliyetin devamı sırasındaki ortalama esas alınır. Müvekkilin, feshi haklı gösterecek bir eylemi olmadan, acente sözleşmeyi feshetmiş veya acentenin kusuru sebebiyle sözleşme müvekkil tarafından haklı sebeplerle feshedilmişse, acente denkleştirme isteminde bulunamaz. Denkleştirme isteminden önceden vazgeçilemez. Denkleştirme istem hakkının sözleşme ilişkisinin sona ermesinden itibaren bir yıl içinde ileri sürülmesi gerekir. Bu hüküm, hakkaniyete aykırı düşmedikçe, tek satıcılık ile benzeri diğer tekel hakkı veren sürekli sözleşme ilişkilerinin sona ermesi halinde de uygulanır" dedi.

Demirağ, sigorta acentelerinin sigorta şirketlerince yaşadığı birçok haksızlıklara karşı örgütlendiği TOBB bünyesindeki SAİK (Sigorta Acenteleri İcra Komitesi) üyelerinin kendi iç çatışmaları yüzünden acentelerin yanında yer almadıklarını ifade ederek, "Türkiye'de faaliyet gösteren 17500 Sigorta Acentesi bu nedenle kapanmakta ve zor günler yaşamaktadır" dedi. - Ankara

Kaynak: ANKA / Ekonomi
title