Tüsiad Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ:

Tüsiad Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ:
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (Tüsiad) Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, "Amacımız Felaket Tellallığı Yapmak Değil Ama Ekonomide Yaşanan Gelişmeleri Kaygıyla İzliyoruz" Dedi.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, "Amacımız felaket tellallığı yapmak değil ama ekonomide yaşanan gelişmeleri kaygıyla izliyoruz" dedi.

Ceylan Intercontinental Otel'de gerçekleştirilen "Avrupa Birliği Üyeliği Yolunda Türkiye'nin Tanıtımı: TÜSİAD Örneği" rapor tanıtım toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Yalçındağ, son açıklanan enflasyon rakamlarını endişe verici bulduğunu ifade etti. TÜSİAD olarak ekonomideki gelişmeleri de kaygıyla izlediklerini söyleyen Yalçındağ, "TÜSİAD başkanı olarak ekonomideki daralmaya, ekonominin gidişatının istediğimiz gibi olmadığına, iş dünyası olarak sorunlar olduğuna vurgu yapmak görevimiz. Gerek son enflasyon rakamları gerek istihdamla ilgili göstergeler, son derece kaygı verici. Son enflasyon rakamlarında gıda ve enerjide artış vardı, evet dünyada da bu rakamlarda artış vardı. Ancak enflasyon, gıda ve enerji dışında da artış eğilimi gösteriyor" diye konuştu.

2001-2006 döneminde çok başarılı bir ekonomik performans sergilendiğini hatırlatan Yalçındağ, "Gerek ülkemiz gerek mali dengeler açısından, bütçe açığı açısından, büyüme açısından çok iyi bir beş yıl geçirdik. 2007'de göstergeler zaten bozulmaya başlamıştı. 2006'da bütçe açığının Gayri Safi Milli Hasıla'ya 0.8 iken son 30 yılın en düşük noktasındayken 2007'de 2.5 oldu. Seçim yılı olmasının tüm bu gelişmelerde etkisi vardı. Göstergeler bozulmaya başlamıştı. Enflasyon tek hanelilerdeydi ama büyüme hızında bir yavaşlama oldu. Geçen yıl bunları yaşadık. 2007 zor bir yıldı ama bu sene dünya ekonomisinde yaşanan dalgalanma paralelinde 'bu yıl zorlu olacak' dedik" dedi.

"Ekonomiyi mutlaka birici madde yapmalıyız" diyen Yalçındağ, Türkiye'nin birkaç gündemin paralelinde yaşadığını belirterek, önceliklerin belirlenmesi gerektiğini ifade etti.

Türkiye'nin en fazla ihracat yaptığımız euro bölgesinde bir daralma olduğunu ve bu neticede büyüme oranlarında düşüş yaşandığını ifade eden Arzuhan Doğan Yalçındağ, euro bölgesinde enflasyonda da artış yaşandığını ve son 14 yılın en yüksek rakamına ulaşıldığını ifade etti.

Para ve mali politikaları büyük beceriyle işletmenin önemine işaret eden Yalçındağ, "Türkiye uzun zamandır söylediğimiz ve 2007 yılında yapmadığı yapısal reformları bir an önce yapmalı. 2008'deki yapılması gerekenleri büyük beceriyle yapmalıyız ki 2009'da hedeflerimize ulaşalım. Gelişmeleri büyük bir kaygıyla izliyoruz. İç pazarda büyük daralma var, işsizliğe çare bulunamıyor. Enflasyona daha dikkatli eğilmemiz lazım. Bu sene yüzde 5 büyüme ve yüzde 4 enflasyon oranını tutturmaya gayret edeceğiz. Bunlar zor hedefler. 2009 yılında Türkiye hedeflediği rakamları yakalamalı. İşsizlik ve diğer sorunları bu yüzde 4-5 büyümeyle yapamıyoruz. Bunu yapabilmek bugünden bu işi çok sıkıya almakla olur. 'Bizi iyi şeyler başardık onun için iyi gidiyoruz' rehavetine girmek değil aksine tüm dünyada olan dalgalanmayı ve maalesef kötü gidişatı göz önünde bulundurarak daha dikkat etmeye odaklanmalıyız. Türkiye 2001 krizinden sonra çok olumlu gelişmeler yaşadı. 2007 yılındaki dalgalanmanın etkilerini ortadan kaldırmayı ve eski performansımıza ulaşmamız gerekli" dedi.

Ankara'da Nazım Ekren ile bir toplantı yaptıklarını belirten Yalçındağ, "Sanayi stratejisine özel sektör her türlü desteği vermeye hazır bunu yapacak olan yine hükümetimizdir. El ele vererek neler yapabileceğimizi konuştuk" dedi.

Yalçındağ, yeni bir ekonomik programla aslında yeni bir sanayi stratejisini kastettiklerini belirtti fakat bundan önce beklenti yönetiminin düzenlenmesi ve makro ekonomik dengelerin sağlanması gerektiğini ifade etti.

"Enflasyon, büyüme hızı ve işsizliğin göz önüne alınması gerekiyor" diyen Yalçındağ, "Öncelikle enflasyon için Merkez Bankası'nın bağımsızlığı her zaman önemli. Sadece Merkez Bankası değil tüm kurumların itibarı ve psikoloji yönetimi önemli. Acil eylem planı açıklanıyor. Bu doğru ama önemli olan somut tarihlerin olması. Uzun süredir beklenen yapısal reformların bir an önce yapılması önemli. Bunlar an meselesidir. 3 ayda 6 ayda yapılabilecek çalışmalardır. Türk Ticaret Kanunu'nun zaten mecliste bekliyor bunu hemen çıkarmalıyız. Vergi reformundan bahsediyoruz; hemen yapabiliriz. Enerji önümüzde bir sorun olarak çıkacak. Özelleştirme bir an önce yapılmalı. Kayıtdışı ekonomide ilerleme var ama somut bir şeyler yapılmalı. 2020 yılında 100 milyar dolarlık enerji yatırımı gerekecek. İstihdam yaratmak için yeni bir sanayi stratejisi belirlemeliyiz" dedi.

Zafer Çağlayan'ın yeni bir sanayi stratejisi belirlediği söyleminin hatırlatılması üzerine de Yalçındağ, "Onunla ilgili bir malumatımız yok. Türkiye'nin sanayi envanteri olması gerekir" yanıtını verdi.

Türban ve Kuzey Irak'a yönelik sınır ötesi operasyonla ilgili bir soru üzerine ise Yalçındağ, "Burası bir siyasi örgüt değil. O konuda bir şey söylemek istemiyorum. Biz toplumsal tüm sorunlarla ilgileniyoruz. Türkiye birkaç sorunu tartışabilecek konuda olmalıdır" diye konuştu.

(EY-ERÖ-CY-ÖK-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi
title