Tüsiad: AB Somut Tarih Versin
Alman Yeşiller Partisi'ne Yakınlığıyla Tanınan Heinrich Böll Vakfı'nın Berlin Eyalet Parlamentosu'nda Türkiye ile Avrupa Birliği'nin (AB) İlişkileriyle İlgili Bir Sempozyum Düzenlendi.
Alman Yeşiller Partisi’ne yakınlığıyla tanınan Heinrich Böll Vakfı’nın Berlin Eyalet Parlamentosu’nda Türkiye ile Avrupa Birliği’nin (AB) ilişkileriyle ilgili bir sempozyum düzenlendi.
"Türkiye AB-Tam fren mi yoksa kalkış mı?" adı altında düzenlenen sempozyumda bir tebliğ sunan TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Türkiye’ye AB’ye tam üyelik konusunda somut bir tarih verilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye’nin tam üyelik hedefinden şaşmaması ve gidilen yolda devam etmesi gerektiğini belirten TÜSİAD Başkanı, "Biz somut bir tarih hedefliyoruz. Bu tarih 1 Ocak 2014 olabilir. Bu bağlamda Türkiye tabii ki tam üyelik için gereken koşulları tartışmasız yerine getirmelidir. Ama tam üyeliğin bazı AB üyesi ülkelerin yaptığı gibi yeniden tartışmaya açılması da kabul edilemez" dedi.
ÖNEMLİ PARTNER: Arzuhan Doğan Yalçındağ Türkiye’nin bölgedeki jeostratejik öneminin altını çizerken, Avrupa Birliği’nin de bu olguyu iyi kavraması ve anlaması gerektiğini ifade etti. Türkiye’nin enerji finans, turizm ve ekonomik alanda önemli gelişmeler kaydettiğine dikkat çekerken, yalnız AB ülkeleri için değil dünyanın diğer ülkeleri için de önemli bir yatırım ülkesi haline geldiğini de belirtti. TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ ayrıca Türkiye’nin AB’de yerini alması halinde kaçak göç terörizmle mücadele gibi alanlarda önemli bir partner olacağını da hatırlattı.
MERKEL’E MESAJ: Avrupa özel sektörünün temsil kuruluşu Business Europe başkanlar konseyinin, Alman Sanayiciler Birliği’nde (BDI) düzenlenen toplantısında da konuşan TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Almanya Başbakanı Angela Merkel’e Türkiye’nin bölgesel önemiyle ilgili ciddi mesajlar verdi. Başbakan Merkel’in de izlediği toplantıda konuşan Arzuhan Doğan Yalçındağ, Türkiye’nin gelecek 10 yıldaki enerji politikası perspektifini ve Türkiye’nin enerji politikasındaki önerilerini anlattı. Türkiye’nin AB üyeliğinin enerji politikası açısından değerlendiren Arzuhan Doğan Yalçındağ, Türkiye’nin AB’ye tam üyeliğinin sekteye uğramaması gerektiğini söyledi.
G-8’İ ANLATTI: Başbakan Merkel, Business Europe temsilcileri ile yaptığı toplantıda ağırlıklı olarak G-8 zirvesinde alınan sonuçlar ve Avrupa Anayasası’na dönüak gelişmeler hakkında bilgiler verdi. Başbakan Angela Merkel, G-8 zirvesinde alınan sonuçların kendileri açısından memnuniyet verici olduğunu belirtirken, Avrupa Anayasası’nın gerçekleşmesi konusunda da iyimser olduğunu söyledi.